Hirdetés

Működési hitel nélkül zárta a múlt évet Zalaegerszeg

2010.04.23. 14:39

A költségvetés eredeti tervezete ellenére működési hitel nélkül gazdálkodott 2009-ben Zalaegerszeg önkormányzata - közölte pénteki sajtótájékoztatóján a város polgármestere, az előző napi közgyűlésen elfogadott tavalyi zárszámadást ismertetve.

Hirdetés

Gyimesi Endre (Fidesz) úgy fogalmazott: az önkormányzatokat érintő súlyos nehézségek ellenére jól teljesített a város, ezt a fideszes többségű közgyűlésben az ellenzék is elismerte. A zalai megyeszékhelynek tavaly 21,2 milliárd forint bevétele volt, amely mellé 19,4 milliárd forint kiadás társult a megemelt módosított előirányzathoz képest.

A múlt évi büdzsé elfogadásakor még jelentős hitel felvételét tervezték, de végül csak fejlesztési hitelt vett igénybe a város, összesen 376 millió forintot. Korábbi hiteleiből azonban 237 milliót visszafizetett, így mintegy 100 millió forinttal növekedett a fejlesztési célú hitelállomány.

A polgármester hangsúlyozta: működési hitelt tavaly sem vett igénybe Zalaegerszeg önkormányzata és a nehéz gazdasági helyzet ellenére hárommilliárd forinttal nőtt a város vagyona.

Gyimesi Endre úgy vélekedett, hogy a múlt évi gazdálkodás megteremtette az alapokat a 2010-es év "túlélésére". Ebben az esztendőben ugyanis több mint 700 millió forintos működési és egymilliárdos fejlesztési hitellel kalkuláltak, amit továbbra is szigorú gazdálkodással szeretnének az év végéig "eltüntetni" a költségvetésből.