A Fertő-tó osztrák oldala (2) - Kismarton

2004.11.25. 17:15

A Fertő-tó körüli kirándulásunk második részében Kismarton (Eisenstadt) az úti cél. Burgenland fővárosa egyben az Esterházyiak családi fészke, s az ősi kastély ma sem akármilyen látványosság.

A Fertő-tó túloldaláról szóló első úti jegyzetünkben Rusztot és magát a tavat mutattuk be. Kirándulásunkat most Kismartonban (Eisenstadt) folytatjuk.

Kismarton - Eisenstadt

Mindenekelőtt a kastélyban szerzett élményeinket osztjuk meg. Az Esterházy-kastély Burgenland jelképe és egyben legjelentősebb kulturális emléke. Az Esterházy-hercegek befolyása alatt a kismartoni kastély az udvari élet központja volt a régi királyi Magyarországon, és különösen alkalmas alkotói otthont nyújtott a híres zeneszerzőnek, Joseph Haydnnak. Az Esterházy-kastély egyedülálló módon egyesíti a barokk csillogást a klasszicista szigorral és az osztrák biedermeierrel.

A jegyvásárlás után csoportkísérőnk átöltözik korhű öltözetbe - ceremóniamesternek -, s a vezetés alatt végig úgy viselkedik, mintha a korabeli kastélyba kalauzolna minket sok száz évvel ezelőtt.

Az Esterházy család története a 13. századra visszavezethető vissza. A családtörténet szereplői a 20. század kezdetéig a magyar királyság legbefolyásosabb főrendi dinasztiáinak egyikeként kiterjedt birtokokkal rendelkeztek, és többeknek közülük manapság sincsenek filléres gondjaik. Esterházy Melinda, a budapesti Operaház egykori prímabalerinája, majd 1946 óta V. Esterházy Pál herceg özvegye ma Ausztria leggazdagabb birtokosa.

A kora középkori gótikus végvárból létrejött Kismarton 1622-ben került az Esterházy család tulajdonába, amikor Miklós gróf Bethlen Gábornak engedte át Munkácsot, aminek fejében megkapta a fraknói és a kismartoni uradalmakat.

Kismarton - Eisenstadt

Végigsétálva a termeken számos érdekességet hallhatunk a család történetéről és magáról az épületről is. Itt is, mint minden valamirevaló kastélyban, szobák és szalonok tömkelege fogad minket. A kártyaszoba, a társalgó, a különféle fogadótermek berendezése pazar, gondosan összeválogatott. A vendégszobában például megtudjuk, hogy azért alacsony a mennyezete, mert afelett szolgák laktak, s ha a vendég csengetett, azonnal és bármiben a rendelkezésére álltak.

A hálóban kipróbálhatjuk a ház úrnőjének kedvenc illatát, egy levendula parfümöt. Azt is megtudjuk, hogy a mai napig házilag állítanak elő néhány illatszert. A zeneszobában zenei illusztrációt is hallhatunk Haydn műveiből.

Kétségtelen, hogy az Esterházy-udvar zenei és színházi életének virágkorát, mely a családot a Habsburg-birodalom határain messze túl ismertté tette, éppen Haydn korában élte. Joseph Haydn 40 éven keresztül állt a család szolgálatában, és számos művét éppen itt komponálta. Tegyünk itt említést a Haydn-teremről, amely a világ egyik legszebb és legjobb akusztikájú koncertterme. Áprilistól októberig vannak itt koncertek. A terem méreti impozánsak, viszont így télen nincs fűtés, mert a költségeket még közismerten tehetős az osztrákok is sokallják.

Kismarton - Eisenstadt

A másik igazi különlegesség a barokk stílusú fogadó és szalon, amely fényűző, reprezentatív életmódról tanúskodik. Az ünnepi asztal például francia porcelánnal, kristálypoharakkal és ezüst étkészlettel van terítve. Nemcsak a használati tárgyakba, de a szokásokba is bepillanthatunk. Megtudjuk, hogy a király üdvözlésére fényesre pucolt fegyverzetben, tiszta öltözékben és csizmában, sőt, józan állapotban illett megjelenni. Nem volt szabad a székkel hintázni, minden falat után inni, kézzel a tálba és a szájba nyúlkálni, és természetesen részegeskedni.

Napjainkban a kastély sokféle kulturális programmal és rendezvénnyel várja látogatókat. A kiállítások betekintést nyújtanak a hercegi család mindennapjaiba és tevékenységébe. Igazi különlegesség, hogy a legfiatalabb látogatókat a ”Gyermekbirodalom az Esterházy-kastélyban” programmal várják egy tárlatvezetésre.

Kismarton - Eisenstadt

A kastélytól néhány perces sétával elérjük a Haydn-házat. A kismartoni Haydn-ház ma a legátfogóbb zenei emlékhelyek közé tartozik Ausztriában. Haydn neve elválaszthatatlan Kismartontól. Haydn 1761-től működött több mint negyven éven át az Esterházyak udvarában mint karmester. Kinevezése után öt évvel vette meg azt a barokk polgári házat a mai Haydngasse 21. szám alatt, mely aztán tizenkét éven keresztül adott otthont számára.

Egy állandó kiállítás és különböző időszakos kiállítások nyújtanak bepillantást a nagy zeneszerző életébe és művészeti tevékenységébe. Számos berendezési tárgy és korabeli hangszerek más emléktárgyakkal, arcképekkel, kéziratokkal, valamint műveinek első illetve korai kiadásaival együtt teszik különleges élménnyé ezt a kiállítást.

Sétánkat folytatva a főutcára érünk. A sétálóutcán számtalan üzletet, kávézót, éttermet találunk. Szintén itt találjuk a városházát, amelynek utcafronti freskóit érdemes alaposabban szemügyre venni. Az isteneket ábrázoló festmények mellett a város címerét és egy napórát is láthatunk.

Nézze meg képgalériánkat a környékről!

A Fertő-tó osztrák oldala (1) - Ruszt

.