Kispityer Halászcsárda, Szombathely

2005.06.30. 00:31

Váratlanul és véletlenül megtaláltuk Szombathely egyik legjobb hangulatú kerthelyiségét, ahol ráadásul bőven van halétel is. A tulajdonost és külsőt váltott Kispityer árnyas asztalokat, meghitt hangulatot és igencsak respektálható ízeket kínál. Nekünk tetszett a belassult időszámítás is.

Pityer-közelmúlt

Kispityer Halászcsárda

A Kispityer „halászcsárda” elnevezése mindig is tűnődésre adott okot. Az épület környékén ugyanis még véletlenül sincs lehalászni való víz, hacsak a kiszáradóban levő Gyöngyös patak nem tekintető – legalább szimbolikusan – annak.

Ennek a zavaró ténynek és a viszonylag sűrű tulajváltásnak ellenére a vendéglő mindig megtartotta a fenti elnevezést, ha másért nem, hát talán a hagyomány kedvéért.

Az étterem történetét hagyjuk meg a helytörténészeknek és az esetleges jövőbeli honlapnak, elég, ha most csak 1998-ig kanyarodunk vissza. Ekkor vette át ugyanis a Kispityer üzemeltetését a Gödör, s vált ez is a „haspártiak vendéglőjévé”.

Ez – emlékezhetünk rá – nagyjából azt jelentette, hogy mind az ízek, mind az adagok az anyaintézményre hajaztak, azzal a különbséggel, hogy a Pityerben több halas és vadas dolog volt, talán többünk emlékezetében még él a tényleg kiváló tárkonyos vadragu és a haltál. Ez utóbbiban semmi extra, viszont méretes adag volt. Az étterem egy stabil középszintet hozott, ahova mondjuk kockázatmentesen el lehetett vinni az anyósékat a keresztelő után. Az épülethez már akkor is tartozott egy hangulatos kerthelyiség, nem volt túlcifrázva, de jó volt este ücsörögni a fapadokon a nádtető alatt, s közben valami könnyű balatoni bort szittyózni.

Nagyot változott a Kispityer – nem hátrányára

Kispityer Halászcsárda

Azért van mindez múlt időben, mert tavaly év elején bezárt pár hónapra az épület, majd valamikor tavasz felé újra nyitott. Azt láttam a kerítésen kívülről, hogy teljesen szétdúlták a kerthelyiséget, de mivel a belátás meglehetősen korlátozott, nem nagyon látszott mi készül, s mi tagadás, aztán el is feledkeztem róla.

Egészen a közelmúltig, amikor is az újfent beköszöntött nyár eszünkbe juttatta a Pityer szabadtéri lehetőségeit.

Hát volt meglepetés, nem is kicsi. Mint megtudtuk az egyik pincétől, a bezárás nemcsak a sima karbantartás miatt volt, hanem tulajcsere is történt, amit – mivel annyira nem vagyunk Gödör-fanatikusak – nem is nagyon bánunk.

Bár szinte minden ki lett cserélve, a nyílászáróktól a padlóburkolatig, az étterem belseje nagyjából megtartotta korábbi jellegét. Sötét padló, fehér falak, rajta a halászatra emlékeztető kellékek, hálók, lámpák, ilyesmi. A jellegzetes piros kockás, óbudai kisvendéglős asztalterítők helyett kimértebb tónusú kék-fehérek érkeztek.

Amíg a benti rész csak ráncfelvarráson esett át, addig a kerthelyiség alapjaiban újult meg, nem is akárhogy. A korábbi barátságos, de mégiscsak ideiglenes ízű hely afféle spanyolos haciedává változott. Az egész placc térkő burkolatot kapott, nádtető helyett egy vakolatlan téglás átriumszerű valami épült, középen pedig fémszerkezeteken nyugvó hatalmas sátortetők védenek az időjárás viszontagságaitól. A kinti székek sajnos maximum egy fagyizó hangulatát és kényelmét hozzák, viszont rengeteg az élővirág, dézsában, csüngve meg mindenhogy.

