Néhány éven belül használhatatlan lehet a Balaton körüli kerékpárút

2010.05.21. 14:32

Leromlott állapotú és nem felel meg az európai normáknak a balatont megkerülő kerékpárút, ez akadályozza a balatoni kerékpáros turizmus fejlődését – mondta Rosta Sándor, a Balatoni Regionális Idegenforgalmi Bizottság elnöke a testület ülésén Gyenesdiáson pénteken.

"Ha ez így folytatódik, a következő 1-2 éven belül fizikailag használhatatlanná válik a kerékpárút" – tette hozzá. Szerinte a legfontosabb feladat ezért a 204 km út azonnali felújítása, karbantartása.

"A legnagyobb probléma az, hogy a kerékpárút 3 évvel ezelőtt minden előkészítés nélkül került a parti önkormányzatok tulajdonába, amelyek forrás hiányában képtelenek fenntartani és gondozni azokat". Rosta Sándor elmondta, hogy a kerékpárút karbantartására csak idén írtak ki pályázatot, de erre a régió önkormányzatainak egységesen kellett volna pályázniuk.

"Lehetetlen állapotok uralkodnak ma a balatoni kerékpárúton, Szepezdnél például van egy 100 m-es szakasza, ahol a fák gyökerei járhatatlanná tették az utat" - mondta Németh Zsolt, a Balatoni Kerékpáros Turisztikai Szövetség elnöke az idegenforgalmi bizottság ülésén.

A kerékpáros turizmus ennek ellenére virágzik a Balatonon, évi 20 százalékkal nő a kerékpárral érkező vendégek száma. A Balatonnak nagyon fotos vendégkört jelentenek ezek a turisták, mert az átlagos költésük magasabb, mint a többi vendégé, napi 75 euró - tette hozzá.

A Balatonon három régió összefogására, együttműködésére van szükség, ami nagyon megnehezíti a munkát. Ugyanakkor a kerékpáros turizmus 5-6 hónappal meghosszabbíthatja a szezont, ez pedig üzletet jelent az itt élők számára – mondta.
 

.