Lutzmannsburg élményfürdő, Ausztria - Tapasztalatok, árak

alon.hu

2017.06.18. 10:20

Borsos árú a belépő, de sokat kapunk érte, különösen a kisgyerekes családoknak lehet része Magyarországon soha nem tapasztalt kényeztetésben.

Itt található Európa legnagyobb csúszdája, és a téli szabadtéri fürdőzést kedvelőknek is jut az élvezetekből a kőszegi határátkelőtől 14 kilométerre levő Lutzmannsburg élmény- és wellness-fürdőjében. Tapasztalatok, árak.

 A számok nyelvén

Lutzmannsburg (Locsmánd), pontosabban az ott épült fürdő nagyon jó helyen van. Lemértük, a kőszegi határátkelőtől 14 kilométer a távolság, s ha valaki Sopron, illetve Kópháza irányából jön, onnan is csak egy ugrás. A létesítmény még osztrák mércével mérve is újnak számít: 1994-ben került átadásra, 1997-ben a termálvíz megkapta a „gyógyvíz” minősítést. 1999-ben és 2003-ben a sógorok további pénzeket nyomtak az időközben a burgenlandi turizmus egyik zászlóshajójává váló létesítménybe. És hogy letudjuk a legfontosabb adatokat: a fürdő 1.581 m2 vízfelülettel rendelkezik, 44.367 m2 terület tartozik hozzá, amelyből 6.918 m2 beépített.

Zsebünkbe kell nyúlni, de van miért

Az ingyenes parkolóból már be lehet saccolni, mekkora a tömeg odabenn. A két évvel ezelőtti kudarcunkkor még a környező szántón is álltak az autók, most meg lazán találunk helyet nem messze a bejárattól.

Lutzmannsburg erősen épít a magyar vendégekre. Ez sajnos nem annyira az árakból, hanem a nyelvünket remekül beszélő alkalmazottak és a mindenhol kétnyelvű (német-magyar) feliratok révén derül ki.

Az aktuális jegyárakért menjünk a cikk végére, vagy még inkább a hivatalos honlapra, arra azonban készüljünk fel, hogy az osztrák élménykedés és wellnesskedés nem olcsó szórakozás. Felnőttként 4-5 ezer forintot gombolnak le rólunk, egy kétgyerekes család cirka 13 ezer forintot hagy a bejáratnál. Ha viszont lenyeljük ezt a békát, valóban sokat kapunk a pénzünkért.

Az öltöző hasonlít az itthon megszokottakhoz. Miután becuccoljuk a téli holmikat egy szűk helyre, rájövünk, hogy két sorral odébb ötször akkora szekrények is vannak, ugyancsak kéteurós bedobós megoldással. A pénzt amúgy is visszakapjuk a végén.

A fürdőkomplexum első ránézésre kissé kaotikusnak tűnik, csak két körtúra és egy alapos térképszemle után jövünk rá, hogyan is van ez az egész.

A lutzmannsburgi fürdő központja a Napfényfürdőnek keresztelt, jókora fakupolás csarnokban helyet kapó élményfürdő. Ami nem néz ki rosszul, de annyira nem esünk hasra tőle, főleg ha jártunk már az olyan mostanában épült hazai épült fürdőkben, mint Győr, Sárvár vagy Debrecen, hogy csak az általunk ismertek közül említsünk néhányat. Van egy nagyméretű, félóránkét hullámfürdőként is funkcionáló nagymedence, egy vadvízzel kombinált kismedence és egy gyerekáztató. Az élményelemek nem feledhetetlenek, de a víz kellemes, pont olyan amilyennek lennie kell, azaz pár fokkal melegebb, mint a nálunk megszokott. Innen egy vizes folyosó segítségével tudunk kimenni a szabadban levő 35 fokos medencébe, ami méretével és a békésen gőzölgő osztrákokkal igencsak szerethető, lazulós hely.Csúszdaorgiák

A gyerekek és a gyereklelkű felnőttek nagy örömére a kupola közepén álló oszlopról két csúszda is indul: egy szolidan kanyargó 68 méteres és egy 12 méter magasról induló 111 méteres. Ez utóbbi egész jól belendül lefelé, de arra készüljünk fel, hogy 20-30 percet is ácsoroghatunk a lépcsőn, amíg végül zöldet jelez előttünk a lámpa.

Az igazi izgalmakat csúszdaügyben mégsem itt, hanem egy folyosóval arrébb találjuk. Itt lehet feljutni lifttel a létesítmény szimbólumába, a 23 méter magas csúszdatoronyba, ahonnan a gravitáció és két óriáscsúszda segítségével zúghatunk le. A Speedy 140, a Twister 202 méteres, ez utóbbi állítólag Európa leghosszabb fedett csúszdája. Várni itt is kell, de nem többet, mint az említett kupolásnál, az élmény pedig tényleg maradandó.Gyerekparadicsom

Már a bevezetésben említettük, hogy legjobban talán a kisgyerekes családok tudják kihasználni a létesítményt. Itt élőben lecsekkelhető, hogyan is néz ki az, amikor a család- és gyermekcentrikusság nemcsak üres szlogen. Magyar szemmel elképesztő kényeztetésben van része a Babyworldnek nevezett részben mind a gyerekeknek, mind a szülőknek.

Az még csak hagyján, hogy a hatalmas üvegfelületek és a színesre festett falak között több sekély, melegvizes medencét alakítottak ki a kicsiknek és a velük együtt dagonyázó szülőknek, az újabb gyerekvállaláshoz akkor jön meg igazán a kedvünk, amikor meglátjuk a falba vájt napsárga, futurisztikus etetőkuckókat, a pelenkázókat, a gyerekhálót és az etetőszékkel, cumisüvegekkel és mikrohullámú sütővel felszerelt konyhát.