Van egy tökökkel díszített szökőkút is, aminek először örülünk, már csak azért is, mert ritka Szombathelyen a működő változat, később viszont azt állapítjuk meg, nem biztos, hogy órák múlva is élvezet a permanens csurgás hallgatása, különösen, ha mellette sörözésre adjuk a fejünket …

Jót ettünk, ittunk, ültünk

Kispityer Halászcsárda

Azt az étlap kinyitásakor konstatáltuk, az új Kispityer nem választékával akar tarolni. Levesből mondjuk elég a nyolc, de tésztából és salátából három, disznóságból négy, marhából ötféle meglehetősen szűkösnek tekinthető.

Viszont örömmel láttuk, hogy a hely annyiban hű maradt a tradíciókhoz, hogy most is hangsúlyos a vad- és a halkínálata. Ez utóbbiból például 17 félét számoltunk össze, aminek végigkóstolása már komolyabb időáldozattal járna. Szárnyasból szintén bőven van az étlapon.

A relatíve szűkebb kínálatot nemcsak a halételek, de az egyenételektől való viszonylagos tartózkodás is ellensúlyozza: Ilyenek vannak, hogy lávakövön sült bélszíncsíkok fetás zöldsalátával, panírozott pulykamellfilé fűszeres juhtúróval töltve, harcsapörkölt kapros túrós csuszával, stb. (A cikk cégén a egy nagyobb gyűjtemény is található.)

Mivel a korábbiakban meglehetősen kiábrándító tapasztalataink voltak a Vas megyei halászlé ügyében, nagy óvatosan csak savanyú hallevest rendeltünk, amit olyannyira nem bántunk meg, hogy legközelebb talán a halászlevet is megkockáztatjuk, bár némileg félünk az illúziórombolástól.

Kispityer Halászcsárda

Még a hallevesnél is meggyőzőbb volt harcsafilé Pityer módra házigaluskával, és nem lehetett panasz a tejszínes pórés tésztával tálalt grillezett csirkecsíkokra sem. Az adagok ugyan nem leküzdhetetlenek, de kicsinek sem mondhatók.
A Kispityer vendégei most láthatóan főleg a megállapodott középkorúak közül kerülnek ki, akik a sebesség, a pörgés és buli helyett már nagyobb örömöt találnak abban, ha kisétálnak a Rumi útra a belvárosból egy komolyabb vacsora reményében, majd utána a szabad ég alatt órákig szopogatnak mindenféle alkoholokat, megbeszélve a maguk és a világ örümét, búját-baját.

A társasági beszélgetéseknek nemcsak a hely szelleme, de az is kedvez, hogy a Kispityerben nem szól a kereskedelmi rádió. Isten tartsa meg a jó szokásukat!

Mivel az étteremnek jelenleg nincs honlapja, legalábbis mi nem találtuk meg, segítünk belőni az árszintet a következő példákkal:

Ételárak:
2006 májusában újra visszatértünk kedvenc kerthelyiségünkbe, és jelentjük, hogy megkóstoltuk a Kispityer halászlevét. Az eredményt erős közepesre minősítjük, ami szerencsére távol áll az illúziórombolástól, sőt Vas megyei viszonylatban akár listavezető is lehet, de azért Kömlődről ezért nem fognak idejárni a kuncsaftok.

A kemencében sült fokhagymás harcsa viszont több volt, mint meggyőző. A Pityer így továbbra is az egyik nagy nyári kedvencnek számít, főleg úgy, hogy az árai továbbra is jóval barátságosabbak, mint az újabban felkapott belvárosi helyek.


Lazactatár: 810 Ft
Erdei gombakrémleves fűszeres sajtgolyókkal: 390 Ft
Harcsafilé Pityer módra házigaluskával: 1490 Ft
Királyrákfarok petrezselymes, fokhagymás vajban: 2390 Ft
Burgundi vadisznószelet burgonyafánkkal: 1590 Ft
Túrós csusza tepertővel: 490 Ft
Panírozott pulykamellfilé, fűszeres juhtúróval töltve: 1450 Ft
Grillezett csirkecsíkok tejszínes pórés tésztával tálalva: 1290 Ft
Tűzdelt szűzpecsenye snidlinges: 1390 Ft
Óriás Pityer-tál négy személyre (hal, vad, szárnyas, köret): 6800 Ft

Kipityer Halászcsárda
Szombathely
Rumi u. 18.
94/508-010
.