Hirdetés

Még egy hétig kérhető a munkáltatótól az adómegállapítás

2015.01.27. 12:33

Hirdetés

Legkésőbb február 2-ig nyilatkozhatnak a munkavállalók arról, kérik-e munkáltatójukat a személyijövedelemadó-bevallás elkészítésére, azaz a munkáltatói adómegállapításra - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) kedden az MTI-hez eljuttatott közleményben.

A lehetőséget azok használhatják ki, akik kizárólag egy munkahelyről kaptak az elmúlt évben az adóköteles jövedelmet.

A NAV adatai szerint tavaly csaknem 870 ezer adózó szja-bevallását a munkáltatója készítette el, a lehetőséggel évről évre egyre többen. 

A munkáltatói adómegállapításról az adózók április 30-áig igazolást kapnak, ezután nincs egyéb teendőjük a bevallással - írja közleményében az adóhivatal.

A hatóság közölte azt is, ha a munkáltató nem vállalja ezt az adminisztrációt, lehetőség van az egyszerűsített bevallásra, amely a NAV közreműködésével készül, a segítség február 16-ig kérhető. 

Az adóhivatal arra is felhívta a figyelmet, hogy bármely bevallási módot választják is az adózók, mindenképpen meg kell kapniuk a kifizetők igazolását február 2-áig. 

A munkáltatót a 14NY29-es, a NAV-ot a 1453NY jelű nyilatkozatban kérhetik az adózók az szja-bevallás elkészítésére - közölte a NAV.