A Sziget látogatóinak zenei világa

2004.10.24. 23:05

A 2004-es Sziget Fesztivál ideje alatt az ALON több mint kétszáz kérdőívet töltetett ki a rendezvény látogatóival. Elsősorban a sziget közönségének a zenei ízlését volt hivatva feltérképezni az akció, de áttételesen képet kapunk a hazai fiatalok általános zenei nívójáról is. Belefutottunk néhány érdekes adatba.

Miért és hogyan csináltuk mindezt?

Mielőtt a két kollegánk nekifutott az idei Sziget Fesztiválnak, tanakodtunk, mivel lehetne előrukkolni a hagyományos élménybeszámolós-koncertkritikás írásokon kívül.

Így jutott eszünkbe egy zenei kérdőív lehetősége, mondván, legalább firkászaink délelőttökön és a koradélutánokon is húzzák az igát. Először aggódtunk, hogy a fiatalság csak nehezen lesz kapható ilyesmire, vagy frankón elhülyüli az egészet. Szerencsére nem így történt. Egy hét alatt lazán sikerült kitöltetni 224 darab értékelhető kérdőívet. A kollegák becsületére legyen mondva, hogy igyekeztek a sziget minden területéről delikvenseket becserkészni.

A kérdőívek száma és a módszer valószínűleg nem elég ahhoz, hogy reprezentatívnak lehessen tekinteni a felmérést, arra viszont kiváló, hogy tendenciákra, jelenségekre világítson rá.

Az ALON közvetlenül a Sziget után publikálta a rendezvényről való terebélyes élménybeszámolóját, majd később a Szigeten készült két interjút, amelyeket a hazai könnyűzene két fiatal reménységével, Tigrics-szel és a Ludditák női hiphopcsapattal készített.

A felmérés eredményeinek publikálása egyrészt azért került ilyen távol a rendezvénytől, mert „manuálisan” kellett feldolgozni az adatokat, másrészt, bevalljuk, nem is siettünk vele, mondván, talán az őszi zenei holt idényben nagyobb érdeklődésre tart számot egy ilyen elméleti anyag.

Az alábbiakban – terjedelmi okok miatt – csak a jéghegy csúcsát közöljük a kapott eredményeknek. Ha valakit szakmai vagy egyéb okok miatt komolyabban érdekelnek a válaszok, kérjük, keresse szerkesztőségünket.

Miért vagy a Szigeten?

Első, erősen konvencionális kérdésünk arra vonatkozott, miért is van az illető a Szigeten. Nos, a négy lehetséges válasz közül tarolt a „buli miatt” (62,5%), második a „zene miatt” (21,8%), harmadik ok a haverok voltak, (10,3%), negyedik – nem kis meglepetésre - a , „pasizás, csajozás” válasz volt (5,4%). Valamiért azt hittük, ez utóbbi fontosabb.

Kedvelt és került színpadok

Mivel a színpadok zöme markánsan eltérő zenei kínálattal rukkolt elő, sokat elmond a közönségről, mely színpadokat tartja a kedvencének, illetve melyiket kerüli a legjobban. Itt nem voltak fix válaszok, a válaszadónak magának kellett megneveznie a színpadokat. Figyelemre méltó, hogy a válaszadók többségének (31,2%) a HammerWorld népszerűbb volt, mint a második helyen végzett Nagyszínpad (24,5%). Harmadik legnépszerűbbnek a a WAN2 színpadja bizonyult (12%).

A „Melyik színpadot kerülöd a legjobban?” kérdésre legtöbb embernek (21,4%) az elektronikus tánczenékben utazó Globe Party ugrott be. A második helyen említett Radió C színpadának 13,8, a negyedik Magic Mirror 8,9 százaléka azt mutatja, akad még tennivaló az előítéletek terén. Harmadik elutasított színpad a másfelől legkedveltebb Hammer World volt. Ezek szerint a metál is alaposan megosztja a fiatalokat.

