Az ellenzék a "foglalkoztatottsági sikerkommunikáció"-ról

2015.07.29. 15:55

Az MSZP a kormány eddigi legnagyobb átverésének tartja a Fidesz-kormány 7 százalék alatti munkanélküliségről szóló "sikerkommunikációját".

Gúr Nándor szocialista országgyűlési képviselő fogalmazott így egy az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében, amellyel Czomba Sándor munkaerőpiacért is felelős államtitkár napközben tett kijelentésére reagált. A kabinet képviselője azt mondta, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) mérésének kezdete, 1992 óta nem dolgoztak annyian mint most, több mint 4 millió 200 ezren Magyarországon, a munkanélküliség pedig tíz éve nem volt ilyen alacsony.

A szocialista politikus szerint azonban kiábrándító képet mutatnak a statisztikák, ha a foglalkoztatottak számából levonják a közmunkások, a külföldön dolgozók és a diákmunkások százezreit, a munkanélküliekhez pedig hozzáadják azokat, akik a "kormány trükkös statisztikájában ma már nem szerepelnek".

Gúr Nándor szerint ezen művelet elvégzése után kiderülne, hogy a valódi munkahelyek száma a mai napig nem éri el a válság előtti szintet sem.

Az ellenzéki képviselő emellett megjegyzi még, "ha a fideszes reformok működnének, akkor nem menekülne tömegesen nyugatra a Balaton melletti vendéglátóegységekből a jól képzett magyar munkaerő, és nem kellene tombolával sorsolni a közmunkásokat Nyíregyházán".

"Ráadásul a bérekről még nem is beszéltünk" - zárja közleményét Gúr Nándor.

Hasonlóan kritikus az LMP

Az LMP szerint attól, hogy a kormány sikerpropagandát folytat a foglalkoztatással kapcsolatban, a magyar emberek még nem találnak itthon megélhetést és perspektívát. Az ellenzéki párt az elvándorlás megfékezése érdekében béremelést és valós munkahelyteremtést sürget.

Szél Bernadett társelnök szerdán közleményben reagált arra, ahogyan a munkaerőpiacért felelős államtitkár értékelte a foglalkoztatási adatokat. Czomba Sándor azt mondta: 1992 óta nem dolgoztak annyian, mint most, több mint 4 millió 200 ezren, a munkanélküliség pedig tíz éve nem volt ilyen alacsony.

Szél Bernadett ugyanakkor - mint tudatta - Borsod-Abaúj-Zemplén, valamint Szabolcs-Szatmár Bereg megyei országjárásán azt tapasztalta, hogy Borsodban az új munkahelyek 91 százaléka közmunkában és nem a nyílt munkaerőpiacon jön létre. Itt a bérek húsz százalékot veszítettek értékükből öt év alatt - fűzte hozzá.

Közölte azt is: a Fidesz-KDNP által kormányzott Magyarországon öt év alatt létrejött munkahelyek fele külföldön és közmunkában jött létre, de ezekben a számokban az alkalmi munka is benne van. A versenyszféra öt főnél többet foglalkoztató, így stabilabb munkahelyeiből azonban mindössze 40 ezer jött létre öt év alatt - mutatott rá.

Bírálta, hogy a kabinet több mint ezermilliárd forintot költött az évek során közmunkára, "hagyja, hogy alkalmazottakat tömegesen közmunkásokra cseréljenek és végignézi, hogy hazánkban továbbra is az unió egyik legalacsonyabb béréért dolgoznak a magyarok, mint ahogy azzal sem foglalkozik, hogy egyre nagyobb az elvándorlás hazánkból". Kifogásolta azt is, hogy mintegy 2,2 millió ember keres a létminimum alatt.

.