A megyei vezetők jutalma

2004.07.06. 20:30

Az Origo internetes portál a megyei közgyűlések elnökeinek fizetésen felüli juttatásait teszi nagyító alá. Ezek szerint például a Vas Megyei Közgyűlés elnökének, Markó Péternek éves jutalma bruttó 3 millió 672 ezer forint.

Az utóbbi napokban alaposan felkorbácsolta a politikai kedélyeket a szombathelyi városvezetők milliós jutalma. Már csak ezért is érdekes az Origo terjedelmes írása, amely a megyei vezetők jutalmazási gyakorlatának járt utána.

Nos, az idei rekordot Agócs István, a Komárom-Esztergom Megyei Közgyűlés szocialista elnöke tartja, akinek június 17-én bruttó 6,14 millió forintot szavaztak meg képviselőtársai. Szintén átlag feletti pénzt kapott a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke, az MSZP-s Szabó Gábor, akinek bruttó 4,2 milliót szavazott meg a közgyűlés.

Figyelemre méltó, hogy a Zala Megyei Közgyűlés elnöke, a Fidesz-MDF-MKDSZ támogatással megválasztott Kiss Bódog Zoltán - tekintettel az önkormányzat anyagi helyzetére - nem kapott jutalmat, a Tolna Megyei Közgyűlés MSZP-s elnöke, Frankné dr. Kovács Szilvia pedig nem fogadta el a számára megszavazott hathavi illetményt.

Vas megye önkormányzatától az Origo egy levelet kapott, melyben az áll, hogy a Vas Megyei Közgyűlés Fidesz-MDF-MKDSZ színekben megválasztott elnöke, Markó Péter rendszeresen kap jutalmat. Évente kétszer, rendszerint a júniusi és a decemberi közgyűlésen szavaznak meg neki 3-3 havi illetményének megfelelő jutalmat. Mivel Markó havi illetménye a 12 ezer forintos nyelvpótlékkal együtt bruttó 612 ezer forint, így az éves jutalom bruttó 3,672 millió forintot tesz ki. Ennek felét, 1,836 millió forintot már meg is szavaztak neki a június 11-i közgyűlésen. Az Origo kérdésére az önkormányzat közölte azt is, hogy az elnöknek a havi illetmény mellett nettó 180 ezer forintos költségtérítési keret is rendelkezésére áll.

A vasi összegek nagyjából megfelelnek az átlagnak, illetve valamennyire felette vannak annak.

Sok megye egyébként – okkal vagy ok nélkül - titkolja az adatokat. Többen egyszerűen nem válaszoltak a megkeresésre, s van, amelyik megtagadta az adatok kiadását.

Az Origo eredeti cikke" target="_blank

Az ALON kapcsolódó cikkei:
Mire költse jutalmát a városvezetés?
Szombathely: Puha költségvetés, kemény ellenzék
.