Négy nap Párizsban gyalog és metróval

Várnai Zsuzsa

2014.08.24. 12:33

Ha szereti az önállóságot, és a valódi párizsi életből is szeretne egy picit elcsípni, érdemes saját szervezésben utazni. Ez a szokásosnál alaposabb felkészülést igényel.

Ha szereti az önállóságot, és a valódi párizsi életből is szeretne egy picit elcsípni, érdemes saját szervezésben utazni. Ez a szokásosnál alaposabb felkészülést igényel, de több emlék marad meg, és még több meglepetést tartogat majd a város számunkra.

Repülőjegy-vásárlás: Bécs-Párizs oda-vissza

Két hónappal a tervezett indulás előtt a pelikan.hu oldalán akadunk rá a számunkra legmegfelelőbb repülőjegyre. Ezúttal nem fapadost választunk, ugyanis mindent összevetve, az sem olcsóbb.

A normál repülőjáratok előnye, hogy Bécsből (és Pozsonyból) is indulnak – nemcsak Budapestről - és nagy repterekre érkeznek. Szombathelytől a bécsi és pozsonyi is közelebbi repülőtér, mint budapesti. A fapadosok hátránya, hogy a leszállás távolabbra esik az úti céltól, így hosszabb ideig tart és költségesebb a központba jutni, valamint a bőrönd mérete, súlya is meghatározott, vagy felárat kell fizetni. Esetünkben Szombathely-Budapest távolság is további pluszköltséget jelentett. Ha mindezeket figyelembe vesszük, már nem is biztos, hogy a fapados az olcsóbb.

Csak a személyiben szereplő névre és a bankkártya adatokra van szükség. A lefoglalt jegyet néhány óráig tartják fenn, ennyi idő áll rendelkezésre a bankkártyás kifizetésre. Ha ez is megtörtént, elektronikusan elküldik a repülőjegyet.

Szállásfoglalás - booking.com

Közel 2500 párizsi szálláshely között lehet böngészni, megjelölve, hogy milyen áron, mihez legyen közel, hány csillagos, milyen szolgáltatásokat nyújtson, mindez térképpel, véleményekkel. Előleget nem, de bankkártyaszámot kérnek.

Ha bizonytalankodunk, díjmentesen visszamondható a foglalás. Kipróbáltuk, valóban működött a dolog.

Megérkezés Párizsba

A Charles-de-Gaulle reptérre érkezünk, innen a Roissy buszjárattal, - mely mindhárom reptéri terminálnál megáll - jutunk be Párizs egyik központjába az Opéra megállóhoz. Az utazás 1 óra, a díja felnőttnek 10,50 euró. A reptérről egyébként a RER járatok is bevisznek a város központjába.

Itt ötszáz méterenként van metrólejáró, érdemes a sok párizsi mobilalkalmazás közül letölteni egyet és máris látjuk, merre mennek a földalattik.

A tervezett programok miatt célszerű egy olyan szállás kiválasztása, ahonnan minden kötelező elem hamar elérhető, ezért a Montparnasse környéke ésszerű választásnak tűnik.

Ide pár száz méter gyaloglás után a Madeleine-től jutunk el metróval.

A szállodában a korábban megjelölt este 9 és 10 közötti időpontban már ott vár névre szóló foglalás, mindössze egy igazolványt kérnek, hogy összevessék a befoglalt névvel. Szinte öt perc leforgása alatt a szállodai szoba belépőkártyájával és egy előzetes számlával a kezünkben mehetünk a lifthez.

A Timhotel Paris Gare Montparnasse  szobája és a liftje is kicsi, de aki járt már Párizsban az tudja, hogy ez nem ritka. Vicces a lift, amire nagyképűen 4 személy van feltüntetve, de végül ketten alig férünk be. A szoba teljesen rendben van, tiszta, világos és barátságos.

Első nap - Eiffel-torony

Az Eiffel-torony a Montparnasse-torony lábától gyalogosan mintegy 3 kilométer. Szép séta, de megéri dolgoztatni a lábunkat. Útközben ötven méterenként meg kell állni valamilyen látványosság miatt. (Tipp: Használjunk City Guide alkalmazást mobilunkon.  A GPS-t használva elmondja, merre járunk és mit érdemes megnézni. Jórészt magyarul beszél a program.)

