Hirdetés

Orbán Viktor Szombathelyen: "Ne hallgass a Krampuszra!"

2004.12.02. 00:20

Humorral alaposan feldúsított nagygyűlést tartott szerda este Szombathelyen Orbán Viktor. A Fidesz vezetője nemcsak a két igen mellett érvelt és további munkára buzdított a Sugár úton, de kivesézte a mai magyar gazdasági és politikai helyzetet is. Meglepetésre megjelent és felszólalt Duray Miklós is.

Hirdetés

Sokan voltak

ZászlóbizniszTanulva a múltkori Gyurcsány-est zsúfoltságából, húsz perccel kezdés előtt már a Sugár úti Sportcsarnoknál vagyok. Mivel gyanúsan sokan tülekednek a bejáratnál, csak egy gyors pillantás jut a politikai bazársorra. A szokásos nemzeti elkötelezettségű és orbánviktoros könyvek, kitűzők, pólók mellett több zászlóárus is nyomul, egyikük a „Hajrá Magyarország!, Hajrá Hali!” eladásösztönző rigmussal próbálkozik, de az utóbbi buzdítást lehurrogja egy idősebb úr, mondván, ez most speciel nem aktuális Szombathelyen. A láthatóan nem helybeli árus zavartan pislog, észrevehetően nincs képben haliügyileg.


Ha a múltkor azt írtuk, Gyurcsányon telt ház volt, akkor Orbán Viktorra ez legalább annyira igaz. Hiába az időben érkezés, az összes szék foglalt, a lelátók java is, így csak a szélén, a gardróbnyi hangfalak mögött sikerül lecuccolni, ami később némileg megnehezíti a fényképezést, amint a mellékelt ábrák ezt fényesen bizonyítják.

És még egy – ígérem utolsó – összehasonlítás: a színpad és a technika szerényebb a miniszterelnökénél, ellenben a megjelentek fiatalabbnak és elegánsabbnak tűnnek a szocialista rajongótábornál. Ahogy ezt amúgy már korábban is megfigyeltük.

A felvezetés

Rövid klipek peregnek a színpad mögötti kivetítőn, bennük ismert emberek (Pozsgay Imrétől kezdve Ákoson át Tőkés Lászlóig) buzdítanak az „igen” válaszra, majd Rákay Philip érkezik, hogy egy minapi miskolci történettel megalapozza az est végig kedélyes hangulatát. Az egykori Viva tévés műsorvezető elmondja, hogy a Miskolcon a helyi szocialisták megszervezték, hogy 30-40-en bemennek az Orbán Viktor-gyűlésre, majd egyszerre kivonulnak. Tervük azonban kudarcba fulladt, mivel a nagy tömeg miatt nem tudtak kimenni, így ott kellett maradniuk végig. (Derültség.)

Duray Miklós: Egyszerű törvénymódosítás kellene

Duray MiklósA helyi Fidesz nevében Breznovits István buzdít összefogásra, majd az est egyik meglepetése következik. Kiderül, hogy a hallgatók között foglal helyet az ismert felvidéki politikus, Duray Miklós, a szlovákiai Magyar Koalíció Pártjának ügyvezető alelnöke, aki fel is szólal. Elmondja, miért most került terítékre a kettős állampolgárság. Azzal érvel, hogy korábban a környező országok törvényei nem kedveztek ennek a variációnak – Romániában például nem vállalhatott köztisztséget kettős állampolgár -, ezért találták ki a státusztörvényt. Ugyanakkor az EU-csatlakozás után az is kiderült menet közben, hogy a csatlakozás nem oldja meg az unió határain kívül rekedő magyarok helyzetét, ezért logikus, hogy most lett aktuális a kettős állampolgárság ügye.

Ő maga nem híve a népszavazásnak, mert egy egyszerű törvénymódosítással kellene dönteni a parlamentben. A népszavazás, mint mondja, nem a kettős állampolgárságról szól, hanem arról, hogy helyreállítjuk a magyar állampolgárság jogfolytonosságát. Ám ha már van, fontos a sikeres népszavazás. Ha sikertelen lesz, vagy sok lesz a „nem”, az azt jelenti, hogy utólagosan, önkéntesen, a nép akaratából szétszabdaljuk a nemzetet. Aki igennel szavaz, az a nemzet együttes jövőjére szavaz.

