Szép új világ - Megújult a szombathelyi E-hivatal rendszere

2003.09.17. 23:13

Hivatalok a hálózatban. Szerdán a Városházán bemutatták a felújított E-hivatali rendszert. Az Alpokalja-Online lelkesedik, bemutat, magyaráz. Elvégre afféle távoli rokonról van szó.

Ipkovich György polgármester bevezetőjében néhány pontban ecsetelte a rendszer főbb erényeit, majd átadta a szót Keringer Zsolt informatikai irodavezetőnek, aki bemutatta a programcsomagot a nagyérdeműnek.

Szakmailag erről van szó:

A bemutatóból számunkra az derült ki, hogy az új programcsomag ezen része egy hagyományos extranet portálrendszer, ami komoly lehetőségét hordozza annak, hogy használatával hatékonyabbá válik a jövőben a hivatali kommunikáció.

Egy ilyen extranet rendszer lényege, hogy a központi szerveren futó programokat, az ott található adatokat minden felhasználó webes felületen keresztül futtathatja, és elérheti jogosultságának megfelelően, akár otthonából vagy a világ bármely tájáról is. Használatához nem kell más, csak egy számítógép internet-kapcsolattal, valamint a felhasználó azonosítója és jelszava. A rendszer nyilván az on-line ügyintézés egyik elemeként funkcionál majd a későbbiekben.
Keringer Zsolt kiemelte, fokozottan ügyelnek az adatkezelés biztonságára is.

A program tartalmazza a már mindenhol megszokott határidőnapló, névjegykezelő, levelező, feladatkezelő és üzenetküldő modulokat. Kialakítása egyszerű, könnyen áttekinthető, célszerű elrendezésű.

Magyarul meg nagyjából erről:

Ez mind szép és jó, de az olvasót nyilván az érdekli, mit jelent ez magyarul, és neki milyen haszna származhat majd egy ilyen rendszer bevezetésével. Nyilván semmi akkor, ha a rendszer használata parttalan levelezésekben, receptcserékben és a tegnapi valóságshow kiértékelésében merül ki.

Van elképzelésünk ugyanakkor arra is, hogyan lehet jól kihasználni a lehetőségeket.

Nos, mindenki tudja, hogy mennek a dolgok egy irodákkal megrakott munkahelyen. Elintézendő ügyek, aktakupacok, lejárt határidők, ideges ügyfelek. Az egyes irodákban a különböző emeleteken dolgozóknak gyakran fogalmuk sincs, mi folyik a többi osztályon, részlegen. Mindenki tudja, milyen hosszadalmas egy ügyintézés, sorban állás, sokszor rossz helyen és feleslegesen.

Az e-hivatal rendszerében, ha használja is majd mindenki, világosan nyomon követhető kell legyen, hogy egy-egy ügyfél melyik osztályon, mikor járt, ott milyen ügyet intézett, ki foglalkozott vele, és hogy az ügyintéző betartotta-e a határidőket. Körlevélben értesíthető mindenki egy értekezletről, vagy akár annak megváltozott időpontjáról. Nyomon követhető a hivatal dolgozóinak munkája, jól látható az is, ha valaki folyamatosan elmarad, de az is, ha valaki jól teljesít. Az irodák vezetői a feladatokat a rendszeren keresztül tudják kiosztani a beosztottaknak, és ugyancsak innen kapnak visszajelzést az eredményekről is. A levelezőrendszerrel írásban tudnak üzeneteket, leveleket, dokumentumokat küldeni a munkatársak egymásnak, ezáltal csökkennek a költségek és gyorsul az ügyintézés.

Majd meglátjuk, hogy meglátjuk-e

Hogy mindez csak szép álom, vagy hamarosan meg is valósul, azt még nem tudjuk. Azt viszont ígérjük, hogy nyomon követjük a város informatikai fejlesztéseit a jövőben is, és hírt adunk minden fontosabb eseményről a témában.

Ez a programcsomag természetesen nem a nagyközönségnek, hanem az intézmények dolgozóinak készült. Az újabb, javított változatnál figyelembe vették a felhasználók visszajelzéseit, ennek megfelelően alakították ki az oldalakat. Csak remélni tudjuk, hogy a csomag valóban megkönnyíti a hivatalok és intézmények munkáját, mint ahogy azt is, hogy használatát sikerül általánossá tenni.

Nem tudom, lesz-e lehetőség működés közben tesztelnünk a rendszert, gyanítom, nem nagyon, ha azonban mégis, úgy visszatérünk a témára.
.