A Nagy Könyv - Indul a mega-kultúrshow

2005.02.10. 00:16

„Kulturális esemény Magyarországon még nem kapott ekkora nyilvánosságot” – hangzott el az illetékesektől az ígéret Szombathelyen azon a rendezvényen, ahol A Nagy Könyv című, koratavasszal induló program előkészítése zajlott. Angliában már tarolt a BBC által szervezett könyvshow, kérdés, le lehet e nyomni a kultúrát a Pongóra és Győzikére kiéhezett magyar nép torkán. Ha jól csinálják, szerintünk igen.

A könyvtárosok lelkesednek

A Nagy Könyv roadshow Szombathely

Sikerült alaposan lecsúsznunk a szerdán délelőtt 11-re meghirdetett A Nagy Könyv roadshow elejét, így mire negyed egy tájban beestünk a terem hátsó ajtaján, Kóthy Judit és Sipos Pál, A Nagy Könyv Programiroda munkatársai már alaposan felvilágosították a nyugat-magyarországi régió könyvtárosait, mi is lesz a dolguk az elkövetkezendő 10 hónapban. Az biztos, hogy nem fognak unatkozni, mert ha minden jól megy, a mellőzöttség évei után a könyvtárak ismét a reflektorfénybe kerülnek.

Egyelőre az előkészítés folyik, de napokon belül felgyorsulnak ez események, és a könyvtárosok kirakják a plakátokat, matricákat, szavazatgyűjtő ládákat, író-olvasó találkozókat szerveznek, kapcsolatokat melegítenek fel, és felkészülnek a lehetséges rohamra. A szombathelyi megbeszélésen megjelent többtucat könyvtáros többsége láthatóan lelkesen vette tudomásul, hogy ismét fontosak lehetnek.

Néhány, a helyszínen elhangzott kérdésből ugyan az derült ki, hogy vannak köztük olyanok, akiktől már nem nagyon ismerik magukat ki a 21. század információs- és marketingmódszerei között, viszont akadtak a mai magyar rögvalóságot firtató kérdések is, például hogy mi lesz akkor, ha az átpolitizált magyar társadalomban a könyvkampányban egymásnak esik mondjuk a Vass Albert és a Kertész Imre olvasókör.

Na de mi a fene ez A Nagy Könyv?

A Nagy Könyv

Mindezek után jogosan merül a kérdés, mi is A Nagy Könyv mozgalom. Nos, a dolog lényege, hogy a Magyar Televízió (MTV) megvásárolta a BBC-től a The Big Read könyveket népszerűsítő programsorozat licencét, és ehhez csatlakozott a Kulturális Örökség Minisztériuma (NKÖM) és a Nemzeti Kulturális Alapprogram (NKA). A program Nagy-Britanniában hatalmas sikert aratott: a könyvek iránti érdeklődés látványosan emelkedett, 14 ezer olvasókör jegyeztette be magát. A végső listára került címekből a könyvtárakban tíz-hússzor többet kölcsönöztek, mint korábban, és a TOP 100-as lista könyveinek eladásai megháromszorozódtak.

A olvasás népszerűsítésére Magyarországon is égető szükség van, mert az utóbbi időben riasztó adatok láttak napvilágot. Az érettségizetek egyharmada, a diplomások egyhatoda egyáltalán nem olvas könyvet, felmérések szerint a magyar diákoknak csak mintegy a fele képes a mindennapi élethez szükséges közepes olvasásértésre.
A brit The Big Read – Top 21

1. J. R. R Tolkien: A Gyűrűk Ura
2. Jane Austen: Büszkeség és balítélet
3. Philip Pullman: Sötét anyagok
4. Douglas Adams: Galaxis útikalauz stopposoknak
5. J. K. Rowling: Harry Potter és a Tűz Serlege
6. Harper Lee: Ne bántsátok a feketerigót!
7. A. A. Milne: Micimackó
8. George Orwell: 1984
9. C. S. Lewis: Az. oroszlán, a boszorkány és a különös ruhásszekrény
10. Charlotte Bronte: Jane Eyre
11. Joseph Heller: A 22-es csapdája
12. Emily Bronte: Üvöltő szelek
13. Sebastian Faulks: Birdsong (Madárdal)
14. Daphne du Maurier: A Manderley- ház asszonya
15. J. D. Salinger: Zabhegyező
16. Kenneth Grahame: Szél lengeti a fűzfákat
17. Charles Dickens: Szép remények
18. Louisa May Alcott: Kisasszonyok
19. Louis de Bernieres: Corelli kapitány mandolinja
20. Lev Tolsztoj: Háború és béke
21. Margaret Mitchell: Elfújta a szél

A Nagy Könyv keretében Magyarország kedvenc könyvét keresik. Az MTV március elejétől egyperces ajánlókat közöl mindkét csatornáján, március 15-én 80 perces programismertető műsor jelentkezik. Ezután lehet szavazni a könyvesboltokban, iskolákban, éttermekben, szórakozóhelyeken elhelyezett ingyenes szavazólapokon, és az e célra indított honlapon. Az április 23-i TOP 100 műsorban a beérkezett jelölések alapján bemutatják Magyarország kedvenc 100 könyvét. Ezután újabb szavazás következik, és kialakul a legjobb 12 mezőnye.

A kampány ősztől folytatódik. Október 25-től hetenként, egymást követő hat adásban mutatják be a legnépszerűbb 12 művet méltató irodalmi kampányfilm-sorozatot. Közismert személyek próbálják majd meggyőzni a nézőket arról, hogy az általuk képviselt mű a legjobb. A könyvek nagy csatája decemberben lesz, a legtöbb voksot kapott regények és a köréjük szerveződő kampánycsapatok mérkőznek meg a győzelemért. December 17-én derül ki, melyik regény lesz Magyarország kedvenc könyve 2005-ben.

A nagy könyvprogram köré számos kiegészítő rendezvényt szerveznek: olvasókörök megalakulását segítik, író-olvasó találkozók, felolvasó estek, irodalmi és műveltségi vetélkedők és könyv-örökbefogadási akciók követik egymást.

A formabontó irodalmi kampányba reklám és kommunikációs szakemberek is beszállnak, és abban is bíznak, hogy a kultúrshow-ra rámozdul a kereskedelmi média is.
.