Ehhez jönnek még olyan apróságok, mint a bejáratnál osztogatott speckó babakocsik vagy az ugyancsak arrafelé található, gazdagon felszerelt játszószobák.

A felnőttek csendes világa

A Napfényfürdő és a Babyworld mellett a lutzmannsburgi fürdő harmadik nagy egysége a Silent Dome fedőnevű (lassan több angol szót használnak az osztrákok, mint a britek) pihenőtér és wellness-fürdő. Ha azt akarjuk, hogy jegyünk ide is szóljon, két euróval többet kell fizetnünk a jegyért, de ez csak az egyik dolog. A másik az, hogy 16 év alatt nem engednek ide be senkit, nagy valószínűséggel azért, hogy távol tartsák az élményfürdő pörgését és zsivaját. Ez valószínűleg sikerül is nekik, legalábbis kívülről így tűnt.

Azért csak kívülről, mert körünkben volt egy kiskorú, akit sportszerűtlen lett volna magára hagyni, így azt is csak a kibicként, a honlapról tudjuk, hogy a Silent Dome belső és külső medencéje 35 fokos, rengeteg nyugágy és növény hivatott az idegek kisimítására, meg piszkosul jó néz az egész.Függelékek

Lehetne tovább ragozni az egészet, a nudista ilyen-olyan szaunákkal, gőzfürdőkkel, pezsgőfürdővel, mélymerülő hidegvizes kúttal és a fürdő területén illetve környékén kínált megannyi szolgáltatással, de ezekre nem térnénk ki, úgyis mindenki el tudja képzelni őket.

Ezeknél a divatos tevékenységeknél sokkal prózaibb dolgok nyerték meg tetszésünket. Olyan apróságok, mint az általános tisztaság és kulturált környezet, a hajszárítókhoz tartozó hatalmas tükrök és a galéria viszonylagos békéjében rendelkezésre álló megannyi nyugágy.Ami az ételt-italt illeti, a fürdő szerves tartozéka egy pizzéria és egy önkiszolgáló étterem. Ez utóbbit teszteltük le élesben, elsősorban azért, mert marha látványos a létesítmény közepén álló jégben és fényben úszó salátás és gyümölcsös pult. A árak sajna itt is magasabbak a mieinknél, nagyjából a horvát tengerpartot idézik. Ez azt jelenti, nem megfizethetetlenek, de azért egy családi ebéd elég húzós, különösen az italárakon szisszenünk fel.

Ez utóbbin egyébként könnyű segíteni. Vigyünk magunkkal például pár liter üdítőt. Senki nem fog ránk rossz szemmel nézni, annál is inkább, mert az étterem asztalai között még egy mikrót is elhelyeztek, arra az esetre, ha valaki mondjuk az otthonról hozott kolbászos zöldbabfőzeléket kívánja ehető hőmérsékletűre varázsolni.
 

Árak: (2017. júniusi frissítés)

 

napi jegy

4 órás

15 órától

17 órától

Felnőttek és gyerekek

Felnőttek

€ 26,50

€ 24,50

€ 19,50

€ 18,50

Gyermek 0-2 éves korig

€ 8,50

€ 7,50

€ 6,50

 

Gyermek 2-6 éves korig

€ 11,50

€ 10,50

€ 9,50

 

Gyermek 6-10 éves korig

€ 16,50

€ 15,50

€ 13,50

 

Gyermek 10-15 éves korig

€ 18,50

€ 17,50

€ 15,50

 

Diák 15-19 éves korig

€ 21,50

€ 20,50

€ 18,50

 

         

Nyugdíjasok (H-P) - nyugdíjas igazolvánnyal!

Hölgyek 55  éves kortól & 
urak 60 éves kortól

€ 21,50

€ 19,50

 

 

         

Mozgássérültek - igazolvány felmutatásával!

Felnőttek

€ 21,50

 

 

 

Gyermek 0-2 éves korig

€ 6,50

 

 

 

Gyermek 2-6 éves korig

€ 10,50

 

 

 

 

Gyermek 6-10 éves korig

€ 13,50

 

 

 

 

Gyermek 10-15 éves korig

€ 15,50

 

 

 

Fiatalkorú 15-19 éves korig

€ 18,50

 

 

 

         

Felárak

Sauna World 
(15 éves kor felett!)

€ 5,00

 

 

 

Felár a 4 órás jegyre 
(félóránként)

€ 1,60

 

 

 

         

10es bérlet (1 évig érvényes!)

Felnőttek

€ 238,50

 

€ 175,50

€ 166,50

Felnőttek szauna használattal

€ 283,50

 

€ 220,50

€ 211,50

         

Éves bérlet szaunával

Felnőttek

€ 990,00

 

€ 785,00

€ 750,00

Nyugdíjasok - nyugdíjas igazolvánnyal! Hölgyek 55, urak 60 éves kortól

€ 845,00

 

 

 

         

Egyéb

Szolárium (turbószolárium 10 perc)

€ 6,50

 

Fürdőköpenykölcsönzés felnőtteknek (+ € 55,- kaució)

€ 8,00

 

Fürdőköpenykölcsönzés gyerekeknek (+ € 30,- kaució)

€ 5,00

 

Törölközőkölcsönzés (+ € 18,- kaució)

€ 4,00

 

A gyermekek és fiatalok a 2., 6., 10., 15. és 19. születésnapjukon még a kedvezőbb belépőjegy árat fizetik! Kérjük megértésüket, hogy a már kedvezményes jegyárakból nem tudunk további kedvezményt adni.

A chip-karszalag elvesztése esetén annak ára € 20,- megtérítendő!

Képek forrása: sonnentherme.at

 

.