Intermezzók

Duray Miklóst Böjte Csaba erdélyi ferences szerzetes levelének felolvasása követte, majd Keresztes Ildikó marosvásárhelyi születésű énekesnő penderül a színpadra, hogy elénekelje, pontosabban elplébekkelje Flipper Öcsi hajdani zenekarának, a Stepnek egy számát, az Igent, amely kétségtelenül sajátos jelentést kapott így népszavazást előtt. Az énekesnő ezekkel a szavakkal búcsúzott: „Egy olyan nemzethez szeretnék tartozni, amely nem tagadja meg fajtáját.”

Orbán Viktornak jókedve volt, de dolgozni jött

De ekkor már mindenki az est főszereplőjét várta, aki – mint később kiderült - nem is okozott csalódást a megjelenteknek. Mondókáját bevezetés nélkül, mindjárt tréfával kezdi: „Egy utas utazik a repülőn, megkérdezi tőle a stewardess: Kér-e vacsorát? Mire az utas: Mi közül lehet választani? Válasz: Igen vagy nem?” Valamikor az élet a legbonyolultabb kérdéseket is leegyszerűsíti – magyarázza a vicc jelentését, majd kijelenti, hogy hiába az ünnepi hangulat, itt most munkaértekezlet lesz, mivel az elkövetkezendő négy nap kemény munkával kell hogy telljék.

Orbán ViktorA munkaértekezlet helyzetelemzéssel kezdődik. Orbán Viktor szerint most olyan időket élünk, amikor az ország vezetői csak arról beszélnek, mit miért nem lehet megcsinálni. Miért nem lehet megadni a kettős állampolgárságot, miért nem lehet több támogatást adni a gazdáknak, miért nem tudjuk megvédeni piacainkat és a hungarikumokat, miért nem tudjuk hazahozni a katonákat. Ez a gondolkodás a körülményekre hárít mindent, holott azok csak fele részben meghatározóak, a másik fele az akarat. Az előző kormány alatt is volt orosz pénzügyi válság, délszláv háború, árvizek, ciános Tisza, mégis megduplázódtak a munkabérek, lett diákhitel, megerősödtek a családi gazdaságok, felépült a Nemzeti Színház, az új Budapest Sportcsarnok, a Mária Valéria híd, lett Erdélyi Magyar Egyetem, és újjáépült a legutolsó falu legutolsó háza is, ahol árvíz volt. (Ez igaz! - fordul felém a mellettem ülő bácsi, miközben zúg a taps.)


A mostani ország napról-napról sodródik. A mostani kormány tudománya kimerült annyiban, hogy kiosztotta a korábbi években felhalmozott 350 milliárd forintot, majd maradt a magyarázkodás.

Orbán Viktor, ecsetelendő a mai helyzetet, számtalan hasonlatot, mondást süt el a könnyű élet és a hiszékenység kapcsán, köztük egy Don Quijote-idézetet, mely szerint: „Ahol malacot osztogatnak, ott nagy zsákkal kell forgolódni”, vagy „Ahol kolbászból van a kerítés, ott csak a kóbor kutyák laknak jól, és a kerítéssel együtt odalesz a mindennapi élet biztonsága.” Emellett kapunk néhány pártitkáros és egyéb viccet is, az összejöttek nagy örömére. (Ilyen miniszterelnöke még nem volt az országnak! – lelkesedik mellettem a bácsi.)

De tovább is van. A Medgyessy-féle bankárkormányt felváltotta az üzletemberek kormánya, akik mindent pénzben mérnek, a határon túli magyarokat is beárazzák. „Ha az ember hallgatja az ország vezetőit, nem tudja biztosan, hogy a mellkasukban szív dobog-e vagy pénztárgép” – halljuk. A szocialista mikulás pedig onnan ismerszik meg, hogy kiteszi a csokit és a cukrot az óvodában, majd így szól: Gyerekek, megjött a mikulás, lehet vásárolni!

