Strand Fesztivál - Nagyon Zene Fesztivál, Zamárdi - élménybeszámoló

2013.08.21. 22:00

Az idei nyár legnagyobb vízparti bulijaként hirdették meg.

 

Zamárdiban augusztus 18-21. között szervezték meg az idei nyár legnagyobb vízparti bulijaként meghirdetett Strand Nagyon Zene Fesztivált, olyan előadókkal, mint a Fall Out Boy, a Carbonfools, a Quimby, a Kiscsillag, a Subscribe vagy a Supernem.
 

 

Nagyon Zene Fesztivál, Zamárdi

Második napon, augusztus 19-én jártunk itt. Kora délután már kígyózó sorba álltunk az elővételben - július 31-ig 4990 forint - megváltott jegyünkkel. A háromnapos bérlet - szintén elővételben - 9900 forint volt. Napijegy a helyszínen 6500 forint, a háromnapos 11990 forintba került.

A beengedés is vontatottan alakult: sorban álltunk, hogy a napijegyünket felragasszák, majd ellenőrizték minden újabb belépéskor, hogy nem ragasztottuk-e újra, majd a táska átvizsgálás is lassította a bejutást.

Nagyon Zene Fesztivál, Zamárdi

A júliusi Sound óta a letaposott fű nem nőtt újra, így most csak nyeltük a port, prüszköltünk, könnyeztünk. Délután még szinte üresnek éreztük a placcot, inkább a Balaton-parton várakozott a tömeg. Itt porból sem nyeltünk annyit, csak keveredtek a két nagy színpadról átszűrődő különböző zenei dallamok.

Délután még odajuthattunk a pultokhoz, ahol ásványvizet 300 forintért, jeges teát 420 forintért és sört visszaváltható pohárban 590 forintért csapolták. Késő este egy italhoz kb. fél óra sorban állás után juthattunk.

Itt is, mint az összes idei nagy fesztiválon Metapay feltöltő kártyával fizethettünk.

Nagyon Zene Fesztivál, Zamárdi

Kétségtelenül az amerikai pop-rock Fall Out Boy zenekar volt a legnépszerűbb, a hétfői napra leosztott rózsaszín karszalagokat látva. Délután már sejtettük, hogy óriási tömeg várható.

Rajongók már a FOB-ot megelőző fellépők alatt próbáltak jól helyezkedni, hogy a lehető legközelebbről láthassák.

Délután a nagy színpad előtt akár ülő vagy kényelmes fekvő helyet is találhattunk, este már annak is örültünk, hogy egy helyben maradhattunk. Hétfőn délután Odett-et, majd az Anna & the Barbies-t hallhattuk. Ez utóbbi láthatóan a zene mellett polgárpukkasztó, meghökkentő jelmezével is igyekszik rajongótábort begyűjteni.

Intim Torna Illegal-lal együtt mozgott és énekelte a tömeg, a zenei adókon is többször leadott: A Mennyország kapujában vagy a Vágjál lyukat a kádba slágereit.

Nagyon Zene Fesztivál, Zamárdi

Míg a tömeg a zenére koncentrált, próbáltuk magunkat egyre beljebb és előrébb fúrni, készülvén az esti fellépőre. Még az alternatív metál Subscribe alatt kellett valahogy talpon maradnunk az őrjöngő, pogózó és félrészeg tömeg mellett. A mutatvány elég jól sikerült: a vaskordont markolva és könyökkel kivédve az ütéseket. A sör vagy pálinkapermet felülről külön jól jött, a felkavart port valamelyest enyhítette.

Minden az előírt program szerint haladt, még a Fall Out Boy is a kiírt időben kezdett. Szünetekben felkészítettek a közeledő erős szélre, viharra és biztosítottak róla, hogy az időjárásra tekintet nélkül mindent megtartanak.

Visító, felrobbanó közönség fogadta a Thriller-rel kezdő Fall Out Boyt, majd két kevésbé ismert szám után lenyomták a kötelezőket a régi lemezekről az:I Don't Care, Dance, Dance, a This Ain’t a Scene, It’s an Arms Race vagy Michael Jacksontól átvett Beat It és a legújabb lemezéről a címadó Save Rock and Roll-t, a My Songs Know What You Did In The Dark vagy a Phoenix-et.

A tinik ordítottak, együtt énekeltek, bár nem vagyok benne biztos, hogy értik-e a zeneszámok szövegeit, mert amikor az énekes/basszusgitáros Pete Wentz angolul beszélt a tömeghez, nem mindig jött le - más visszajelzést remélt - és újból nekifutott mondandójának.

nagyon zene fesztivál, zamárdi-fellépő fall out boy

A tömegben mozdulni, moccanni nem igazán lehetett, szinte lábujjhegyen álltunk végig, mert talpunk alatt lábak, feltartott karunk alatt emberek voltak. Több hullámban nyomtak, toltak előre, úgy éreztük ennél jobban már tudnak összepasszírozni, a kordonhoz nyomni.

A koncert alatt szinte 3 percenként emelték ki a biztonságiak azokat, akik már nem bírták az emberszardíniát.

Több tucat pengető talált gazdára és a végén a dobverők is. Az utolsó, Saturday című számuknál Pete Wentz, - nyomában biztonsági emberével -  a menekülő útvonalon végigrohant a kordonok között majd vissza a színpadra. A koncertnek vége szakadt és a tömeg néhány perc alatt feloszlott.

Ekkor már éreztük, valóban megérkezett a beharangozott vihar, így az 1:00 órára kiírt Carbonfools-t bármennyire is szerettük volna, nem tudtuk megvárni.

.