Három napig Európa ókori fővárosa leszünk?

2005.04.05. 21:02

Idén a Savaria Karnevál több hagyományos helyszínén is felújítási munkálatok folynak majd, ezért néhány megszokott programhelyszín módosul. Sajtótájékoztató a helyzetről, tömérdek kérdőjellel.

KarneválA Savaria Karnevál Közalapítványa még 2004-ben írt ki pályázatot korhű zászlótervekre. Az értékelés a közelmúltban történt, amelynek során első díj nem került kiosztásra, második helyen Dévai Zsófia és Bonin Katalin osztozik, a harmadik helyet pedig Hager Ritta érdemelte ki. A pályaműveket a Képtárban tekinthetik meg az érdeklődők, a karnevál ideje alatt pedig - részben - ezeket láthatják a látogatók a szombathelyi utcákon.

Egy kicsit más lesz az idei Savaria Karnevál - tudtuk meg Szabolcsi Gábortól, a karnevál mögött álló közalapítvány elnökétől. Ennek elsődleges oka a Fő téri felújítási munkálatok, bár a tervek szerint a tér nyugati oldala már használhatóvá válik augusztusra.

A Borok utcája idén a Thököly úton kerül berendezésre, a Kézműves utca pedig a Rákóczi utcába kerül. A Kalandvár a szokott helyén, a Gayer-parkban várja az érdeklődőket. Ez utóbbi helyen idén először ókori történelmi játszóház működik majd, feladványokkal, próbajátékokkal szórakoztatva a kicsiket.

A Ferences-kertben folyamatosan zajlanak majd a harcjátékok osztrák, holland német és magyar résztvevőkkel. Itt szeptemberben kezdődnek az építési munkálatok, így nem lesz alkalmas a helyszín a nagyszínházi előadás megtartására: erre szerényebb keretek között, várhatóan az Egyházmegyei Kollégium udvarában kerül sor idén hat alkalommal. Igaz, ehhez még a püspök írásos beleegyezése kell, ami eddig még nem történt meg. Idén Plautus Bögre című komédiáját adja elő a társulat.

Napi egy nagykoncert rendezését is tervezik a szervezők, ezeknek a pontos helyszíne azonban nem ismert még.

Amennyiben a Savaria Múzeum beadott pályázata sikeres lesz, úgy idén kezdődik meg a Romkert felújítása is, így ez a helyszín is kérdéses.

Szommer Ildikó karneváligazgató kulturális misszióként jellemezte a Savaria Karnevált, mely eközben a hiteles történelmet is bemutatja. A rendezvény fő attrakciója, a felvonulás két alkalommal is megrendezésre kerül, a tervek szerint szombat este és vasárnap délután. A karneváliroda vezetője szerint, ha Európa kulturális fővárosa nem is lehetünk, azért három napig Szombathely lesz Európa ókori fővárosa.

A fesztivál idén közel ugyanannyi pénzből gazdálkodik, mint a tavalyi évben. A fellépő művészek „fesztiváláron” jönnek városunkba, így az évek során a költségek jelentősen megnövekedtek. A hagyományőrző csapatok utaztatása, és a felszerelések szállítása is tekintélyes összegeket emészt fel.

Karnevál

.