A múzsák kertjében tudtuk meg: Szombathelyhez kerülnek a múzeumok is

2012.09.16. 19:09

Dr. Nagy Zoltán igazgató felfedte a legvalószínűbb forgatókönyvet.

Némi kontrasztot érzékeltünk a Savaria Múzeum előtti önfeledt családi program és a bizonytalan jövő között. Dr. Nagy Zoltán igazgató felfedte a legvalószínűbb forgatókönyvet.

Mikor vasárnap délután háromkor a Savaria Múzeum előtti parkba érek, már javában tombol a családi nap.

Múzsák kertje Szombathely

A kulturális örökség napjai alkalmából Vas megyei múzeumainak zöme „Múzsák kertje” fedőnév alatt beköltözött Szombathelyre, és láthatóan nem hiábavalóan: érdeklődők minden standnál vannak, és mi örömmel nyugtázzuk, hogy nincs minden veszve, értelmes, sőt tudományos hátterű programokkal is meg lehet mozdítani az embereket.

Dr. Nagy Zoltán
Dr. Nagy Zoltán

Eredetileg a múzeumok és a kultúra helyzetéről akartunk beszélgetni a megyei múzeumigazgatóval, de nagyon hamar nagyon konkrét és prózai témákhoz érkeztünk.

Hatos Gábort itt is megtalálták a rajongók
Hatos Gábort itt is megtalálták a rajongók

Dr. Nagy Zoltán ugyanis arról számolt be, hogy a parlament várhatóan októberben elfogadja az úgynevezett múzeumi törvényt, melynek Vasmegyei lényege, hogy a Szombathely területén működő múzeumokat „megyei hatókörű városi múzeum” néven átveszi a város.

Múzsák kertje, Szombathely

Egy augusztus 23-i kormányrendelet szerint a Szombathelyi Képtár is integrálódik a megyei szervezetbe, így – ha elfogadják a törvényt, aminek nagy a valószínűsége – Szombathely jövő év január 1-gyel a képtár mellett megkapja a Savaria Múzeumot, a Smidt Múzeumot, a Vasi Múzeumfalut (Vasi Skanzent) és a Romkertet.

Múzsák kertje, Szombathely

A tervezet szerint a többi Vas megyei múzeumok a területileg illetékes önkormányzatok hatáskörébe kerülnek, ugyanakkor megyei hatáskörű múzeumok módszertani központok lesznek, a szakmai együttműködés tehát megmarad, sőt akár még szorosabb is lehet.

Múzsák kertje, Szombathely

Dr. Nagy Zoltán azt mondta, a Savaria Múzeum már évek óta arra készül, hogy az intézmény integrálódjon a város szellemi életébe, egyben emlékeztetetett: a város jelenléte a múzeum életében nem újdonság, hiszen a két világháború között Szombathely nagyon aktívan részt vett az üzemeltetésben.

Múzsák kertje, Szombathely

Az igazgató hozzátette: a megyei múzeumai több százmillió forintos beruházással készül a múzeumpedagógiai szolgáltatásokra, erre példa a Pásztor utcai bázis kiépítése, melynek nevét nemsokára mindenki meg fogja tanulni.

Múzsák kertje, Szombathely

Vas megye múzeumainak látogatóinak létszáma egyébként évi 100-110 ezer körül van, ebből 58 ezer körül van a szombathelyi látogatók száma. Ez utóbbit egészen biztos, hogy emelni lehetne, ha a város növelni tudná turisztikai vonzerejét – mondja Dr. Nagy Zoltán, aki szerint a vasi múzeumok nagyon aktívak a tudományos közéletben is. Ez a tevékenység manapság nem olyan divatos, nem olyan látványos, de roppant fontos – tudtuk meg.

Múzsák kertje, Szombathely

Arra a felvetésünkre, hogy az intézmények átvétele anyagi zavart okozhat Szombathely amúgy is feszített költségvetésében, az igazgató többek között azt válaszolta, hogy ebben a tekintetben majd a törvény lesz az irányadó, de a fenntartónak is várhatóan lesz mozgástere.

Múzsák kertje, Szombathely

„Ebben az épületben a szakmai munka töretlen és perspektívája van” – mondta a beszélgetés végén Dr. Nagy Zoltán.
 

.