Ötmilliárd forintos fejlesztés kezdődik a Zala Megyei Kórházban

2014.05.30. 13:56

Mintegy 5,4 milliárd forint uniós forrásból finanszírozott építkezés és infrastruktúrafejlesztés kezdődik júniusban a Zala Megyei Kórházban - jelentette be Csidei Irén, az intézmény főigazgatója pénteken sajtótájékoztatón a helyszínen.

    Hozzávetőleg 3,9 milliárd forintot fordítanak építkezésre, amelynek központi eleme az új kardiológiai és szívsebészeti centrum kialakítása.

A szétszórtan elhelyezkedő részlegeket közös, 21. századi infrastruktúrájú épületbe költöztetik. Korszerűsítik és bővítik a központi diagnosztikai eszközöket, például új CT-berendezést vásárolnak. A központi sterilizálót az új kardiológiai épületben, a központi műtőblokkhoz közvetlenül kapcsolódóan helyezik el - ismertette a főigazgató.

    Szólt arról is, hogy a fejlesztés eredményeként a legmodernebb feltételek között működhet a kórház szívsebészeti, kardiológiai, szemészeti, onkológiai és tüdőgyógyászati osztálya, de az eszközfejlesztések nagymértékben segítik a többi osztály betegellátását is. 

    Az Új Széchenyi Terv keretében megvalósuló projekt elsősorban Zalaegerszeg és Zala megye lakosságát szolgálja, de az érintett osztályok regionális, sőt régión túli feladatokat is ellátnak. A szívsebészet és a kardiológia például mintegy 900 ezer ember ellátását biztosítja - hangsúlyozta Csidei Irén. 

    A beruházás várhatóan jövő augusztusban fejeződik be. Az építkezés ideje alatt a betegellátás zavartalan lesz, de az építkezés a kórház közepén zajlik, ezért nem lehet majd a belső utakat használni, a parkolók jelentős része építési terület lesz, a környező utcák forgalma pedig az építőanyag-szállítás miatt nagyobb terhelésnek lesz kitéve.

.