Megint jönnek, kopogtatnak: Énekmondók Szombathelyen

2005.01.18. 07:48

Január 19-21. között zajlik Vas megyében a Magyar Énekmondók VII. Találkozója. A meghívottak ezekben a napokban járják a megye falvainak iskoláit és művelődési házait, a gálaestre pedig csütörtökön este kerül sor az OMK-ban. A középpontban az idén József Attila áll.

Magyar Énekmondók Találkozója

Az Oladi Művelődési Központ (OMK) és a Vas Megyei Tudományos Ismeretterjesztő Egyesület – az előző évekhez hasonlóan egy megyei kiterjesztésű találkozó szervezésbe kezdett, és – mondják a szervezők - az együttműködés olyan szintjei valósulnak meg a cél érdekében, amely feltételezi a program sikerét.

A falvakba, a hátrányos helyzetben lévő települések iskoláiba, művelődési házaiba és a templomokban eljutó előadók várhatóan nagy számú közönség előtt léphetnek fel. Úgy számolják, hogy alkalmanként és helyszínenként átlagban közel száz gyermek fogja az énekmondók programjait meghallgatni, így a találkozó tájoló részében több mint ezer Vas megyei iskolás vesz részt.

A 2005. január 20-án, csütörtökön 18 órakor az Oladi Művelődési Központban sorra kerülő Gálaesten fellép valamennyi előadó. Az idei év érdekessége, hogy az énekmondók és előadók József Attila születésének 100. évfordulója tiszteletére egy-egy általuk megzenésített József Attila verset is bemutatnak.

A koncerten bemutatják a 2003-as találkozó glaestjéről készült felvétel cd lemezét. A vendégeket egy pohár nemes bor társaságában várják az énekmondók.

A Találkozóra meghívást kaptak: Béke Csaba (Debrecen), Berényi Margit és a Vándor együttes (Érsekújvár) Buda Ádám (Szentendre), Credo együttes (Ungvár), Csetneki József (Sárospatak), a Fábri-Ivanovics kettős (Deszk), Dinnyés József (Budapest), az Énekmondó együttes (Zalaegerszeg), a Hangraforgó együttes (Győr), Kátai Zoltán (Feketeerdő), a Kicsi Hang Duó (Érsekújvár), Konkoly együttes (Sárvár), Kürthy Lajos és barátai(Érsekújvár), Márk Attila (Brassó), Róka Szabolcs (Budapest), Székely Műhely zenekar (Bp), Tarisznyások együttes (Szombathely), Vasi TIT Irodalmi Köre, Joós Tamás énekmondó, Samu Gabi versmondó, Prikazovics Ferenc versmondó (mind Szombathely).

A Magyar Énekmondók VII. Találkozóján 2005. január 19-21.
résztvevő énekmondók és együttesek:


1. Béke Csaba énekmondó – a cívis város, Debrecen krónikása, az énekmondói hagyományok méltó követője és elkötelezett híve. Elsősorban krónikás énekeket és régi zenét hallgathatunk tőle. Honlap: www.bekecsaba.hu

2. Berényi Gitta és a Vándor együttes – az Érsekújvárról érkező versmondó és az együttes nem ismeretlen az Énekmondó Találkozók közönsége előtt. Szlovákiai magyar kötők és a klasszikusok előadásával foglalkozó előadó és a Vándor együttes műsorát gyermeknek is ajánljuk. Honlap: www.vandor.sk

3. Buda Ádám énekmondó - a Szentendrén élő és régi zenét, népzenét és történeti énekeket oktató zenetanár, Buda Ferenc költő fia és visszatérő vendége a találkozónak Műsora alatt a hallgató valóságos időutazáson vesz részt az államalapítás korától egészen napjainkig a különböző régi balladák, históriás énekek és népdalok, valamint megzenésített versek révén. Virágénekek címmel jelent meg CD lemeze 2003-ban.

4. Credo együttes - a Kárpátaljáról érkező pedagógusokból álló zenekart nem ismeretlen a magyarországi közönség előtt. A népszerű Republic együttes is meghívta őket budapesti segélykoncertjükre. Ivaskovics Józsefék szintén visszatérő vendégei a találkozónak és hangulatos műsoraikkal örvendeztetnek meg bennünket minden alkalommal. Több lemezük jelent meg magánkiadásban – többek között a NKÖM támogatásával. Honlap: www.credo.van.hu

5. Csetneki József – Sárospatakról érkezik hozzánk az előadó, aki már régtől fogva énekli a verseket és dalokat – nemcsak Patak híres várában.

