Kell egy kis energia - Szombathely város energiaprogramjáról

2003.09.16. 20:09

A lignitügy másik arca - így vezette be azt a keddi sajtótájékoztatót Dr. Ipkovich György, melyet közösen tartottak a város energiaprogramjáról Popovics Attilával, a Szombathelyi Távhőszolgáltató Kft. ügyvezetőjével.

A polgármester arról számolt be, hogy megtekintették a gyöngyösvisontai lignitbánya külszíni fejtését, és ez a látogatás csak megerősítette abban, hogy az erőműnek nem szabad megépülnie Torony határában.

Joggal tehető fel emellett az a kérdés is, mondta a polgármester, hogy ha a ligniterőműre nemet mondunk, akkor milyen alternatívát lát a város az energiagondok megoldására.

Popovics Attila, a Szombathelyi Távhőszolgáltató Kft. ügyvezetője tájékoztatójában kiemelte, hogy a város új energetikai koncepcióját a Környezetvédelmi Minisztérium és a Világbank is támogatja. A projekt 2,5 milliárdos költségvetéssel gazdálkodik, megvalósításáért a Távhő felel.

A koncepció kialakításánál szempont volt annak vizsgálata, hogy a hagyományos szénhidrogének használata mellett mely alternatív lehetőségek jöhetnek szóba. A munka mintegy hat éve folyik, kialakításában az ÉDÁSZ Rt. is jelentős szerepet vállalt. Végül olyan megoldást sikerült találni, melyhez igénybe vehetők környezetvédelmi támogatások, uniós támogatási programok, és kapcsolódni lehet a szomszédos Ausztria támogatási rendszeréhez is. Olyan határon átnyúló együttműködés van kialakulóban, melyet ezúttal nem a közös tiltakozás, hanem a környezetbarát technológiák támogatása hozott létre.

A projekt keretében két 7,5 MW teljesítményű gázmotor alapú, és egy hasonló kapacitású faapríték alapú kazán kerül beállításra, melyekkel a város hőigényének 40-60 százalékát fedezni lehet.

Zárszavában a polgármester kiemelte: Szombathely város nem csak tagad, hanem próbál alternatívát is mutatni a 19. századi megoldásokkal szemben.
A lignitüggyel kapcsolatban elmondta még, hogy az érintett 11 településsel a város felvette a kapcsolatot, hogy a miniszterelnök által ígért támogatást mielőbb megkaphassák rendezési tervük módosítása érdekében.


Jó szerencsét, Narda! - Helyszíni beszámoló a lignitellenes tüntetésről
.