Savaria Karnevál 2005: Változások sora

2005.02.12. 13:34

Bár még messzinek tűnik az augusztus, már javában formálódnak a karnevál keretei. Az már biztosnak látszik, hogy az idei rendezvény jelentősen fog különbözni a korábbi években megszokottaktól. Változik az időpont és a helyszínek is.

Gladiátorok

A 2005-ös esztendő a változások idejét jelenti a Savaria Történelmi Karneválok életében. A Történelmi Témapark kialakítása és a Fő tér rekonstrukciós munkálatai miatt ugyanis az új helyszíneket és tartalmi elemeket ehhez a helyzethez kénytelen alakítani a szervező Savaria Történelmi Karnevál Közhasznú Közalapítvány.

Ami már biztos: visszatérve az első rendezvények jól bevált időpontjához, idén augusztus utolsó hétvégéjén, 26-tól 28-ig tart majd a karnevál. Ennek több oka is van. Egyrészt a huszadika körüli időpont az országos nagy rendezvények miatt foglalt, és turisztikai szempontból sem ajánlott, másrészt a tapasztalatok azt mutatják, hogy több szombathelyi ér haza nyaralásából az utolsó hétvégére, így nekik sem kell lemondaniuk a karneválról.

Bár egyelőre még nem pontosan ismert a Történelmi Témapark kialakításának illetve a Fő tér rekonstrukciós munkálatainak kezdete, s így befejezése sem, várhatóan ez utóbbi helyet és a Ferences-kertet nélkülözni kell majd a karnevál ideje alatt. Ez nagyban megnehezíti a szervezést, és új helyszínek kijelölését teszi szükségessé.

A tervek szerint a jól bevált Romkert, Kalandvár és Thököly utca mellett új helyszín lesz a Székesegyház előtti Mindszenty tér, a Berzsenyi tér, a Hollán Ernő és Hefele utca, a Kossuth Lajos utca és Thököly utca közti gyalogos átjáró, a Rákóczi utca, a Batthyány tér, a Zrínyi Ilona utca, a Gáyer park és a Brenner park. Ezen az útvonalon is halad majd a jelmezes felvonulás, melyből idén kettő lesz. A hagyományos szombat esti mellett vasárnap délután is találkozhatnak az érdeklődők a színes forgataggal.

A szervezők most is az ókori és középkori jellegét kívánják erősíteni a rendezvénynek, előbbire az Ókori Hagyományőrzők II. Nemzetközi Találkozója lesz jó példa, utóbbira az Öreg Város Vására mellett az idén hangsúlyosabb szerepet kapó, tematikusan szerkesztett Utcaszínházi program. Most ugyanis a Ferences-kerti szabadtéri Karneválszínház bemutatója helyett több kisebb-nagyobb előadással találkozhatnak a nézők városszerte.

A karneváli ráhangolódást már tavasszal segíti a tavaly meghirdetett zászlóterv-pályázat eredményhirdetése, melyre április elején kerül sor. Az ókor illetve Quirinus témákban meghirdetett művészeti programra 22 pályázó küldte el terveit, melyeket a zsűrizést követően a Képtárban tekinthet meg a nagyközönség.
.