Jazz és képzőművészet

2003.09.23. 19:27

Szombathelyi és Vas megyei gyűjtők magángyűjteményéből nyílt audiovizuális kiállítás a Szombathelyi Képtárban. Audiovizuális, tehát az érdeklődők a kiállított lemezekbe bele is kagylózhatnak.

Grencsó kollektíva

A bakelitlemezek nagyalakú borítóin szerencsésen találkozik a művészet öncélúsága és alkalmazott volta. A karakteres, meglepő és figyelemfelkeltő borító jól használható marketingfogás és végül is „tartósabb”, mint a szimpla „eladó és hangszer” stílű külcsín. És ha már lemezborítók, akkor mögöttük, a bakelitek barázdáiban zene is lapul. Két-két lemezről a hozzájuk tartozó lejátszón egy-egy szám erejéig a fülekbe is ereszthető e pompás muzsika. Ezzel kapcsolatban csak az sajnálható, hogy nem jut ideje az összes zenére.

A korongokkal szemközti falon pedig Siklós Péter fotóművész Jazz Fantáziák című fekete-fehér-arany szín-összetételű, a fekete semmibe helyezett fotói díszelegnek. Ezek többnyire koncert közbeni, klasszikus zenész-és-hangszere pózok, amelyek a zene lüktetéséhez, az azt létrehozó behatárolt terű mozgásokhoz mérten elmosódottak, zizegősek, illetve higgadtak és meghittek.

A borítókhoz és a muzsikusokhoz is néhány példa felsorolásszerűen és önkényesen kiragadva.

Jazz és képzőművészet

A borítók: Ornett Coleman – Body meta, sárga hátér, középen, a téglalapban túldíszített és túlszínezett gyermeki rajz; Laurie Anderson – Mister Hartbreak (közreműködik: W. S. Burroughs, Peter Gabriel etc.), fehér háttéren vörös hegy, melyen pecsétszerű repülő, szaxofon stb; Joe Farrell – Canned funk, barackkonzerv kék szemgolyóval; Lester Bowie – The great pretender, tóparton fejetlen és végtagtalan, fehérruhás emberalak; John Surman – Uppon reflection, kőfalon keret, benne a pasztellszínű tengerpart; John Zorn – Naked city, fekete-fehér képen egy fejbelőtt férfi, az előtérben pisztoly stb.

És a fotográfiák: Tony Lakatos, Izés Tamás rovarszem opikával szemlélve, Joan Faulkner arcának egymásra mosódott fázisai, Ray Charles, Yochk ’O Seffer felismerhetetlenségig elmosódott, alig kivehető szaxofonja etc.
.