Hirdetés

Nem minden magyar vásárolhat termőföldet!

2013.01.19. 16:49

Patyi Elemér megyei képviselő írása.

Hirdetés

Lehet, hogy sokan még nem is figyeltek fel a készülő földtörvényre, amely szerint csakis és kizárólag „egyesek”  számára adatik a jövőben lehetőség termőföld vásárlásra Magyarországon! A tervek szerint csak az vásárolhat földet, aki őstermelő, családi gazdálkodó, mezőgazdasági vállalkozó, illetve ezt a tevékenységét életvitelszerűen űzi.  A hangoztatott szándék, hogy „legyen a föld azé, aki megműveli”!  Nekem meg az a véleményem, hogy e mögött teljesen más célok húzódnak meg, vagyis a klientúra földgyarapodását, mérhetetlen vagyonszerzését akarják minden erővel segíteni.
 
Ezt célozza az is, hogy már a bérbeadás is csak a fentebb említett kör számára lehetséges, természetesen nyomott áron. Vagyis, ha a vásárlás és a bérbeadás is csak egy szűk réteg privilégiuma, akkor ebből az következik, hogy még jelenleginél is jobban piaci értékét veszti a magyar termőföld. Most számukra az a lényeg, hogy az egy-két hektárral rendelkező földtulajdonossal „megértessék”, hogy célszerű mielőbb megszabadulni az „elértéktelenített” földjétől. Miközben tudjuk, hogy  Európában, - ideértve a volt szoc. országokat is - mindenhol 3-10 millió forint között van egy hektár föld ára, a bérlet pedig 200-400 euró/hektár. 
 
Nem lesz ez persze mindig így nálunk sem, mert ha már „bevásároltak” az urak, akkor  változhatnak a törvények, elszabadulhatnak az árak.

Patyi Elemér
megyei képviselő