Magdeburgi félgömbök: Tudományos kísérlet Szombathelyen

2003.09.11. 08:00

Eső, vákuum, hidegvérű lovak. A tudós polgármester és a semmi ereje. Kaptunk két félgömböt, meg okosabbak is lettünk. Kíváncsi diákok serege vett részt a híres tudományos kísérlet rekonstrukcióján.

 Tudományos kísérlet Szombathelyen

A fene gondolta volna. Szemerkélő esőben is ki lehetett volna tenni a megtelt táblát szerda délután a Ferences-kertben. Úgy látszott, a város összes diákja kíváncsi az eseményre, melyen az Otto von Guericke (1602–1686,) a légszivattyú feltalálója által 350 éve bemutatott látványos kísérletet ismételte meg a BDF Fizika Tanszéke és a magdeburgi Otto von Guericke Társaság. Az esemény apropóját a tanszék fennállásának 20. évfordulója adta.

A híres magdeburgi tudós és polgármester 1654-ben mutatta be kísérletét, melyben két fémből készített, belül üreges félgömböt összeillesztett, majd egy szelep segítségével a saját maga által kifejlesztett légszivattyúval kiszivattyúzta a levegőt, így vákuumot idézett elő. A külső nyomás így olyan erővel szorította össze a félgömböket, hogy azt 16 ló ereje sem tudta széthúzni.

A megismételt látványosságra rengetegen kíváncsiak voltak, bár nem tudom, ebben mekkora szerepe volt annak, hogy láthatóan teljes osztályok érkeztek, szervezetten, tanári kísérettel.

A szervezők igyekeztek történelmi hűséggel előadni a kísérletet, a magdeburgi vendégek korabeli öltözetekben érkeztek, sőt, egy színész még a rég halott tudós-polgármestert is megidézte öltözékével. A rendezvényen Dr. Ipkovich György polgármester is részt vett.

 Tudományos kísérlet Szombathelyen

A kísérletsorozatot előbb két kisebb, réz félgömbbel vezették be diákok segítségével, majd egyre több és több lóval demonstrálták a „semmi hatalmát”.

A művelet csúcspontjaként a 16 darab, egyenként 6-700 kilós ló erejével is elbíró félgömbök rögtön szétestek, midőn egy kislány a szelep kinyitásával megszüntette a vákuumot.

A rendhagyó fizikaóra mellett a háttérben egy kis külön verseny is zajlott. A rendezvény szervezésekor ugyanis hangsúlyt fektettek arra, hogy hidegvérű, robosztus, nagy teherbírású lovakat szerezzenek be a kísérlethez, azonban ezeket csak több különböző gazda segítségével lehetett idehozatni. A gazdák többsége nem is igazán a kísérlettel törődött, sokkal inkább azzal, kinek a lovai erősebbek, merre mozdul el a félgömb a húzatás során. (Jelentem, az eredmény döntetlen lett, bár én a zalalövői csapatnak szurkoltam.)

 Tudományos kísérlet Szombathelyen

A Ferences-kerti események után a szervezők az MMIK-ba siettek, ahol a téma iránt érdeklődők mától kezdve egy hónapon át tekinthetik meg a tudós munkásságának kellékeit. A kiállítás megnyitóján polgármesterünk, főiskolánk rektora, prof. Dr. Gadányi Károly, a fizika tanszék vezetője, prof. Dr. Kovács László, valamint az Otto von Guericke Társaság tagjai is részt vettek. A rövid megnyitó során a vendégek két Guericke-félgömböt ajándékoztak városunknak, melyetet a kiállításon ünnepélyes keretek között adtak át.

A ceremónia után folytatódtak a kísérletek, immár a kiállítás helyszínén. Az érdeklődés itt is hatalmas volt, a terem zsúfolásig megtelt diákkal.

Aki ezen a látványos délutáni programon részt vett, soha nem felejti el ezt a fejezetet a fizika tankönyvben. Köszönet érte a szervezőknek.

 Tudományos kísérlet Szombathelyen

A kiállítás megtekinthető a Megyei Művelődési és Ifjúsági Központban (Szombathely, Ady tér 5.)
2003. október 10-ig munkanapokon 9 órától 18 óráig látogatható.

Belépődíj: csoportoknak, gyermekeknek 50 Ft, felnőtteknek 100 Ft.

A szervezők kérik, hogy iskolai osztályok, nagyobb csoportok érkezését szíveskedjenek előre jelezni Rasperger Józsefnek, az MMIK munkatársának (tel.: 94-312-535).

.