Győr-Moson-Sopronban enyhén emelkedett a munkanélküliségi ráta

2014.10.15. 13:33

Szeptemberben enyhén emelkedett Győr-Moson-Sopronban a munkanélküliségi ráta, de a mutató így is kevesebb mint kétharmada az egy ével korábbinak - közölte az MTI-vel szerdán a megyei kormányhivatal munkaügyi központja.

A tájékoztatás szerint szeptember utolsó napján 5212 álláskeresőt tartottak nyilván, ami egy hónap alatt 1,6 százalékos emelkedés, egy év alatt viszont 36,6 százalékos csökkenés. A megyében ezzel egy hónap alatt 2,4-ről 2,5 százalékra emelkedett a munkanélküliségi ráta, ami tavaly szeptemberben még 4,0 százalék volt.

Győrben 3,5-ről 3,6, Sopronban 1,1-ről 1,2 százalékra emelkedett, Kapuvár térségében 1,7-ről 1,5 százalékra csökkent a mutató, amely Mosonmagyaróvár térségében 1,5, Csorna körzetében 1,1 százalékon stagnált a tájékoztató szerint.

Közölték: az álláskeresők 59,7 százaléka középfokú, 10,7 százaléka felsőfokú végzettséggel rendelkezik, miközben 29,6 százalék legfeljebb az általános iskolát fejezte be, így a képzetlenek aránya itt a legalacsonyabb az országban.

Szeptemberben főként a mechanikai gép-összeszerelők, bolti eladók, kézi csomagolók, targoncavezetők, az egyéb egyszerű építőipari foglalkozásúak, konyhai kisegítők, egyéb takarítók és kisegítők, ipari foglalkozásúak iránt volt nagy a munkaadói kereslet. Emellett folyamatos kereslet mutatkozik az idegen nyelvet beszélő, gépiparhoz kapcsolódó végzettségű mérnökökre - áll a közleményben.

.