Szarka Péter kiállítása az Irokéz Galériában

2003.10.04. 15:48

Szívszaggatóan súlyos képeknek ad otthont pár hétig a Thököly úti Irokéz Galéria. Szarka Péter kiállítása segít eloszlatni néhány félreértést a kortárs képzőművészet hiábavalóságával kapcsolatban.

Szarka Péter, Pados Gábor, dr Szoboszlai János


A kortárs képzőművészetnek az utóbbi évszázad alatt sikerült önmagát egy kellőképpen vákuumos térbe lavíroznia. Egyre bonyolultabbá váló nyelvezetét egyre kevésbé hajlandó megtanulni a – ne szépítsünk - szellemileg leépülni látszó emberiség, helyzete még az irodalomhoz képest is ellehetetlenülni látszik.

A szombathelyi származású Szarka Péter kiállítása az Irokéz Galériában azt sugallja, annyira azért nem reménytelen a helyzet.

A jól elkülöníthető sorozathoz tartozó alkotások különböző mélységekben számtalan értelmezési lehetőséget hordoznak, így minden látogatónak élményt jelentenek.

A számítógépes technikával készült nagyméretű képeknek minden apró részlete végtelenül kidolgozott, így azok igénye is kielégül, akik egyszerűen a klasszikus „szépet” keresik a festészetben, s csak gyönyörködni akarnak a Szarka Péter teremtette világ színeiben és formáiban, s azoké is, akik ennél sokkal többre vágynak.

Úgy érezzük, a látszólag nagyon különböző négy sorozat ugyanannak a világnak a lenyomatai, legfeljebb időeltolódással. A sci-fiket idéző környezet egyszerre nagyon távoli és fantasztikus, s egyszerre ugyanaz, ami jelenleg is körbevesz bennünket, s amit mi is látunk, ha alaposan kinyitjuk a szemünket.

A képek előtt elég néhány percet eltölteni, hogy érezzük: a festő megrázó tükröt tart elénk ezekkel a látszólag kellemes világú, simára csiszolt mesékkel.

Szarka Péter képeit az idén a Műcsarnok is bemutatatta önálló kiállítás formájában. Ha tehetjük, ne szalasszuk el őket.

Az Irokéz Galériában levő kiállítás október 17-ig lesz nyitva, hétköznapokon 14.00 – 18.00 óra között.

Ha a képekre kattint, nagyítva is láthatja őket:

Szarka Péter: A lázadók szobrai 1.


Szarka Péter: Politika és turizmus 3


Szarka Péter: Sorround

.