Anima Sound System: Szülinapi koncert az Emlékműnél

2003.09.28. 18:26

Helyszín, idő, szereplők: mind együtt voltak a szombat esti Anima-koncerten, mint egy klasszikus görög darabnál. A színpadon a tíz év munka gyümölcse, a színpad előtt sok-sok mosolygó arc. Mellékelünk egy képgalériát is.

Előszülinap: Stopsonic, Social Free Face, Beat Dis

Hat óra után már javában kaptatnak fel az emberek az Emlékmű dombjára, pedig ekkor még három hosszú óra van vissza az Animáig. Az emberek valahogy megsejtették, hogy érdemes kikukkantani időben a helyszínre. A születésnapi buli első része a hangulatalapozás mellett arra is jó volt, hogy újfent rádöbbentsen, milyen bivalyerős a zenei felhozatal Szombathelyen, s hogy az Anima jóval több mint egy zenekar. Inkább afféle szellemi műhely, amelynek kisugárzásából, közvetlen vagy közvetett inspiráló hatásából másoknak is jut, még akkor is, ha a zenei stílus nagyon más.

Stopsonic

Az elsőként színpadra lépő Stopsonic sodrós, pörgős – helyenként kimondottan invenciózus és ígéretes - zenéje megadta az est lendületét. Az elektronika és a gitárzene ilyentén ötvözete elkerülhetetlenül az Asian Dub Foundationt idézte, de azon meglepődtünk, mikor azt az információt kaptuk, hogy a csapat annyira új, hogy még fél tucat koncertet sem adott összesen. Ehhez képest még akármi is lehet belőlük, főként ha a zakatolós, szabadon eresztett, dinamikus vonalat építik tovább, amivel a koncertet kezdték és befejezték. A Stopsonicnak mellesleg sikerült az, ami csak ritkán sikerül az elsőként fellépő „délutáni” előzenekarnak: Egyértelműen elnyerni a közönség szimpátiáját, sőt megmozgatni is őket.

Social Free Face

A Social Free Face régi szereplője a szombathelyi zenei színtérnek, nevüket az egész országban ismerik. Az általuk játszott roppant vérbő hardcore ha zeneileg ki is lógott a többi dance-floor-produkció közül, a csapatnak mindenképpen itt volt a helye a születésnapon. Az Animával való közeli kapcsolatuk jól ismert, s ha műfajilag nagyon különböző dolgot is csinálnak, a szemléletmód, a zenéhez való hozzáállás, a makacs következetesség, amivel útjukat járják, egy tőről fakad. Lehet, hülyeség, de nekem minden Social Free Face-koncert azt sugallja, hogy akárhogy is, de érdemes még Magyarországon zenekart alapítani.

Beat Dis

Az est meglepetése a harmadik előzenekar, a Beat Dis volt. Kérném tisztelettel, meghökkentően kiforrott produkció ez, trip-hop klasszikusokra építkezve, de alaposan továbbgondolva, korszerűsítve. A zenekar színfoltja a New York-i latínó énekesnő, de Beat Dis nemcsak ennyi, a zene zsúfolásig van kreatív ötletekkel, csiszolt részletekkel. Nem túlzás azt állítani, nemzetközi mércével is mérhető produkcióról van itt szó. Csak legyen erejük és energiájuk a folytatáshoz.

Az ünnepelt: Anima Sound System

Anima Sound System

Az Amima Sound Systemnek sikerült az, ami keveseknek: prófétának maradni saját hazájukban. A szombathelyi közönség szereti őket, sőt, büszke rájuk. Kilenckor, koncertkezdéskor már ezrek tolonganak a placcon. Az est hűvöse, a sötét, az emlékmű hatalmas betontömbje a háttérben sajátságos hangulatot az a várakozásnak. Mindenféle életkorok, komplett családok adnak itt randevút egymásnak. Akárhogy is, az Anima tízéves születésnapja komoly esemény a városban, amelyen jó ott lenni, s amelyet majd jó lesz mesélni az ismerősöknek hétfőn az iskolában és a munkahelyen. Gesztus a várostól, a zenekartól, a rendezőktől, hogy megtörtént, s hogy így történt meg.

Talán a hazai pálya, talán az alkalom, talán csak a véletlen, vagy mindezek keveréke az oka, de az Anima még saját sztenderdjéhez képest is jól játszott szombaton este. A profi módon – korábbi és mostani számokból - felépített műsor egyre jobban bepörgette a közönséget, nem voltak hangulati megfeneklések, csak csúcspontok (Tekerd, 68, Marihuána Cha-cha-cha, Elég volt), s színpadra lépő vendégek (Social Free Face Béla és MC Freak) jókor és jól jöttek. És amikor a közönség ráadásként kikövetelte magának a Csinálj gyereket! új slágert, annyi örvendező és szélesen mosolygó arcot láttam a közelben, amennyit koncerten talán még soha.

Anima Sound System

Az Anima zenéjéről eleget értekeztek már mások hosszan, okosan, pár mondat miatt egyszerűen nem érdemes belekapni a témába. A születésnap kapcsán talán izgalmasabb megjegyezni, hogy a hazai és a nemzetközi sikerek mögött micsoda hallatlan munka, szívós kitartás húzódik. Ezt igazán az tudja értékelni, aki csak egy kicsit is belepillantott a magyar könnyűzene kulisszái mögé, s látta, pusztán tehetséggel és minőséggel mire is lehet errefelé vinni.

Az Anima legnagyobb érdeme az a roppant szimpatikus attitűd, hogy a nehezebb – lottóshow-playback és politikai megalkuvás nélküli - utat választották, s ezen az úton végig is mentek vérverejtékkel, hogy örömet szerezzenek sokaknak.

Nagyon nem lehetett egyszerű ez a 10 hosszú év.

Boldog születésnapot!


A 10 éves szombathelyi Anima-koncert képgalériája

10 éves az Anima Sound System - Interjú Prieger Szabolccsal

.