Nagyszínpados kedvencek

Külön kérdeztünk a Nagyszínpadon fellépő sztárzenekarok kedveltségére. Ezek szerint a 2004-es szigeten a legnépszerűbb hazai zenekar a Tankcsapda volt (24,1%), őket követte a Kispál és a Borz (17,4%) , a Belga (12%) és az Anima Sound System (9,3%).

A külföldiek közül némi meglepetésre az In Flames-et említették legtöbben (17,8%), és csak alig elmaradva tőlük a Faithless-t (16,5%). A második csoportot néhány százalékos különbséggel az Anthrax, a Busta Rhymes és a Rasmus jelentette.

Kit hiányolsz a Nagyszínpadról?

Válaszok nélkül, teljesen nyíltan tettük fel a fenti kérdést, ennek ellenére a válaszok mégsem mutattak akkora szórást, amekkorát vártunk.

Egyértelmű, hogy a Red Hot Chili Peppers-nek örülnének a legtöbben (12,5%). Nagyjából harmadennyi szavazatot kapott a Korn, a Placebo, a System of Down és a Marilyn Manson. A magyarok közül Ákos neve bukkant fel említendő számban.

A Szigeten a rock a nyerő

„A melyik zenei stílus áll hozzád a legközelebb?” kérdésre igyekeztünk megkönnyíteni a választ, s egy tucat stílust soroltunk fel, amelyből hármat is meg lehetett jelölni. Hatalmas fölénnyel (67,4%) a rock/metál a nyertes, ezt követu kissé leszakadva az alternatív (31,3%) és a drum and bass (20,5%). Utolsó két helyen a techno (7,6%) és a trance (5,8%) végzett, ami rímel a Globe Party feljebb említett nagyfokú elutasítására.

Rádió és tévé

A sziget közönségének – nem kis meglepetésre – a rádióadók közül leginkább a Sláger jön be (18,7%). Szerintünk azért, mert vidéken nem sok választási lehetőség van. Második helyen a Rádió 1-et említették (8%), harmadikon a Radió Cafét (6,7%). A Danubius országos lefedettségéhez mérten kevés (5,3%) szigetlakót hoz lázba, majdnem csak annyit, mint a rétegrádiónak számító Tilos Rádió (5%).

A tévéadós és műsorok felsorolásánál az MTV a befutó (16,%), ezt követi a Viva Megawatt műsora (9,8%) és maga a Viva TV (8,9%). Figyelemre méltó, hogy az M2 TV Sziget műsorát a megkérdezettek 5,8 százaléka jelölte kedvencének.

A Sziget közönsége vásárol lemezeket

„Veszel-e lemezt boltokban?” – tettük fel az övön aluli kérdést. A válaszokból az derül ki, hogy a sziget közönsége feltehetőleg sokkal inkább, mint az átlagember, mivel a válaszok megoszlása a következő volt. Igen, rendszeresen (13%), Olykor-olykor (43%), Csak nyers lemezt, de pszt (29%), Nem veszek, elég a rádió (15%).

Ismered?

Utolsó két kérdésünkkel a Sziget közönségének zenei tájékozottságát tettük próbára. Külön csoportba soroltuk fel a 9-9 hazai illetve a külföldi előadót. A megkérdezetteknek itt az volt a dolga, hogy megjelölje az eltérő ismertségű és más-más zenei irányzathoz tartozó előadók között azokat, amelyeknek a zenéjét ismeri.

Ebben az esetben a legegyszerűbb az, ha közzétesszük a két sokatmondó táblázatot. Az előadók neve mögött százalékos arányban az adott előadót ismertnek vélő megkérdezettek aránya található.

A kérdőívet kitöltők közül 11 illetve 13 százalékban voltak olyanok, akik az alábbi nevek közül egyiknek sem ismerték a zenékét.


Hiperkarma56%
Hétköznapi Csalódások74%
Colorstar24%
Grencsó Kollektíva4%
Pannonia Allstars Ska Orchestra7%
Beat Dis7%
Tigrics5%
Sun Workshop21%
Bankos5%
Semelyiket sem13Blur54%
Mouse On Mars6%
Primal Scream17%
White Stripes21%
The Roots18%
Nick Cave46%
Moby73%
Coldplay42%
Air18%
Semelyiket sem11
.