Belépőjegyet mindenképp itthon foglaljunk, rengeteg időt megspórolhatunk magunknak. Sorban állni így is kell, míg átjutunk a kötelező átvizsgáláson, de lényegesen rövidebb a sor.
A második emeletig - ami 700 lépcsőfok - 30-60 perces sorban állást követően egy újabb követ a liftek előtt, ami a 2. szinttől a csúcsra visz. Az Eiffel-torony második emeletéig lifttel is feljuthatunk, de arra mindenképp ügyeljünk, hogy melyik kígyózó sorba állunk, mert egyik csak a liftes, a másik a lépcsős jegyeket értékesíti. Helyszínen lifttel felnőttnek 15 euró, lépcsőn 11 euró a belépő. Bankkártyát is elfogadnak. Semmiképp sem szabad feladni, mindenképp látni kell!

 

„ Az Eiffel-torony az 1889-es világkiállításra készült, melynek megálmodója, tervezője Gustave Eiffel. A budapesti Nyugati pályaudvart is az ő cége tervezte.
Az Eiffel-torony 324 méter magas csúcsával, 1931-ig a világ legmagasabb építményének számított.
Meleg napokon a vasszerkezet akár 15 centiméterrel is megnöveli a torony magasságát.
Párizs jelképét 2,5 millió szegecs tart össze.
7 évente újrafestik, 40 tonna festéket használnak fel ekkor.
Az első szint 57 méter magasságban van, ide 360 lépcsőn juthatunk.
115 méter magasságban, 700 lépcsőt kell megmászni a második szintig.
A harmadik szinten rendezték be Eiffel dolgozószobáját, 276 méter magasságban.
1909-ben túlélt egy lebontásra törő javaslatot.

Éjjelente ívelt fények világítják meg, mely kísértetiesen kiemeli szépségét. (Izzók száma: 20 000 db)

 

2. nap Montparnasse, Latin-negyed, Notre-Dame

Sokat nem kell gyalogolni, hiszen 100 méterre lakunk a toronyháztól. Kezdjük itt a napot, érdemes.

Montparnasse csak a 19. század második felétől vált a város részévé, mára már szinte a város egyik központi helyének mondhatjuk. Ma irodaházként működő Montparnasse-torony (1969-72 között épült) lábánál számtalan sugárút, metróvonal és szálloda található. Mely azért lényeges, mert Párizsban a második legmagasabb épület és a tájékozódásban nagy segítségünkre lehet. A tetejére (200 méter és 59 emelet)  villámsebes lifttel juthatunk fel, ára valamivel drágább, mint az Eiffel-torony. Itt a felnőtt belépő 14,5 euró, de az mindenképp mellette szól, hogy nem kell sorban állni és tetőteraszáról lélegzetelállító a kilátás a városra: a Sacré Coeur, az Eiffel-torony, a Notre Dame és a Diadalívet is megcsodálhatjuk innen. A tetőn ingyenes a wifi használat.

Latin-negyed

Gyalog indulunk ma is a városnak, végig a latin negyeden. Magával ragad a városrész hangulata, a kis utcák, a boltok, az emberek. Útközben megpihenünk a Luxemburg kertben, megcsodáljuk a tavat, a kastélyt és a gyönyörű pálmafákat, majd tovább indulunk a Pantheon felé.

Luxemburg kert

A latin-negyed Párizs egyik legrégebbi kerülete, nem a latinokról, hanem a latin nyelvről kapta nevét. A középkorban a tanulás nemzetközi nyelve a latin volt és innen az elnevezés. Nemcsak a diákok, hanem manapság a turisták preferált helye. Hangulatos, kanyargós utcácskáiban az éttermek szinte állandóan zsúfoltak. Itt találjuk a Montparnasse-torony lábától sétával elérhető Pantheont és a legszebb párizsi kertek egyikét a Luxembourg kertet (Jardin du Luxembourg). Szépsége és hangulata vetekszik a Tuileriák kertjével.

Notre-Dame

A napba bőven belefér még a Notre-Dame is. Távolsága gyalogosan a Montparnasse-toronytól, érintve a Luxembourg kertet 2,6 km. Szinte hihetetlen, hogy ezt a félelmetes nagyságú, kettős tornyú katedrális építését 1163-ban kezdték meg, és még napjainkban is megcsodálhatjuk. Igazán mély benyomást tesz ránk 41 méteres szélességével és 63 méteres magasságával. A katedrálisba a belépés ingyenes, csak ha tornyokba szeretnék feljutni, akkor kell 8 euró belépőt fizetni.

