Kultura.hu: Nem rossz, csak kinek?

2004.09.04. 14:04

A technikai háttér tízmillió forintból jött ki, és havi további másfél millióba kerül a napokban indított kultura.hu fenntartása. A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma által gründolt weboldal nem rossz, csak félő, karakter híján kevesen fogják felkeresni.

Kultura.hu„Az adatbázisokban jelenleg 11 ezer műemlékről, ötven kortárs képzőművész 400 alkotásáról, 2 500 e-könyvről, 40 ezer filmről, 5 ezer magyar festményről, 3 ezer néprajzi tárgyról, 3 500 színészről és 600 muzsikusról, valamint 12 ezer európai műtárgyról találhatnak adatokat az érdeklődők. Néhány héten belül száz multimédiás CD-ROM lesz elérhető” – írja a csütörtökön elindított új miniszteriális honlapról egy másik kormányzati felügyelet alá tartozó oldal, a Magyarország.hu, s nem kételkedünk benne, hogy az adatok igazak.

Mert ugyan első ránézésre nem nyilvánvaló, de ha elkezdünk kattintgatni a portálon, kiderül, valóban hatalmas mennyiségű információ van itt felhalmozva. Csak valahogy el van dugva a szem elől. A műszakilag kifogástalan, ám esztétikailag erősen visszafogott dizájn sajnos nem nagyon csábít hosszabb barangolásra, s nagyjából ez a helyzet a port.hu adatbázisára épülő műsor, múzeum, étterem és egyéb szabadidős ajánlatokkal.

A kétségtelenül nagyléptékű vállalkozás létrehozásában közreműködött a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal, az Országos Széchényi Könyvtár, a Fonó Budai Zeneház, csatlakozott az összes hazai múzeum és színház, továbbá irodalmi lapok és önkormányzatok, mi több, külső tartalomszolgáltatók is beszálltak. Ez utóbbiaknak - port.hu; fidelio.hu; est.hu; museum.hu; artnet.hu; terasz.hu; theater.hu; egyszervolt.hu; mult-kor.hu; mek.oszk.hu - amúgy nem jelenthet rossz üzletet az új portál, hiszen havonta összesen mintegy 1,5 milliót számláznak az átadott tartalomért.

Ha megnézzük a hírek dátumait, látjuk, hogy sem a tartalommal, sem a frissítéssel nincs gond. A portál összefésüli a már említett tartalomszolgáltatók és egyéb hírforrások kulturális híreit, így aki rendszeresen visszatér, kétségtelenül átfogó képet kap, mi is történik Magyarországon a „mainstream” kultúra háza táján (merítés a jelenlegi hírekből: Győri balett, a Budai Vár új kiállítása, Velencei filmfesztivál, Korniss Mihány-interjú stb.).

Kérdés az, hogy a kultúra és művészet iránt érdeklődő internetezők elég késztetést éreznek-e arra, hogy az eddig jól bevált tájékozódási pontjaikat a kultura.hu-ra cseréljék fel.

Kételyeink főleg abból adódnak, hogy a kulturális minisztérium új portáljának ebben a formájában nincs meg az a hangulata, kisugárzása, szellemi töltete, aminek hiányában nem lehet teljes egy kultúrával foglalkozó kiadvány sem, ami miatt magáénak érzi az olvasó.

Más: A portál adásakor Hiller István miniszter azt mondta, nem vitás, hogy szükség volt egy átfogó kulturális gyűjtőportálra. Az első hallásra evidenciának tűnő kijelentés kis tűnődés után már nem is annyira evidencia.

kultura.hu" target="_blank
.