Nemzetközi nagydíjat nyert a szombathelyi egyetem néptáncegyüttese

2011.06.28. 16:04

A kiosztott három nagydíj közül a Legstílusosabb táncelőadás nagydíját hozta el Boszniából a Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Szökős Néptáncegyüttese.

A Nemzetközi Néptánc Szövetség égisze alatt megrendezett Dukat Fest című folklórfesztiválról a kiosztott három nagydíj közül a Legstílusosabb táncelőadás nagydíját hozta el a Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Szökős Néptáncegyüttese. A fesztivált a bosznia-hercegovinai Banja Lukában rendezték meg június 18–22. között.

Több hazai egyetemen és főiskolán található néptáncegyüttes. A Nyugat-magyarországi Egyetemen nem is egy: a szombathelyin kívül Mosonmagyaróváron a Gazdász, Sopronban pedig az Ürmös. De az Eötvös Loránd Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen szintén működik néptánccsoport.

Magyarországról a Szökős Néptáncegyüttes volt az egyetlen, amely bemutatkozhatott a Dukat Festen. A szervezők már januárban, az elsők között választották ki az együttest. A fesztiválon szereplők közé bekerülni már önmagában komoly szakmai elismerés, hiszen a nevezéssel együtt egy DVD-t is el kellett küldeni, amelyen egy versenyszám színpadi felvétele szerepelt. Az ítészek ez alapján értékelték az együtteseket. Az előadáson kívül odafigyeltek többek között az együttesi összképre, a viseletre és a kísérőzene hangzására is.

Banja Luka

A fesztivál központja a boszniai Szerb Köztársaság fővárosa, Banja Luka volt, egészen pontosan a város erődvárában felállított szabadtéri színpad, de több másik városban (Gradiska-ban, Modrica-ban és Mrkonjic Grad-ban) rendeztek fellépéseket, felvonulásokat, utcatáncokat, fesztiválcsalogató előadásokat, különféle színpadi műsorokat. A Szökős Néptáncegyüttest Gradiska-ba osztották be, itt adott több műsort, a versenyszámon kívül egyéb számokat is láthattak az érdeklődők.

A több napos rendezvény fénypontjára, a versenyprogramra június 21-én este került sor. Ennek keretében a résztvevő tizenegy nemzet egy-egy versenyszámmal lépett színpadra. A Szökős az új művészeti vezető, Molnár Péter által megálmodott vadonatúj mezőföldi koreográfiát táncolta, melynek bemutatóját a Savaria Egyetemi Központ minden tavasszal megrendezett Berzsenyi-emléknapján láthatta a közönség. A sok balkáni, 30–32 fővel színpadra lépő, kör- és vonulós táncokat járó szláv együttes, valamint az indiai és mexikói táncok között unikálisnak számított ez a magyar koreográfia, amelyet 8 pár adott elő. Ráadásul eszközös táncról lévén szó a botok, a söprűk, a lányok fején lévő üvegek még különlegesebbé tették a szombathelyi néptáncosok bemutatkozását – a közönség nyíltszíni tapssal jutalmazta a Szökős minden fellépését. A fesztiválon Magyarország mellet, alábbi nemzetek képviseltették magukat: Bosznia-Hercegovina, Szerbia, Oroszország, Macedónia, Litvánia, India, Horvátország, Lettország, Görögország és Mexikó.

Savaria Egyetemi Központ Szökős Néptáncegyüttese.

A versenyen Béreseké, kanászoké – mezőföldi táncok című produkciójáért a Legstílusosabb táncelőadás nagydíját Magyarországról a Szökős Néptáncegyüttes kapta. A másik két kategóriában egy litván és egy szerb együttes remekelt. A zsűriben szerb, bosnyák, horvát és lengyel folkloristák, néprajzkutatók foglaltak helyet.

A mediterrán jellegű fesztiválon több, mint ezer néző fordult meg. Rangját, elismertségét mutatja az is, hogy a legfelsőbb városi és boszniai szerb politikai vezetés köszöntötte a résztvevőket.

A Nemzetközi Néptánc Szövetség nem hagyományos táncversenyt szervezett. Helyet kapott a rendezvények között egyebek mellett a viseletek nemzetközi bemutatója, amely keretében a szépségkirálynő-választásokon láthatóhoz hasonlatos hosszú kifutón néptáncegyüttesenként egy-egy (fiú–lány) pár koreográfiára vonulva mutatta be hazája népviseletét.

Különlegesség volt még az a vásár, amelyen a fesztiválon szereplő néptáncegyüttesek által adott portékákat bocsátották áruba, Banja Luka belvárosában, a sétálóutcában. A Szökős tagjai kalotaszegi gyöngy nyakláncokat, cserépfütyülőket, kereplőket, pörgettyűket, kendőket, keszkenőket, népi játékokat kínáltak. A vásár ideje alatt az együtteseket kísérő zenekarok és a táncosok igyekeztek a portékákhoz csalogatni az embereket. A vásár eredményes volt, nem csak a magyar termékek fogytak el, volt, aki a szervezőktől kapott abroszra is szemet vetett.

A szervezők gondoskodtak a remek körülményekről, feltételekről. A néptáncegyüttesek állandó kísérőt kaptak, és egy-egy televízióstáb is követte minden mozdulatukat, hogy életképeket rögzíthessenek. Ezeket a versenyprogramban mutatták be: amikor az együttesek a színpadra léptek, az elkészült film kivetítőkön pergett. A helyben rögzített képkockák mellé a tévések az együttest, valamint azok országát bemutató anyagokat vágtak be. Az előadást közvetítette a bosnyák televízió, kilenc kamera szolgálta a tökéletes rögzítést. A fesztivál ideje alatt a különféle lapok riporterei rengeteg fotót készítettek a Szökősről, a tagok számos újságnak és televíziónak adtak interjút.

.