Pingvinfészek: Linux Egyesület alakult Szombathelyen

2003.09.08. 15:47

Komolyra fordult az ügy Vas megyében Linux-ügyben. Megalakult a Szombathelyi Linux Egyesület, amely főként ismeretterjesztő és segítő tevékenységet folytat a kezdetben. Ami a jövőt illeti, úgy gondolják, az idő nekik dolgozik.

Tux

A szabad forráskódú Linux operációs rendszer lassú térnyeréséről sokat cikkez mostanában a nemzetközi és a hazai sajtó, s most az igazságot szűkebb környezetünkben is tapasztaljuk. A korábban Szombathelyi Linux Klub fedőnév alatt tevékenykedő csoport úgy gondolta, megérett a helyzet valami komolyabbra, s 13 alapító taggal átalakultak egyesületté. Várhatóan a közeljövőben megtörténik a bírósági bejegyzés is.

Weisz Roland elnök és Vigh Zoltán elnökhelyettes az Alpokalja-Online számára elmondta, hogy egyesületi keretek között hatékonyabban tudják képviselni a Linux operációs rendszer ügyét. Kezdetben leginkább – iskolák, költségvetési intézmények, magáncégek megkeresésével - a felvilágosításra, bemutatókra szeretnék helyezni a hangsúlyt, próbálva leküzdeni azt az előítéletet, mely szerint a Linux egyszerű földi halandók számára valami borzasztó bonyolult dolog lenne.

Azt mondják, ebből a szempontból vízválasztó lehet az UHU Linux megjelenése, amely rohamosan terjed, egyrészt azért, mert magyar, másrészt azért, mert valóban jó, harmadrészt azért, mert roppant felhasználóbarát.

A Linux legnagyobb előnye a stabilitás mellett a költségtakarékosság. Egy kellően nyitott gondolkodású cégvezető százezreket vagy akár milliókat tud megspórolni, ha áláll a Microsoft méregdrága programjairól a Linux operációs rendszerre, ahogy az Nyugat-Európában már mindennapi dolog. Számtalan irodai feladat legalább olyan jól – sok esetben jobban – megoldható Linuxszal és az alatta futó programokkal. Az a baj, hogy az emberek nem tudnak erről, vagy bizalmatlanok.

A Szombathelyi Linux Egyesület az átállás folyamatát kívánja meggyorsítani. Mivel a Linux ingyenes, még azt is vállalják, hogy anyagár (CD) ellenében lemásolják a jelentkezőknek a programokat. És ebben az esetben máris fontos a földrajzi közelség (értsd: Szombathely), mert egyeztetés esetén a postaköltséget is megspórolhatjuk. Persze a Linux iránt érdeklődők esetében a fizikai találkozás lehetősége nemcsak az ingyenes programmásolásnál fontos, hanem olyan egyéb dolgoknál is, mint például a telepítés, problémamegoldás, vagy egyszerűen csak az élőszó varázsa, amelyet semmiféle internetes dokumentáció vagy fórum nem képes helyettesíteni.

Az egyesületnek más komoly tervei is vannak a jövőre nézve, de azt mondják, ezekről inkább majd később beszélnek, ha eljön az ideje.

Biztos, hogy hallunk még róluk.


Szombathelyi Linux Egyesület honlap
.