Úton-útfélen

2004.07.06. 08:20

Kollegánk számos helyi utazási irodával tárgyalt, turizmusban dolgozó érintettel konzultált, majd leszűrte 2004 ránk vonatkozó esszenciáit.

Úton-útfélen

Herberstein

Többen éppen úton vannak, mások talán útfélen. Az már rég nem áll, hogy a magyar lovas nemzet, és a lovakhoz hasonlóan a buszos társas utak is kezdenek kikopni a divatból. Mondhatni szép emlékké lesznek – mármint annak, aki nem ragadt ott valamelyik jó hírű iroda áldás nélküli ténykedése nyomán egy csillagtalan szállodai szobában, rosszabb esetben szállodakapuban .

Az útra kelők többsége manapság inkább a családi verdát koptatja, vagy épp a lakókocsi-kölcsönzőket rohamozza. Az úti cél külhon felé leggyakrabban most is a horvát (ritkábban az olasz) tengerpart, aminek ismertebb szálláshelyeire már tavasz végén nehéz volt foglalást érvényesíteni. Legkeresettebb repülős célpont a szombathelyi utazási irodákban tapasztalható érdeklődések alapján most is Tunézia, illetve Jordánia, nyomukban Egyiptom és Marokkó.


Itthon otthon

A győri fürdő

Miközben évek óta visszaesőben van a belföldi turizmus, hatalmas plakátkampány és tévéreklám-hadjárat igyekszik kapacitálni minket a fellendítésére. Némileg kézzelfoghatóbb inspirációt jelent az 50 ezer forintos üdülési csekk, ami családban koponyánkénti felhasználással már egészen szép summa, futja belőle a tisztesebb hazai vendégfogadók forgalmának statisztikai mutató-javítására.

Mi, vasiak leginkább Balatont keressük fel, átlag egy heti tartózkodással. Aki többet szán magára, az jellemzően egy divatos wellness-üdülőben frissíti fáradt tagjait. A nemzetközi trendet követve az átlagmagyar is több alkalomra tervezi utazásait. A hosszabb ideig tartót belföldön, a rövidebbet külföldön tölti.

Térkép e táj

Május elseje bűverővel hatott. Fellebbent a fátyol Európa térképének e tájáról, és az idegenek bámulva látták, arrébb a széle a vén kontinensnek. Láss csodát, a helyi Tourinform Irodában megjelentek a bakancsos-hátizsákos ausztrálok, dél-amerikaiak és dél-afrikaiak, akik felfedezőútra indulnának a bennszülött magyarok közé. Míg a távolról jött turistákból, illetve pénzesebb, szállodalakó földijeikből eddig 5 érdeklődést regisztráltak egy hónapban, az elmúlt hetekben húsznál is többet.

Még tízezer

Városunk önmagában nem bír elég vonzerővel, leginkább a régióban, vagy az országban tett körút részeként szerepel az útitervekben. Szombathelyre tavaly 28 ezren látogattak el, ami kevesebb Nyugat-Dunántúl más városainak átlagánál. A nálunk eltöltött vendégéjszakák száma turistánkénti lebontásban épp csak eléri a másfelet.

Nyárparádé

Savaria Karnevál 2003 - Fáklyás felvonulás

Az idegenforgalmi koncepció a megyeszékhelyből kulturális-és rendezvényközpontot akar faragni. Nyárra ez az egyre terebélyesedő Lamantin és a jó öreg Bartók Fesztivál, valamint a népünnepélynek számító Savaria Karnevállal sikeres elképzelésnek látszik. Leopold B. imázsán még valamennyit igazítani kell. Napirenden a termál kérdése is, hisz rendbe tételével a Tófürdő- csótó-Kalandváros- szabadidő park egység feljebb kerekíthetné a fent említett vendégéjszaka számot.


Kapcsolódó cikk:
Utazás 2004: Mit teszünk a kirakatba?
.