Hirdetés

Népmesepark épül az Őrségben

2010.03.17. 08:28

Népmesepark épülhet az Őrségben a Vas megyei Szalafőn, a nem mindennapi ötlet megvalósításához ugyanis több mint 222 millió forintnyi támogatást nyert egy egyesület.

Hirdetés

Népmesepark épülhet az Őrségben a Vas megyei Szalafőn, a nem mindennapi ötlet megvalósításához ugyanis több mint 222 millió forintnyi támogatást nyert a Nyugat-dunántúli Regionális Operatív Program pályázatán szalafői Népi Mesterségek Műhelye Egyesület - ismertette a tanács döntését kedden az MTI-vel Ipkovich György, a regionális fejlesztési tanács társelnöke.

A 220 lakosú község polgármestere Lugosi Arnold elmondta: az Őrségbe érkező turistákat, elsősorban a gyermekes családokat és a mesevilág iránt még fogékony felnőtteket szeretnék megállítani, sőt közös játékra, kalandozásra hívni.

A falu első emberének szavai szerint ez a támogatási összeg nekik hatalmas, hiszen a község önkormányzata évente 30-40 millió forintból gazdálkodik, hasonlóban akkor részesültek, amikor a település víz- és csatornahálózatát sikerült kiépíteni.

Erdélyi Horváth Teréz, a Népi Mesterségek Műhelye Egyesület vezetője elmondta: a pályázati pénzből Szalafőn egy több mint 10 ezer négyzetméter alapterületű népmeseparkot alakítanak ki, amely hét épületből, régi parasztházból áll majd amelyekben a felújítás után színes programokkal várják az érkezőket.

Elmondása szerint arról még nem döntöttek, hogy mely magyar népmesehősök figuráit készítik el, de mivel mézeskalácsház biztosan lesz, "kézenfekvő", hogy Jancsi és Juliska figurájával biztosan találkozhatnak majd, de Árgyélus királyfi és a dínomdánom-ház, valamint a békakirálytó mesebeli lakói is sok örömet szerezhetnek majd a meséket kedvelőknek.