Hirdetés

Felújították az Ibafai Pipamúzeumot

2015.11.09. 12:59

Hirdetés

Megújult a pécsi Janus Pannonius Múzeum (JPM) dohánytörténeti gyűjteményét bemutató Ibafai Pipamúzeum a közelmúltban.

Az ibafai kultúrház pipamúzeumnak otthont adó részében történt felújítást a község önkormányzata végeztette el, a beruházásnak köszönhetően újjávarázsolták az ingatlan homlokzatát, bejárati kapuját és a kiállítótereit is - írta a JPM az MTI-hez eljuttatott hétfői tájékoztató anyagában.

Utaltak arra, hogy a gyűjteményt Dankó Imre múzeumigazgató hozta létre az 1960-as években. Az 1968-ban nyílt kiállítást 1976-ban, majd 1987-ben B. Horváth Csilla muzeológus vezetésével átépítették és korszerűsítették.

Az ibafai fapipa másolata. Fotó: pecsimuzeumok.hu

Láthatók a múzeumban szépen faragott tajtékpipák, tömbösítési eljárással készült úgynevezett "hamis tajték" pipák, porcelánpipák egész sora, az "ibafai fapipa" másolata, dohánytartók, tűzgyújtó szerkezetek, különböző műhelyekből származó, változatos cseréppipák, kínai ópiumpipa vagy éppen a népi fafaragás szép példái, különféle gyufatartók, pipaszárak is - jegyezték meg.

A JPM honlapján olvasható, hogy a gyűjtemény néhány darabja történelmi személyiségekhez köthető: Deák Ferenc és gróf Károlyi Mihály pipáját szintén megtekinthetik a látogatók.

A múzeum kitért arra, hogy a több évtizeden át kiállított műtárgyak egy részét restaurálás miatt jelenleg fotók helyettesítik.

Az Ibafai Pipamúzeum előzetes bejelentkezéssal fogad látogatókat, érdeklődni az ibafai önnkormányzatnál lehet - olvasható a JPM tájékoztatójában.