Őszköszöntő Velemben

2003.09.14. 20:02

A velemi népművészeti napok mindig kiváló alibit jelentenek a városból való kimozdulásra. A vasárnap délutáni Őszköszöntő keretében nemcsak egy szokásos rendezvényt könyvelhettek el a látogatók, hanem jelentős mennyiségű aranysárga napfényt is.

Velem - Őszköszöntő

Délután kettőkor még alig voltak látogatók a velemi Alkotóház körül felállított alkalmi vásártéren, később azonban csak-csak előkerültek az emberek. A péntek-szombati télelőzetes után valószínűleg el kellett telni egy kis időnek, amíg hittek a szemüknek, mármint annak, hogyha a nyár nem is tért vissza, de legalább süt a nap.

Kétségkívül jól járt az a pár száz ember, aki a vasárnap délutánját Velemben töltötte. Az igazság az, hogy az „Örökségünk kapujában” sorozat szeptemberi Őszköszöntője nem sokban különbözött az évtizedek óta megszokott velemi népművészeti napoktól, népzenével, táncosokkal, árusokkal, de egyrészt mostanában már az is alaposan becsülendő, hogy valami tartani tudja a színvolát, s nem nyeli el a szenny, másrészt a fent említett szép időnek sikerült nyugalmat és derűt csalni gyermek és felnőtt arcokra.

Volt hát várostól való megszabadulás, mustivás, puszedlievés, fűben való fetrengés, kovácsműhely-megtekintés, énekmondóval való együtténeklés, ismerősüdvözés, gyerekeknek hintázás, pörgés, mászás, általános szabadság. No meg erdei séta mindenkinek.

A rendezők azt mondják, az év legnagyobb velemi hepajának az utolsó, október 12-én tartandó egész napos rendezvény, a Gesztenyünnep ígérkezik.
.