Erec Izrael kiállítás az MMIK-ban

2003.09.07. 18:28

A Szombathelyen is zajló Zsidó Fesztivál egyik legfontosabb eseménye volt az Erec Izrael kiállítás megnyitója az MMIK-ban. Két hetünk van rá, hogy megnézzük.

Erec Izrael kiállítás az MMIK-ban

Két egyenruhás rendőr unatkozik az MMIK bejáratánál, amúgy szokásos, lelassult szombathelyi vasárnap. A második emeleti Médium Galéria bejáratánál mézespuszedlit és Tesco-tejet lehet jussolni, mint később kiderül, a tejjel-mézzel folyó Kánaán szimbólumaként. Ötletes. Az is pozitív, hogy viszonylag sokan vagyunk, számos ismert helyi politikus is jelen van. Akárhogy is, gesztusértékű.

Judith Varnai-Shorer, az izraeli magyar nagykövetasszony sajnos egyéb elfoglaltságai miatt nem tudott vasárnap délelőtt 11-re a vasi megyeszékhelyre utazni, így a vendégeknek meg kellett elégednie egy rövid levéllel, amelyben a nagykövetasszony annak a reményének adott kifejezést, hogy a kiállítás segít hozzájárulni egy teljesebb Izrael-kép kialakításához.

A Magyar-Izraeli Baráti Társaság nevében Szántóné Balázs Edit elmondta, hogy az eltelt napok azt bizonyítják, Szombathelyen sikeres a Zsidó Fesztivál. A programok népszerűek, látogatottak, s amúgy is, a baráti társaság elmúlt öt éve azt bizonyítja, a város nyitott és fogékony ennek a népnek a kultúrájára. Egyben megköszönte a város kulturális bizottságának az anyagi támogatást.

Toronyi Zsuzsa, a Budapesti Zsidó Múzeum munkatársa beszédében a magyar és a zsidó nép történelmi párhuzamát hangsúlyozta, mondván, mindkét nép tudja, mert saját bőrén tanulta meg, milyen nehézségekkel és küzdelemmel jár egy modern állam megteremtése.

A kiállítás nagyobbik termében elhelyezett fényképek és feliratok Izrael állam 1860 és 1948 közötti történetéről adnak történelmi áttekintést. A szikár dokumentumokat „falba rejtett” korabeli szubjektív feljegyzések, naplók oldják, a terem közepén pedig igazi izraeli narancsok egy maroknyi Tel Aviv-i homok kapott helyet.

A belső kisebb teremben Izrael állam változását, fejlődését dokumentáló fotók leleddzek. Egymás alatt-felett a tájak, városok századelőtti és mostani állapota.

Az egész anyag a Budapesti Zsidó Múzeumból érkezett, de a megvalósítás már Rasperger József keze munkáját dicséri.

A Zsidó Fesztivál szombathelyi programját hivatalosan a szeptember 7-i - némileg kakukktojás – Ferences-kertbeli Király Lilla koncert zárja.

Az Erec Izrael kiállítás amúgy szeptember 24-ig látogatható.
.