Orbán ViktorA munkaértekezlet következő pontja a célok meghatározása és azok helyességének ellenőrzése. Ebben a részben leginkább már ismert érveket hallottunk a két „igen” válasz mellett. Az egészségügy nem eladó, mert az egészség nem üzlet, a magánbefektetők jöhetnek, de csak ha új épületeket emelnek stb. Ha korlátozás nélkül beengedjük erre a területre a magántőkét, az előbb-utóbb azt jelentené, hogy azok mehetnének szegénykórházba, akik annak idején építették őket.


Miután némi önkritikát is gyakorolt, hogy 14 év után még mindig nem alkotta meg a magyar országgyűlés a kettős állampolgárságról szóló törvényt, Orbán Viktor több érvvel is megnyugtatta azokat, akik attól tartanak, hogy a beáramló új állampolgárok ellepik Magyarországot, vagy sok pénzbe kerülnének. Erről szó sincs, sőt, a Kereskedelmi és Iparkamara számítása szerint már kezdetben évi 36 milliárd forintos pluszt jelentenek a magyar költségvetésnek. A gazdasági hozadék mellett a józan ész is az „igen” mellett szól. Mert jót tenni jól dolog, a kettős állampolgárság pedig jó dolog a határon túli magyaroknak. Európában megadták a kettős állampolgárságot a britek, a franciák, az olaszok, a spanyolok, a portugálok, a románok, a szerbek, a szlovákok, nem mentek tönkre bele, sőt erősödtek. Miért mi legyünk az egyetlen elátkozott nép? – tette fel a kérdést Orbán Viktor.

Egyenes, tiszta, őszinte beszédre van szükség, nem körmönfont beszédekre a visszaállamosításból, a román nyugdíjakról, a katonák hazahozataláról – mondta a Fidesz elnöke, majd a munkaértekezlet zárásaként kiosztotta a feladatokat. Az igen győzelméhez 2 millió 8 ezer szavazatra van szükség. Ehhez oda kell fordulni azokhoz, akik másként gondolkodnak. A liberálisokat (enyhe fúj a teremben) és a szocialistákat (erősebb fúj és nevetés) is meg kell győzni az igen szavazatokhoz, mert ez nem pártügy, hanem nemzeti ügy.

Az elkövetkezendő négy napon az utcákon, a tereken, a buszmegállóban, a piacokon el kell mondani az embereknek, amit ezekben az ügyekben gondolunk, csak akkor lesz meg a 2 millió 8 ezer igen. Ehhez körülbelül 4 millió bekopogtatásra és kézfogásra van szükség.

Orbán-rajongókVannak olyan közösségek Magyarországon, amelyek fontosságáról külön is szólt a volt magyar miniszterelnök. Ilyenek a fiatalok, akikkel „szót kell váltani”. Ez nagyon nehéz, mert távol áll tőlük a közélet és a nemzeti retorika. Nekik szól a következő tanács: „Ne hallgass a Krampuszra, legyél inkább Mikulás!” Azaz a fiatalok segítsenek, hogy az erdélyi, felvidéki, délvidéki gyerekek, ha belenéznek 6-án a cipőbe, azokban a cipőkben a biztonságos és szabad élet lehetőségét találják.


Fontosak még az asszonyok, akik nélkül nem lehet családegyesítés, ezért ők, ha tudnak, jelentkezzenek aktivistáknak az elkövetkezendő négy napban. Fontos meggyőzni a gazdaembereket is, akik esetében nagyon kevés a részvételi hajlandóság, pedig sok közöttük a nemzeti érzelmű. Az idősek is meg lettek külön szólítva, hogy beteljesedjen a rendszerváltás, hogy legyen értelme az elmúlt korok áldozatvállalásnak, hogy létrejöjjön a szabad, bizakodó, jövőjében reménykedő, egységes, 15 millió állampolgárt magáénak tudható nemzet.

Ötven év múlva a történelemkönyvekben a kormányok csak apró betűs lábjegyzetek lesznek, de a mostani népszavazást vastagbetűkkel fog szerepelni. És unokáink abból a történelemkönyvből fogják megtudni, kik is voltunk mi – mondta a nagygyűlés egyik zárómondatában Orbán Viktor.

Korábban: Gyurcsány Ferenc-live Szombathelyen