Autómentes nap 2003 - Az érdektelenség sivataga

2003.09.21. 16:13

Az autómentes napnak jó esélyei vannak, hogy letaszítsa a képmutatás trónusáról a műfaj bajnokát, a nőnapot. Ez utóbbinak legalább van valami hozadéka pár szál virág és egy legális céges ivászat képében.

Autómentes nap 2003 - Szombat délelőtt 10 óra

Kérem szépen, el lehetne ezt egyszerűbben is intézni, mint a mostani, veretes nyelven előadott, észhez és szívhez szóló, papírzabáló, üres felhívások. Jól tudjuk, mennyi haszna van az ilyesminek. Az emberállat már csak olyan fajta, hogy cseszik a világra, amíg nem megy saját bőrére a dolog.

Nem kellene itt szórakozni. Ha komolyan gondolná valaki, lazán le kellene zárni a belvárosokat az átmenő forgalom elől, radikálisan felemelni a benzin árát, közel ingyenessé tenni a tömegközlekedést, és kész. Ha mindehhez lenne akarat, nagyjából meg lenne oldva a probléma. Ki támogatná? Alig valaki. Akkor meg miről beszélünk?

Az elmúlt pár évben szerencséje volt a szervezőknek. Az autómentes nap hétvégére esett, így veszélytelenül lehetett innen-onnan kiszorítani az autókat. Az idén azonban beütött a krach: szeptember 22.: hétfő. Fele se tréfa. De valaki fejében kipattant a megoldás. Nyújtsuk el a rendezvényeket egy hétre, így kellőképpen ki lehet herélni az amúgy is súlytalan egyetlen napot. Hétvégén lehet azt mondani, hogy az autómentes nap hétfő, hétfőn meg azt, hogy a hétvégén már túlestünk rajta. Ügyes.

Autómentes nap 2003

Mi is történt az idén például Szombathelyen? Az autómentes nap fókuszának szombat lett kinevezve. Ez alkalommal egy fél utca került lezárásra a Borostyánkő előtt - ahol az amúgy korrekt rendezvények zajlottak, de erről majd később. A húsz méterrel odébb lévő csomópontban reggel 10-kor pontosan annyi autó áll a lámpáknál, mint máskor, a lezárás másik végén, Király utcában pedig dühtől vörös fejű autósok fordulnak meg a kordonnál, nyomják bőszen dudájukat az alkalmanként kialakult dugóban.

Más. Információink szerint néhányan szerették volna rávenni a Vasi Volánt, hogy 22-én hétfőn tegye ingyenessé a járatait, de a cég elzárkózott az ötlettől, s inkább a hétvégét ajánlotta fel e célra. (Ennek ellenére találkoztunk olyannal, aki állította, szombaton ellenőr kérte a bérletét, de ez már akkora szűklátókörűség lenne a cég részéről, hogy nem is hisszük el.)

A Fő téren, a Kistérségi forgatag sátra mellett bukkanunk rá a környezetvédő Kerekerdő Alapítvány standjára, akik elsősorban a lignitügy miatt vonultak ki, de autómentes napot propagáló szórólapot is osztogattak.

Autómentes nap 2003

Gyorsan megragadjuk az alkalmat, s megkérdezzük Gyöngyössy Péter elnököt, mit is gondol minderről. Elmondja, hogy az autómentes nap elsősorban önkormányzati kezdeményezés, a környezetvédő szerveknek ebbe nem sok beleszólásuk van. Ők szerettek volna valami radikálisabb, rövid idejű autómegállító demonstrációt tartani hétfőn. Amikor engedélyért folyamodtak, az önkormányzat a rendőrséghez irányította őket, akik viszont megtagadták az engedélyt. Azt mondja, az autómentes nap leginkább néhány lelkes ember magánügye.

Az ő szavait támasztják alá a Borostyánkő előtti események. Itt néhány ötletes szervező, egy lendületes műsorvezető, egy megszállott tanár és az általuk mozgósított bringások, korisok és deszkások egyedül viszik el a balhét az egész megyeszékhely nevében. Ide Csermelyi András alpolgármester is bringával jön, hogy aztán egy nagyon lájt nyitóbeszédet mondjon „nem az autók ellen” meg „gazdaságtalan elemek” szófordulatokkal. Ugyancsak feledhető (és feledett) beszédet mondott Hibbeyné Joó Márta a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium osztályvezetője, ám ezt számunkra sikeresen kompenzálta azzal, hogy Budapestről vonattal zötykölődött ide hajnalban, az állomástól meg gyalog. No meg hogy minisztériuma feldobott egy biciklit a vetélkedők számára.

Autómentes nap 2003 - Puskás Diáksport Egyesület

És ha már vetélkedők: Személy szerint nekem a bringa-öregségi verseny jött be, s végül a minisztérium bringáját is erre a kategóriára dobták fel. Hozták is az emberek a korosabbnál-korosabbnál gépeket, a pálmát egy 1951-ben készült masina vitte el, amely gazdája papírral tudta igazolni (!) az életkort.

A város – vezetőség és lakosság egyaránt - megköszönheti a Puskás Diáksport Egyesületnek is, hogy legalább a látszatát sikerült fenntartani az autómentes napnak. Az ő látványos bemutatójuknak hosszú percekre sikerült feledtetnie, hogy a Borostyánkő előtti parkoló csak egy apró oázis az érdektelenség sivatagában.

Az autómentes nap meg monnyon le!
.