Hosszú Katinka doppingolt? Itt a hivatalos válasz

2016.08.08. 15:51

És még egyszer a videó a szenzációs 400 méteres vegyesről.

Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport (MACS) vezetője közölte: az elmúlt 13 hónapban 39 alkalommal tesztelték a doppingellenőrök a 400 méter vegyesen szombaton olimpiai aranyérmes úszót, Hosszú Katinkát.

Ezt a szakember a jövő évi, budapesti vizes világbajnokság sajtószolgálatának mondta, miután több amerikai sajtóorgánum is burkoltan kétségbe vonta, hogy Hosszú tisztán, tiltott szerek használata nélkül szerzett világcsúccsal aranyat Rióban.

"Enyhén szólva is elképesztő és elszomorító az a tendencia, amely a világ sportját mostanában áthatja, egyrészt a sokasodó doppingesetekkel, a kizárásokkal és a felfüggesztésekkel, másrészt pedig a megalapozatlan vádaskodásokkal" - idézte a 2017-es vb médiaszolgálata által kiadott hétfői közlemény Tiszekert.

A MACS vezetője hozzátette: a 39 tesztből 29 vizeletvizsgálat volt, kilenc pedig vérvétellel együtt járó tesztelés. Hosszúnak egy alkalommal helyszíni kábítószer-ellenőrzésen is részt kellett vennie. 

Tiszeker megjegyezte, ezen kívül a nemzetközi szövetség (FINA) és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) is többször ellenőriztette Hosszút.

A Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) hétfői közleménye szerint Gyárfás Tamás, a MÚSZ elnöke hivatalos levélben utasította vissza a Hosszú Katinkával szembeni vádaskodásokat több amerikai médiumnál.

"Hosszú Katinka 400 vegyesen elért fantasztikus világcsúcsa után sajnálatos módon sejtetések, sőt, mondhatni, vádaskodások jelentek meg a teljesítményét illetően, amelyeket a leghatározottabban vissza kell utasítanunk" - írta Gyárfás Tamás. "Teljes mértékben egyetértünk azzal - és magunk is azért küzdünk -, hogy a doppingot kiirtsuk a sportból, ugyanakkor szégyenletes és elítélendő mindennemű megalapozatlan vádaskodás. Ez árt az úszósportnak, az olimpia eszméjének, és legfőképpen árt annak a sportolónak, aki élete álmát beteljesítve, minden eddigit felülmúló produkciójával elkápráztatja a világot."

A MÚSZ-elnök is kiemelte, hogy Hosszú Katinkát az elmúlt időszakban 39 alkalommal ellenőrizték, s valamennyi teszt negatív eredménnyel zárult.

"Helytállása tiszteletre méltó, kérjük, hogy az őt megillető hangnemben értékeljék, kommentálják a teljesítményét" - zárta levelét.

Fotó: Kovács Tamás (MTI)

.