6. Dinnyés József daltulajdonos - a magyar énekmondók, verséneklők doyenje a műfaj hazai alapító tagja, szinte egy életművel a háta mögött és több lemeze CD-je hirdeti hitvallását, a versek szeretetét és erejét. Honlap: www.dinnyes.com

7. Énekmondó együttes – Kelemen Gyula és az együttes szintén a 70-es évek végén és a 80-as évek lején kezdte el verséneklő munkásságát. A Zalaegerszegről érkező barátaink gyermekműsorát is szíves figyelmükbe ajánlom.

8. Fábri Géza és Ivánovics Tünde – Fábri Géza neve ismert a magyar kobzosok előtt, kiváló játékával, biztos hangszertudásával nagyszerű műsorokat ad. Hozzá csatlakozik Tünde, aki pedig gyönyörű hangjával kápráztatja el a közönséget.

9. Hangraforgó együttes A Hangraforgó együttes magyar költők verseit zenésíti meg. Országszerte és a határokon túl is sikerrel szerepeltek különféle fesztiválokon, dalostalálkozókon, irodalmi esteken. Az igényesen hangszerelt dalokban a gitárok mellett hegedű, mandolin, alt- és szopránfurulya, valamint különféle ütőhangszerek is megszólalnak. Műsorukban József Attila, Juhász Gyula, Kölcsey Ferenc, Petőfi Sándor versein kívül a kortárs költők; Bella István, Buda Ferenc, Gál Sándor, Kalász László, Kányádi Sándor, Oláh András és Ratkó József költeményei is hallhatók. Honlap: www.harangforgo.hu

10. Kátai Zoltán énekmondó - a Győr Sopron megyei Feketerdő mélyhangú krónikásának műsora méltán viselheti az énekelt történelem címet. Buda Ádámhoz hasonlóan a régi hangszereken, kobzon, lanton való muzsikálás nagy mestere, előadása alatt úgy érezhetjük magunkat, mint ahogy Tinódi Lantos Sebestyén korában érezték magukat a végvárak vitézei az akkori igricek énekeinek hallgatása közben. Nemrég jelent meg a Magyar História és a „Többrendbeli énekek” című cd lemeze. Honlap: www.enekmondo.fw.hu

11. Kecsmár Zsolt - a Gödöllőn élő fiatalember nemcsak szólistaként ismert, hisz a Garabonciás együttes tagjaként is sok-sok fellépést vállal. Elsősorban a kortárs magyar költők verseit énekli nagy hozzáértéssel és tehetséggel.

12. Kicsi Hang Duó – szintén Érsekújvárról érkező megzenésített verseket énekelő fiatal pár. Honlap: www.kicshang.sk

13. Konkoly együttes – Sárvárról érkeznek hozzánk. Versmegzenésítésekkel foglalkoznak, az idei találkozón lépnek fel először. Molnár Andrea egykor a Credo együttesben zenélt, de évekkel ezelőtt Vas megyében letelepedve megalakította együttesét.

14. Kürthy Lajos és barátai - Kürthy Lajos – érsekújvári barátunk évek óta visszatérő vendége a találkozóknak és barátaival közösen előadott műsora mindig nagy sikere a szombathelyi gálának és a különböző helyszíneknek.

15. Márk Attila énekmondó - Attila a fekete városból Brassóból érkezik hozzánk minden évben és különleges egyéniségével ragadja el közönségét. Románia magyarlakta területein Dinnyés József utódjaként tartják számon, több kazettája és CD-je jelent már meg, a legutóbbit éppen nálunk Szombathelyen a múlt év augusztusában vette fel.

16. Róka Szabolcs énekmondó - a Budapesten élő zenész nemcsak itthon, hanem külföldön is nagyon népszerű, rendszeresen lép fel Németországban, Hollandiában és Ausztriában. A régi zene lelkes híveként elsősorban históriás énekeket hallhat tőle a közönség.

17. Székely Műhely együttes – Dara Vilmos és Székely Gábor csapata Budapestről érkezik hozzánk. A kedves és vidámhangú csapat előszeretettel zenésíti meg József Attila verseit. Több lemezük jelent meg és a jövő év elejére várhatóan kiadják József Attila verseit tartalmazó anyagukat. Honlap: www.szekelymuhely.hu

18. Tarisznyások együttes - a Vas megyében élő és alkotó csapata szintén a gyermekek kedvence, elsősorban gyerekverseket énekelnek. Több kazettájuk és a 10 éves fennállásuk biztosíték arra, hogy a gyerekek nem unatkoznak műsoruk alatt.

19. VASI TIT IRODALMI KÖR – 2005 januárjában, az Énekmondó Találkozóra jelenteti meg „Sebed a világ” címmel József Attila műsorát, A Cd lemezt a Vas Megyei TIT Egyesület adja ki. A műsor és a lemez szerkesztett változatát ajánljuk akár plusz programként minden helyszínnek Közreműködik: Joós Tamás énekmondó, Samu Gabriella és Prikazovics Ferenc versmondók. Honlap: www.enekmondojoos.uw.hu
.