Hirdetés

Nem egyszerű a zalaegerszegi AquaCity helyzete, de fejlesztik

2010.04.27. 20:07

A korábbi üzemeltető a veszteségek miatt visszaadta a városnak a létesítményt.

Hirdetés

Zalaegerszeg Aquacity

Hét év után ismét a Strand Kft. üzemelteti a zalaegerszegi AquaCityt; a működési feltételek fejlesztésére és eszközbeszerzésre mintegy 40-50 millió forintot fordít idén a tulajdonos önkormányzat - közölte Gyuk György, a Strand Kft. ügyvezetője.

A Strand Kft. 2002-ben, a próbaszezon alatt üzemeltette zalaegerszegi AquaCityt, de következő évtől haszonbérleti szerződés keretében a létesítmény átkerült a Thermálplus Kft.-hez. Tavaly, a szezon befejezése után a veszteségekre hivatkozva a cég jelezte, hogy nem kívánja tovább működtetni az élményparkot. A zalaegerszegi önkormányzat 2010. február 1-től egy évre ismét a Strand Kft-t bízta meg a létesítmény üzemeltetésével.

A június 12-i nyitás előtt az eddigi éves helyreállítást meghaladó felújítási munkák kezdődtek el az élményparkban. Speciális burkolatot kap az 1.500 négyzetméteres, szabálytalan alakú nagymedence, ami 10-15 évre megoldja a medence festését. A többi medencét - lassúfolyót, csobbanó-, hullám- medencét, ugrómedencét, több jacuzzit - tisztasági festésre készítik elő, közben elvégzik a túlfolyók, felületek javítást, a korlátok beépítését. Felújítják a hullámkeltő-gépeket, és beszerzik a biztonságos üzemeltetéshez szükséges eszközöket, berendezéseket, klórgáz-veszélyjelzőt. A fogadóépületben és a csúszda-dombon kamerarendszert építenek ki. Az őrültfolyóhoz a régi, tönkrement csúszógumik helyett újakat vásárolnak, az élménypark területén tájba illő árnyékolókat helyeznek el - sorolta Gyuk György.

Zalaegerszeg Aquacity

A nyári szezonban a 30 állandó alkalmazott mellett 70-90 fő számára biztosítanak munkát. A mentőszolgálatot, a park rendbetartását, az őrző-védő és az úszómesteri feladatokat külső cégek látják el.

Gyuk György megjegyezte; az időjárás, a szolgáltatás minősége és a vendégek pénztárcája dönti el, hogy milyen lesz a szezon. Az elmúlt nyolc esztendőben átlagosan 69 ezer vendég volt, tavaly 63 ezren keresték fel az AquaCityt. A létesítmény a tavalyi árakkal 70-72 ezer fős forgalommal már gazdaságosan működtethető. A bevétel két és fél hónapra redukálódik, de a fenntartási költségek egy része - bérterhek, energia-, vízdíjak, biztonságtechnikai-berendezések karbantartása, marketing feladatok, őrző-védő szolgálat ellátása - a téli időszakban is jelentkezik. Az üzemeltetés egyéves költségét, közel 117 millió forintot idén az önkormányzat biztosítja. A teljes bevétel az önkormányzaté, de ha sikeres lesz a szezon, a 25 millió forint feletti eredmény 20 százaléka az üzemeltetőé marad.

Az AquaCity a turizmusra épül - fűzte hozzá az ügyvezető. A vendégek nagy része a Dunántúlról érkezik, de szép számmal keresik fel szlovén, horvát, osztrák, német és szlovák turisták is. A vendégek mindössze 10-17 százaléka zalaegerszegi. A városi középosztály - kicsit nosztalgiából - inkább a város közepén található, könnyen megközelíthető városi strandot választja.

A városi strandot és a fedett uszodát évente 100-120 ezren keresik fel, júniusban és júliusban a városi strand vendégszáma eléri a 20-35 ezer főt. A komplex létesítmény működtetése évente 90-95 millió forintba kerül. A strandfejlesztésre évek ót nem jutott fejlesztési pénz, a szinten tartásra évente 1-1,5 millió forintot fordítanak.

Fotó: Alon.hu

Korábban:

Aquacity strandteszt az Alon.hu-n