4,5-szeres a túljelentkezés az induló szombathelyi duális gépészmérnökképzésre

2015.01.09. 16:17

50 helyre 219 jelentkezés érkezett.

Fontos dátum volt a szeptemberben induló gépészmérnökképzés történetében január 8-a: eddig az időpontig kellett regisztrálniuk magukat azoknak, akik duális rendszerben szeretnének tanulni.

Ez annyit jelent, hogy céges környezetben történik a képzés, ennek köszönhetően a tanulmányok befejezése után biztos állás várja a frissdiplomásokat. De az sem elhanyagolható szempont, hogy a hallgatókat megilleti a cégek által fizetett támogatás (67 ezer forint havonta), az egyetemen elérhető szociális és tanulmányi ösztöndíj, valamint pályázhatnak a Szombathely visszavár elnevezésű ösztöndíjprogramra (havi 50 ezer forint) is.

Németh István, a Nyugat-magyarországi Egyetem Természettudományi és Műszaki Karának tudományos és gazdasági dékánhelyettese lapunk kérdéseire válaszolva elmondta, a regisztrációk száma felülmúlta az egyébként optimista várakozásaikat is. A jelentkezők nem csak Vas megyeiek, hanem a Dunántúl szinte valamennyi megyéjéből, de még az ország másik feléből is jönnének a leendő hallgatók.

Négy és félszeres a túljelentkezés az induló szombathelyi duális gépészmérnökképzésre

Németh István a Top 100 című magazin bemutatóján

„Igazolódni látszik, hogy nagy szükség van a gépészmérnökképzésre Szombathelyen. Jó kezdeményezésnek bizonyult a cégek részéről a szak indításának ötlete, az egyetem pedig megfelelő partner volt ebben” - mondta Németh István.

Az elmúlt hónapokban a gépészcsapat egyetemi és céges tagjai számos középiskolában népszerűsítették az induló képzést, de ott voltak az oktatásról, helyi gazdaságról szóló rendezvényeken is.

A képzésre való felkészülés folytatódik, a következő állomás (a tervek szerint) január 19-21. között lesz: ekkor kerül sor azokra az interjúkra, amelyen a cégek és az egyetem képviselői motivációs elbeszélgetésen hallgatják meg mind a 219 jelentkezőt. Az interjúkon nem a tanulmányi eredmények számítanak majd, hanem a szakemberek arra lesznek kíváncsiak, hogy a jelentkezők rendelkeznek-e a műszaki pályán elengedhetetlen attitűdökkel. Az 50 legjobban szereplő fiatal tanulhat majd duális képzésben.

A Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság 80 hallgató felvételét engedélyezte az egyetemnek. Ebből, mint ahogy azt fentebb írtuk, 50-en duális, 30-an pedig hagyományos képzés keretében tanulhatnak majd.

A diákoknak ezt követően már csak egy feladatuk marad: február 15-ig a központi felvételi eljárásban jelentkezniükkell a Nyugat-magyarországi Egyetem Természettudományi és Műszaki Karának szombathelyi gépészmérnök BSc alapszakára.

Négy és félszeres a túljelentkezés az induló szombathelyi duális gépészmérnökképzésre

Az egyetem eddig csak a képzés előkészítésére, valamint a szakfelépítés költségeire kapott támogatást. Azonban további jelentős mértékű pályázati támogatások kellenek ahhoz, hogy az Epcos költözése után a felújított épületbe megálmodott laborközpontba eszközöket lehessen vásárolni. A képzéshez ugyanis önálló kutatólaboratóriumi háttérre is szükség van – ehhez azonban már kormányzati segítség szükséges.

„Jelenleg még sokan úgy gondolják, hogy az oktatás viszi a pénzt, nem termeli, ám ha figyelembe vesszük, hogy a jól képzett munkaerő és a helyben kifejlesztett technológia szabja meg a cégek fejlesztésének lehetőségeit, akkor ez alapvetően megváltoztatja a magyar felsőoktatás és az ipari partnerek elképzelését arról, hogy milyen legyen egy modern egyetem. Vas megyében a műszaki kompetencia hiányzik, ez lehet a fejlesztések gátja, ezért fontos mind az egyetem, mind a helyi és az országos gazdaság számára, hogy sikeres legyen a SEK-en kezdődő mérnökképzés” - hangsúlyozta Németh István.

.