Szombathelyről is szó esett az MSZP régiós értekezletén Győrben

2015.11.10. 18:25

Tóbiás József elnök is ott volt.

Az MSZP szerint a hétköznapi tisztességes élet vált veszélyeztetetté a közszférában dolgozó mintegy 700 ezer ember számára azzal, hogy a nettó átlagkeresetük nem éri el a százezer forintot. Erről Tóbiás József elnök-frakcióvezető beszélt kedden Győrben, a párt régiós értekezletén.

Az ellenzéki politikus a november 28-i kongresszust előkészítő értekezleten kiemelte, az egészségügyben, a szociális ellátásban, az oktatásban vagy a rendvédelemben dolgozók átlagkeresete százezer forinttal kevesebb, mint a versenyszférában dolgozóké.

Hozzátette: amikor másfél hónapja megfogalmazták a közszférában dolgozók számára a fizetésemeléssel kapcsolatos követelésüket, sokan azt hitték, hogy ez csupán politikai akció, de a nemzetközi környezet megmutatta, hogy Magyarország nemcsak leszakadóban van az Európai Uniótól, hanem szétszakadóban is. "Olyan társadalmat nem lehet fejlődési pályára állítani, ahol ilyen mértékű a jövedelemkülönbség."

Katona Tamás pártigazgató foglalkoztatottság és munkanélküliség témában tartott előadásában elmondta, hogy Magyarország versenyképessége az elmúlt tíz évben lassan gyengült, de ez a folyamat az elmúlt öt évben felgyorsult. Példaként említette, hogy míg húsz éve e tekintetben Ausztriához voltunk közelebb, addig ma Romániához.

Elmondta azt is, hogy bár az elmúlt években 42 százalékkal emelkedett a minimálbér bruttó értéke, a nettó kereset csak 14 százalékkal, s míg 2000-ben az EU tagországai közül gazdaságilag a 20. helyen álltunk, addig 2010-ben a 21., ma a 24. helyen állunk, Lettország, Románia és Bulgária előtt.

Ugyanez a helyzet munkaerő tekintetében: bár a közmunkaprogram miatt növekedés látható a foglalkoztatottságban, a GDP-re ez nincs hatással, ráadásul a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hazai foglalkoztatottnak tekinti azt a mintegy 100 ezer embert is, akik külföldön dolgoznak - mondta.

A társadalmi kirekesztettségben élők arányát tekintve 2010-ben a 22., ma a 24. helyen állunk, 31,4 százalékkal, Görögország, Bulgária és Románia előtt - közölte Katona Tamás. Hozzátette: az euróövezet mellett mind a visegrádi négyekkel, mind a balti országokkal összevetve "hanyatlást mutatunk".

Kránitz László megyei elnök az ausztriai és a magyarországi fizetéseket vetette össze. Példaként hozta fel, hogy míg egy pincér itthon 150 ezer forintot keres, addig Ausztriában ugyanannyi munkával, ugyanazokkal a feltételekkel 1500 eurót (468 ezer forintot).

Hozzátette: fizetésemelés esetén Sopronban, Mosonmagyaróváron, vagy éppen Szombathelyen egyrészt a belső migráció okozta problémával sem kellene szembenézni, másrészt lenne jó szakember, mert ők most Ausztriában dolgoznak.

Jelezte azt is, hogy semmiféle kerítés építésével nem ért egyet, mert véleménye szerint ha az osztrákok a magyar-osztrák határra is kerítést építenének, akkor több tízezer magyar ingázó munkába jutását nehezítenék meg.

.