Bin Laden-mappa: Egy titokzatos élet

2003.09.11. 23:08

Úgy tűnik, a szeptember 11-et ismét megúsztuk terrorcselekmények nélkül. Mégis: Oszama bin Laden igazat szólt, amikor két éve kijelentette, Amerika meg fogja tanulni, milyen is rettegésben élni. Ki ez az ember, aki két éve sakkban tartja a nyugati világot? Részletes életrajzát a BBC néhány napja megjelentetett írása nyomán adjuk közre.

Oszama Bin Laden

Azok, akik személyesen találkoztak vele, azt mondják, kedves, udvarias ember, aki barátsággal viseltetik az idegenek iránt. Ehhez képest az Egyesült Államok legnagyobb ellensége, akinek a számlájára nemcsak a 2001. szeptember 11-i terrortámadást írják, hanem kér afrikai USA-nagykövetség levegőbe repítését 1998-ban, valamint egy hadihajó két ével későbbi megtámadását.

Az ifjúkor

Oszama Bin Laden 1957-ben született egy vagyonos családban Szaúd-Arábiában. Apja jemeni, anyja szíriai. Gyermekkora meglehetősen eseménytelen volt.

Az apja, aki nagy pénzeket keresett az építőiparból, közeli kapcsolatot ápolt a szaúdi királyi családdal. Vallásos volt, de nem vitte túlzásba a dolgot, ahogyan a fiatal bin Laden sem.

Iskolás évei alatt csatlakozik az Iszlám Testvériség nevű csoporthoz. Amikor a szovjet csapatok 1979-ben elfoglalják Afganisztánt, Pakisztánba utazik, hogy az afgán vezetőkkel tárgyaljon az ellenállásról. Hazatérte után pénzt, fegyvert és egyéb támogatást gyűjt a mudzsahedeknek, akik szovjetellenes harcához később csatlakozik is.

A sikeres parancsnok

Ez időben egyiptomiak, libanoniak, törökök, egyéb nemzetiségűek ezrével csatlakoznak az afgán hittestvérekhez, hogy harcoljanak a térséget és a vallást teljesen megkavaró szovjet ideológia ellen.

Bin Laden pihenőhelyet nyit Pesavárban a megfáradt harcosoknak, ami annyira sikeresnek bizonyul, hogy olyan sok mudzsahed keresi fel, úgy dönt, táborokat létesít Afganisztán belsejében is. A pihenőhelynek és a táboroknak közös nevet ad: al-Kaida (A Bázis). Emberei nagyon tisztelik szervezőkézségéért, bátorságáért, szívósságáért. Más ekkor felismeri, hogy minden ismeretlen csomag, minden ismeretlen látogató potenciális veszélyforrás.

Az amerikaiak oldalán

Az afgán dzsihád a szovjetek ellen alapos dollártámogatásban részesült az amerikaiaktól, emellett élvezi Szaúd-Arábia és Pakisztán hivatalos támogatását is.

Amikor a szovjetek kivonulnak Afganisztánból bin Laden dicsőséges hazatérésre számít, de a dolgok másként alakulnak. A szaúdi kormány nem őt választja a királyság megóvására Irak kuvaiti lerohanásakor, hanem az 500 ezer amerikai katonát. Szemében ez történelmi árulás volt, s habár soha nem támogatta teljes szívével a szaúdi hatalmat, ez az eset végképp szembefordítja szülőhazájával. Erőteljesen szervezni kezdi az USA és szövetségei elleni közel-keleti ellenállást. 1991-ben kormányellenes tevékenysége miatt kiutasítják az országból.

A radikalizálódás időszaka

A következő öt évet Szudánban tölti, ahol pénzét a kartumi rezsim infrastrukturális fejlesztéseire költi. A szaúdi kormány keresi a békülés lehetőségét, majd mikor ez kudarcot vall, befagyasztja bankszámláit, és megfosztja állampolgárságától is.

Az amerikai kormány próbált nyomást gyakorolni Szudánra, hogy távolítsa el az országból a veszélyes férfit, úgy, hogy az lehetőleg menjen vissza Afganisztánba.

A több oldalról is szorongatott bin Laden közben egyre radikálisabb és messianisztikusabb nézeteket vall. A kilencvenes évek közepén világméretű harcra szólít fel a zsidók és Amerika ellen, 1998-ban kiadja a híres-hírhedt fatvát, amelyben háborút jelent be az Egyesült Államok ellen.

Mi is bin Laden szerepe az iszlám mozgalomban?

Bin Laden

Habár az Egyesült Államok „a világ egyik legjelentősebb iszlám terrorizmus-szponzora” elnevezéssel illeti, néhány elemző szerint ez alaposan eltúlzott megállapítás, és nem is támasztják alá konkrét bizonyítékok.

Az viszont valószínű, hogy az egész arab és iszlám világban vannak radikális szunnita csoportok, akik támogatják őt. Csakúgy mint az afgán tálibok, akiknek harcához ideológiai igazolással szolgál bin Laden.

A témával foglalkozó szakértők azt mondják, bin Laden egy nemzetközi iszlám szervezet tagja, amely összefogja a szaúdi, az egyiptomi és egyéb csoportokat. A cél a három szent hely – Mekka, Jeruzsálem, Medina – felszabadítása.

Az általa vezérelt szervezet nagyon különbözik a múlt bombarobbantó-gépeltérítő csoportjaitól. Nincs szoros alá-fölérendeltségi viszony, inkább egy laza koalíció, amely átnyúlik kontinenseken.

Amerikai vélemények szerint emberei ma körülbelül 40 országban tevékenykednek, Európában, Észak-Amerikában, Ázsiában és a Közel-Keleten.

Félelem és titokzatosság

Hiába semmisítették meg az al-Kaida bázisait a Talibán megdöntésével 2001 után Afganisztánban, a terrorszervezet támadásai nem fejeződtek be.

Bin Laden holléte misztikus és titokzatos. Általános vélekedések szerint túlélte az amerikaiak támadását Afganisztánban. Habár videofelvételek 2001 óta nem láttak napvilágot róla, hangjával többször üzent már a világnak. A szakértők elemzése azt mutatja, ezek a felvételek valódiak. Az ez év szeptember 11-re, az al-Dzsazíra televízió számára elküldött szalagot a CIA is eredetinek minősítette.

A félelem ugyanakkor nő a szakértők között, mondván, valószínűleg hiába kapják el vagy ölik meg bin Ladent, mozgalmát nélküle is nagyon nehéz lesz megállítani.

(A BBC nyomán)
.