Hirdetés

Siralmas számok a magyar munkaerőpiacról

2016.05.25. 18:32

A foglalkoztatás a 2008-as szint környékén van.

Hirdetés

A foglalkoztatás valahol a 2008-as szint környékén van, a versenyszférában inkább alatta; a munkanélküliség pedig még érdemben meghaladja azt - írja a napi.hu a a GKI Gazdaságkutató számítása alapján.

A hivatalos statisztika szerint a foglalkoztatottak száma 2004-ről 2015-re 8 százalékkal nőtt, ez ugyanakkor

teljes egészében a közmunkával (miközben a közmunkásoknak csak mintegy 10 százaléka tud piaci munkahelyhez jutni) és részlegesen a külföldön dolgozókkal.

A külföldön dolgozó magyar állampolgárok két szempontból is javítják a hazai statisztikát. Ha korábban munkanélküliek voltak, akkor külföldre menve csökkentik a hazai munkanélküliségi rátát, s legalább 1 évig növelik a foglalkoztatási mutatót. Ha korábban foglalkoztatottak voltak, akkor a munkahelyük felszabadult a külföldre távozással, amely helyre újabb munkavállalót felvéve szintén csökkenhet a munkanélküliek száma - írja a GKI.

Miközben a közszférában már a válság előtti szintet is meghaladja a foglalkoztatás, addig a versenyszférában még nem érte el azt. Csak azokkal a közfoglalkoztatottakkal számolva, akik találtak piaci munkát a 10 év alatt végbement növekedés csak 4 százalékos.

A külföldön dolgozók nélkül a növekedés csak 1 százalékos. Ráadásul létezik egy másik módszertan is a KSH Népességtudományi Kutató Intézetétől (NKI), amely figyelembevételével a foglalkoztatás 6 százalékkal csökkent.