Eötvös Pétert is köszönti a Bartók Szeminárium és Fesztivál Szombathelyen

2014.07.07. 12:58

A hetvenedik születésnapját ünneplő Eötvös Péter zeneszerzőt is köszönti a hétvégén kezdődő Nemzetközi Bartók Szeminárium és Fesztivál Szombathelyen - közölte az MTI-vel Széll Ágnes, a rendezvényt szervező Filharmónia Magyarország Nkft. munkatársa.

Hozzáfűzte: a hagyományoknak megfelelően idén is Bartók Béla életműve adja a fesztivál vázát, például A kékszakállú herceg vára és a Csodálatos mandarin szvit, valamint a zeneszerző szóló- és kamaraművei, de a Bartók-Új zene mottónak megfelelően új kortárs kompozíciók is elhangzanak majd a tíz nap alatt.

A fesztivál nyitó koncertjét szombaton este a hagyományoknak megfelelően a Savaria Szimfonikus Zenekar adja, koncertjükön Eötvös Péter két fontos zenekari darabja: a DoReMi hegedűversenyt és a The Gliding of the Eagle in the Skies című művét is műsorra tűzik, ez utóbbi a zenemű első magyarországi bemutatója lesz. A nyitó koncerten felcsendül még A kékszakállú herceg vára is. A hangverseny előtt a közönségnek egy órán át módja lesz beszélgetni a hetven éves mesterrel.

Hozzátette: az idei programban elhangzik Eötvös Péter különleges kamaraoperája, a Harakiri is, játsszák a Cadenza, a Two Poems to Polly és a Dervistánc című darabjait, emellett levetítik Paradise reloaded (Lilith) című operájának filmfelvételét. Készül egy új kortárstánc-produkció is a szerző zenéire.

Elmondása szerint már pénteken is értékes programokkal várják a látogatókat: Kovalik Balázs tart illusztrált előadást A kékszakállú herceg vára rendezéséről, majd Szokolay Balázs játszik zongoraestjén Bartók-, Debussy-, Szokolay- és Kurtág-műveket, ezt követően pedig Manuel Zurria fuvolaestjét hallgathatják meg az érdeklődők.

Széll Ágnes közölte még, hogy a Nemzetközi Bartók Szeminárium hat mesterkurzusára idén nyolcvanan jelentkeztek, a magyarok mellett amerikai, angol, argentin, bolíviai, brazil, chilei, cseh, dél-koreai, észt, finn, francia, görög, holland, iráni, izraeli, japán, kanadai, lengyel, német, olasz, portugál, román, spanyol, svájci, szingapúri, szíriai és tajvani fiatalok.

Megemlítette még, hogy a karmester mesterkurzust Howard Williams, a zeneszerzés mesterkurzust Eötvös Péter, a zongora mesterkurzust Szokolay Balázs és Nagy Péter, a hegedű mesterkurzust Jeanne-Marie Conquer, a gordonka mesterkurzust pedig Perényi Miklós vezeti. 

Széll Ágnes szólt arról is: a fesztivál végére kerültek a hagyományos kurzuszáró hangversenyek, így a zeneszerzés mesterkurzusé is, amelyen a fiatalok által frissen komponált darabokat az Alter Ego Kamaraegyüttes szólaltatja meg, a fesztivál hivatalos záró koncertjén pedig a karmester mesterkurzus résztvevői vezénylik a Savaria Szimfonikus Zenekart. 

A főszervező tájékoztatása szerint a tíznapos rendezvényhez idén is számos kiegészítő program társul, július 15-én például nemzetközi zenetudományi konferenciát rendeznek a Magyar Tudományos Akadémia Zenetudományi Intézetének Lendület Kutatócsoportjával közös szervezésben Eötvös Péter életművéről, de más zenetudományi előadások, műhelybeszélgetések is színesítik a kínálatot.

.