A napokban döntenek a jelzáloghitelesek mentőcsomagjáról

2011.04.07. 18:54

A Magyar Bankszövetség főtitkára szerint a kormány a közeli napokban meghozza elvi döntését a jelzáloghitelesek megsegítésére.

Nyers Rezső, a Magyar Bankszövetség főtitkára szerint a kormány a közeli napokban meghozza elvi döntését a jelzáloghitelesek megsegítésére.

Van olyan elképzelés, amely alapján egy bizonyos sávban, például 190-200 forint között lehetne az a svájcifrank-árfolyam, amely szerint a devizahitelesek törleszteni tudnák a korábban felvett devizahiteleket - mondta el, konkrét elképzelésekről azonban még nem tudott beszámolni.

A szövetség főtitkára egy újságíróknak tartott budapesti háttérbeszélgetésen elmondta azt is, hogy a bankszövetség továbbra is azon az állásponton van: a banki különadó jobban gátolja a gazdasági növekedést, mint az, hogy a belső fogyasztás valójában még nem indult be.

Nyers Rezső rámutatott: az európai átlaggal összevetve a magyar bankadó mértéke különösen magas, az ausztriai banki adónak például a tízszerese, pedig a szomszéd országban bevezetett adó szintje nem a legalacsonyabb az Európai Unióban.

A Magyar Bankszövetség főtitkára emlékeztetett: korábban egyértelműen azt szerette volna a szövetség, hogy 2012-re szüntessék meg a banki különadót az országban, de legalábbis felezzék meg a mértékét.

"Az a félelmem, hogy hiányozna a bankadóból származó bevétel a költségvetésből, ezért lehet, hogy még egy jó ideig fennmarad ez az adófajta" - fogalmazott Nyers Rezső.

.