Szajna-part

A folyó középen metszi ketté a várost. Mindenképp érdemes egy kis sétát tennünk itt. A folyó mentén gyönyörködhetünk egyik oldalon a Notre-Dame, a Louvre, a Tuileriák kertje és a Grand Palais-ban, míg a másik parton az Eiffel-torony, az Invalidusok és az Orsay Múzeumban.

Gyakran átsétálhatunk a jobb és bal partra, mert 37 híd ível át a folyón és nagyrészükön csak gyalogosan lehet átkelni. A kiemelkedő szépségű Pont Alexandre III-t mindenképp csodáljuk meg közelről, mely szintén a párizsi világkiállításra épült. A hidat aranyborítású bronzszobrok díszítik. A Pont des Arts az első gyalogos hidat is ejtsük útba, és ha nagyon romantikusak akarunk lenni, készüljünk egy gravírozott lakattal is. Az idén a több ezer szerelemlakat súlya alatt le is szakadt a híd korlátjának egy része.

Szerelemlakatok a Notre-Dame lábánál

Tipp: Este, ha még aznap nem sétáltunk eleget a hely hangulata miatt érdemes elmenni az Eiffel-toronyig és a Trocadéró térig. A toronyban a liftek éjfélig járnak. A torony környékén éjjelente igazi fesztiválhangulatba csöppenhetünk.

Innen haza már metróval menjünk. Igen fáradtak leszünk ugyanis.

3. nap Montmartre Sacré Coeur Bazilika, Dali Múzeum, Pigalle

Metróval menjünk ki a Pigalle megállóig, onnan gyalog közelítsük meg a bazilikát . A Montparnasse megállótól a Montmartre a 12-es metróval utazhatunk. 13-14 megálló, attól függően mennyit szeretnénk sétálni a Montmartre-on.

Párizs minden pontjáról látható a csontfehér Sacré Coeur Bazilika, mely Párizs legmagasabb pontjára, 129 méter magas Montmartre dombra épült.
Az esőben kalciumot kibocsátó mészkőtől hófehér Sacré Coeur Bazilika lábától, ha nem zavar bennünket a hömpölygő tömeg, élvezhetjük a csodás panorámát.

Néhány perces sétára innen kis szűk utcában találjuk Dali múzeumot. A belépő: 11,50 euró.

Együnk egy két személyes menüt a Sacré Coeur lábánál, nem olcsó, de megéri a hangulat. Ára két személyre 39,80 euró, mely két fogásból áll, ebbe egy sör és egy ásványvíz is belefér.

Ebédet követően sétáljunk a Moulin Rouge-ig és a Pigalle megállótól vissza a Madeleine-ig metrózzunk.

Még egy séta következik a Madeleine-templomtól a Vendome téren át a Concorde térig. Innen metróval megyünk a szállodába és beleájulunk az ágyba.

4. nap Louvre, Tuileriák kertje, Champs Elysées

A Louvre olyan nagy, hogy nem elég rá egy teljes nap sem igazán.  Két elképesztően hosszú sor közül a rövidebben azok állnak, akik előre váltott jeggyel szeretnének bejutni, a többiek a két udvaron keresztül, hosszú órákig állhatnak sorba, hogy láthassák Mona Lisát vagy milói Vénuszt, ha zárásig egyáltalán bejutnak.  Itt ma nem időzünk, mert reménytelennek látszik a dolog. Egy külön napot kell szánni erre.

A Tuileriák kertje sem kicsi, a Louvre-tól egészen a Concorde térig húzódik. Igen népszerű a párizsiak és a turisták körében, bár a Luxembourg kert számunkra sokkal barátságosabbnak, impozánsabbnak tűnt. Kényelmetlen, 3-4 évtizeddel ezelőtti székeken a kertben a kávé 4,9 euró.

A 2 km hosszú, Champs Elysées a Tuileriák kertjének szerves folytatása. A kertből a Concorde téren át a Diadalívig vezet a világ talán legismertebb sugárútja.

Este a Montparnesse tövében egy pohár vörösbor társaságában búcsúztatjuk Párizst.

Párizsra nem elég négy nap, de egy ilyen rövid vágta arra elég, hogy kikapcsolódjunk, magunk mögött hagyjuk a napi taposómalmot.

 A fenti túra és tempó csakis olyanoknak való, akik szeretnének beleszagolni a város igazi életébe. A gyalogos séták során érezni lehet valamit Párizs igazi arcából is, és nem csak egy busz ablakából kell bámulni a kötelező látnivalókat.

Galéria

.