Hirdetés

Szombathelyi pizza-kiszállítók tesztje

2004.12.05. 17:45

Négy ismert szombathelyi pizza-kiszállítót tesztelt le az ALON. A többféle szempont alapján történő összehasonlítást a majdnem mindenben maximumot nyújtó Görög Pizzéria nyerte, nem sokkal lemaradva tőle a szintén jól teljesítő, Savaria Plaza-beli Don Pepe. Őket követi a kissé leszakadva a belvárosi Babbo. A Petőfi utcai Pietro viszont elvérzett a próbán.

Hirdetés

A szempontok

PizzaSzombathelyen számtalan pizzéria működik, és közülük jóval többnek van házhozszállítási szolgáltatása, mint négynek. A fent említett pizzériák mellett az szólt, hogy mindannyian jól ismert nevek, és mindannyian a belvároshoz közeliek, amely a kiszállítási idő összehasonlíthatósága miatt érdekes. Fontos elöljáróban megjegyeznünk azt is, hogy esetünkben nem a vendéglátóhelyeket értékeltük, hanem a kiszállítást és az ehhez kapcsolódó szolgáltatásokat, így a pizzák minősége beleszámított ugyan a végső sorrendbe, de messze nem ez volt a döntő. Tesztünkben ugyanis ezen kívül még négy dolgot - rendelésfelvétel, kiszállítási idő, kiszállítási állag, ár - figyeltünk árgus szemekkel.


Rendelésfelvétel

Ebből mind a négy helyszín remekül vizsgázott. Mindenhol azonnal felvették a telefont, udvariasan és készségesen álltak a rendelkezésre. Kérdésre mindenhol megmondták a majdani fizetendő összeget, a Görögben, a Don Pepében és a Pietróban forintra kiszámolt, a Babbóban megközelítő végösszeget mondtak. Szintén megkérdeztük a házhoz érkezés lehetséges idejét. Mind a négy helyen 30 és 40 perc közé saccolták a szállításhoz szükséges időt. Ezeket a határidőket három pizzéria vígan teljesítette, a Pietro meg sehogy sem, ahogy arra mindjárt rátérünk.

Kiszállítás: Idő

Pizzarendelésnél elsődleges, hogy milyen gyorsan ér ki a futár. Ebből a szempontból leggyorsabbnak a Görög bizonyult (17 perc), második a Babbo (20 perc), harmadik Don Pepe (24 perc) lett. Az igazság kedvéért meg kell jegyezni, hogy a belvárosi lakás, ahova a pizzák érkeztek, legtávolabbra a Don Pepétől (kb. 2 km) és legközelebb a Babbóhoz (kb. 500 méter) volt, ami a gyakorlatban nagyjából azonos gyorsaságot feltételez.

Külön történet a Pietro. A rendelésnél egy udvarias férfihang azt ígérte, 30 percen belül megtörténik a szállítás. Ehhez képest egy óra múlva felhívott bennünket telefonon, elnézést kérve, de a helyzet az, magyarázta, hogy képtelenek utolérni a pizzafutárt, mert az nem veszi fel a mobiltelefonját már egy órája, így nem tudják teljesíteni a rendelést. Felajánlotta, hogy menjünk be a pizzáért – kb. 300 méter volt a távolság -, de érthető okokból nem kívántunk élni a lehetőséggel. Ennyiben maradtunk.

Kiszállítás: Az állag

PizzaA megérkezett pizzák mindegyike friss és meleg volt, köszönhetően a gyorsaságnak és a speciális táskáknak, az állaguk viszont közel sem ugyanolyan. A Don Pepe kis pálcikákat rakott a dobozok közepébe, hogy ne nyomódjanak be a tetejükön, a Görög apró, vastag, masszív dobozai is jól működtek, ellenben a Babbo pizzája elég romosan nézett ki a kibontás után. Mondjuk itt sem a csomagolás volt az elsődleges ok, hanem inkább a szállítás, amelynek során az áru erősen kimozdulhatott a vízszintesből. A mexikói pizzáról így szépen a doboz egyik sarkába folyt a feltét, azt nyitás után a kanállal kellett visszatuningolni a helyére. Ha nem mexikót rendelünk, lehet, semmi baj nincs, de hát azt rendeltünk.


A Görög pizzériát külön dicséret illeti, hogy ízlésesen szeletelve hozta ki az ételt, a másik kettőnél késsel kellett megküzdenünk a szeletekért.

Az ár

Az otthonra való pizzarendelés nem olcsó, de a kiszállítási költségek alatta maradtak a vártnál. A Pietro a két pizzát 1780 forintért hozta volna ki, sajnos azt már nem tudtuk meg, hogyan is oszlottak volna meg a költségek, a többiekét viszont nagyon is tudjuk. A Babbónál 850 volt egy pizza és 100 forintot számoltak fel a kiszállításra, a Görögnél ugyanez 540 és 150 forint volt. A Don Pepe nem számolt fel kiszállítási díjat, ellenben itt volt a legdrágább a pizza: 860 forint.

Ide tartozik, hogy mind a három cég számlát is mellékelt, amelyek közül Don Pepe által küldött volt a leginformatívabb és a legprofibb kivitelű.

Íz és minőség

PizzaEz egy elég szubjektív kategória, de valahol mégiscsak fontos, és bele kell hogy számoljon a végső pontok közé. A Babbo pizzája ugyan nem volt rossz végső soron, de mind a Don Pepe-féle, mind a Görög Pizzéria pizzái egyedibbnek bizonyultak. Az előbbiek a nagyméretű, lapos iskolát követik, változatos feltétekkel, míg az utóbbiak a kisméretű, ám vastag tésztájúk, remek íz és fűszerkombinációkkal.


Az alábbi táblázat az összesített eredményeket mutatja. Minden kategóriában tíz pont volt a maximum, így összesen 50 pontot lehetett volna szerezni.

  Görög Pizzéria (Dózsa Gy. u.) Don Pepe (Plaza) Babbo (Uránia udvar) Pietro (Petőfi u.)
Rendelésfelvétel 10 10 9 10
Idő 9 8 8 -
Állag 10 9 4 -
Ár 9 7 7 7
Íz 10 8 7 -
Összesen: 47 42 35 17