Szívünk Világnapja: Sorban állás az egészségért

2003.09.20. 13:50

Sok mindent elárul a tény, hogy szombaton délelőtt idős emberek tömegei álltak sorban ingyenes vérnyomás- és koleszterin-mérésre a Gyöngyös áruház előtt felállított sátorban.

Szívünk Világnapja 2003 - Szombathely

A Szívünk Világnapja alkalmából szombat délelőtt 10-től délután 1-ig ingyenes vérnyomás- és koleszterinszint-mérést, valamint életmód tanácsadást ajánlott a Gyöngyös áruház mellett felállított nagyméretű sátor. Az akció hihetetlenül népszerűnek bizonyult, a lehetőség futótűzként terjedt a városban, s a helyszínt rövid idő múlva ellepték a főként idősebb generáció képviselői, hogy akár hosszú sorokat kivárva megméressék magukat, s megkonzultálják problémáikat a fehérköpenyes egészségügyisekkel.

Az akció sikere kemény fricska az egészségügy jelen állapotának, mert az mégiscsak furcsa, hogy az emberek inkább a sátrat választják a körzeti orvosuk helyett. Ugyanakkor romba dönti azt a sztereotípiát is, mely szerint mi magyarok, nem foglalkozunk az egészségünkkel. Lám, foglalkoznánk, ha megteremtődnének a megfelelő körülmények.

2003-ban mintegy 100 országban rendezik meg a Szívünk Világnapját, melynek központi témája a nők, a szívbetegség és a stroke. A programok felett a Szív Világszövetség őrködik, melynek célja, hogy az egész világ, de különösen az alacsony és közepes nemzeti jövedelemmel rendelkező országok lakosainak hozzásegítése a hosszabb és jobb élethez.
.