MSZOSZ: nagy eredmény, ha legalább nem csökkennek a fizetések

2012.02.23. 17:20

Pataki Péter az MSZOSZ elnöke és Horváth Csaba a szervezet regionális képviselője szombathelyi sajtótájékoztatón értékelte az elmúlt időszak tapasztalatait.

Pataki Péter az MSZOSZ elnöke és Horváth Csaba a szervezet regionális képviselője

Pataki Péter az MSZOSZ elnöke és Horváth Csaba a szervezet regionális képviselője sajtótájékoztatón értékelte az elmúlt időszak tapasztalatait, valamint beszámolt a megyei bérfejlesztések helyzetéről.

A február 10-i „fekete hétfőn” a bérből és fizetésből élők először szembesülhettek azzal, hogy a jövedelmük jelentősen csökkent az addigiakhoz képest.

Pataki Péter az MSZOSZ elnöke és Horváth Csaba a szervezet regionális képviselője

Horváth Csaba elmondta, hogy a megyében a nagyobb cégek kivételével nem történt meg a bérkompenzáció. A multinacionális cégek jó részénél ugyan megtörtént, de a reáljövedelem sehol sem emelkedett. Ahol a bérkompenzáció megtörtént, ott is visszaesés következett be a béren kívüli juttatás terén, így a dolgozók jórészt jövedelemcsökkenéssel szembesültek.

Pataki Péter az országjáró körútjának tapasztalatait összegezte. Elmondása szerint Vas megye országos összehasonlításban jobb helyzetben van, hiszen vannak az országnak olyan területei, ahol a legtöbb helyen nem történt meg a bérkompenzáció.

Egyelőre jelentős elbocsátások nem jelentkeztek, de több helyen megjelent a részmunkaidős foglalkoztatottság és a dolgozók között a elemi félelem tapasztalható, mindenki a munkahelyét félti.

A szakszervezeti vezető hozzátette, a szakszervezetek igazi célja az lenne, hogy a dolgozók inflációkövető reálbérnövekedéséért küzdjenek, de a jelenlegi helyzetben az is nagy eredmény, ha el lehet érni, hogy legalább ne csökkenjenek a fizetések.

Az ALON arról érdeklődött, hogy az egyre nehezedő gazdasági körülmények közepette mit tudnak mondani a hozzájuk forduló embereknek.

Pataki Péter elmondta, hogy a szakszervezetek szerepe az utóbbi időben felértékelődött és az olyan helyzetekben, mint például a Nokia gyári elbocsátások, komoly segítséget tudnak nyújtani az érintetteknek.

Sajnos egy dolgot nem tudunk: munkát adni az embereknek - hangzott el végül.

.