Újabb vihar a sportcsarnok-beruházás körül

2004.07.07. 17:48

„Nem véletlenül dugdosták a szerződést eddig” – mondják az ellenzéki politikusok. Egyre több a kérdőjel a város nagyberuházása, az egymilliárd forintos állami szerepvállalással építendő sportcsarnok körül.

Marton Zsolt


Több alkalommal hangzott el polgármesterünk szájából, hogy az új létesítmény alkalmas lesz mind sportrendezvények, mind kulturális és szórakoztató programok megtartására. Ennek szellemében nevezték el a beruházást Sport és Rendezvénycsarnoknak – hangzott el szerdán Marton Zsolt és Ágh Péter városi képviselők sajtótájékoztatóján.

Megdöbbenéssel tapasztaltuk ugyanakkor - mondta Ágh Péter -, hogy az előzetes ígéretek ellenére a kormány kizárólag sportcélra adta a támogatást, és a támogatási szerződés több pontjában is komoly szankciókat helyez kilátásba szerződésszegés esetére. Emellett a szerződésben a város kötelezettséget vállalt arra is, hogy jelzálogjogot alapít a GyISM javára.

Mindezek alapján sem iskolai szalagavató-ünnepségek, sem ifjúsági kulturális rendezvények, sem koncertek, sem diplomaosztók, sem színházi előadások, sem vásárok nem rendezhetők öt évig a csarnokban.

A Fidesz szerint valaki csúnyán átverte a szombathelyieket, hiszen erről eddig senki sem tájékoztatta a város polgárait.

Marton Zsolt kifejtette, a szerződés alapján a városnak éves beszámolóban kell jelenteni a sportcsarnok rendezvényeiről, ennek alapján vagy hazudni kényszerül a város, vagy kénytelen valóban nem tartani semmilyen egyéb rendezvényt az objektumban. A szerződés értelmében a projekt felett ellenőrzési joga van az Állami Számvevőszéknek és a KEHI-nek is.

A helyzet megoldása érdekében a Fidesz helyi frakciója levélben fordul Gyurcsán Ferenc sportminiszterhez (lásd: fotó), akit arra kérnek, mutasson hajlandóságot a szerződés módosítására, Dr. Ipkovich György polgármestert pedig ezúton arra kérik, haladéktalanul kezdje meg a tárgyalásokat az ügyben.

„Nem véletlenül dugdosták a szerződést eddig - felelte újságírói kérdésre Marton Zsolt -, a szerződés tervezetét mindeddig senki sem látta az ellenzék soraiból, a közgyűlés elé sem került aláírás előtt az anyag.”
.