Savaria Történelmi Karnevál 2005: Részletes program

2005.08.13. 16:11

Íme az idei Savaria Karnevál részletes programja, helyszínekkel, időpontokkal, a fellépőkről háttér-információkkal és egyéb extrákkal. Bogarássza ön is, aztán küldje el ismerősének, karneválra érkező vendégének. Ha lesz energiánk, az elkövetkezendő két hétben még prezentálunk egy szelektált, szubjektív ajánlatot, mert ez így elég tömény.

Savaria Karnevál 2003 - Zászlóforgatók

AUGUSZTUS 25. (CSÜTÖRTÖK)
VÁROSHÁZA
21:00 Karneválnyitó keretjáték

AUGUSZTUS 26. (PÉNTEK)
FŐ TÉR – FÓRUM ET MERCATUS
10:00-20:00 Öreg város vására

VÁROSHÁZA
10:00 Artistica Anam Cara – középkori mutatványosok
Az Artistica Anam Cara derék tulajdonosa, Sadi, Perzsia hírhedett fakírja újra felbukkant az idők ködéből és elhozta Savariába az Impérium legjobb mutatványosait. A nagyérdemű északi óriások, kénköves tűzfújó kunsztjain, alemann akrobaták nyaktörő mutatványain, és persze magán Sadin álmélkodhat, aki ácsszöggel pucolja termetes orrát, s ha üvegcserepekre és szöges ágyra tér pihenni. A lágyabb húrok kedvelői római zsonglőrleányok kecses mozdulatain legeltethetik szemeiket.
11:30 Mr. Universum középkori artistabemutató
Kardnyelés, kötéltánc, hordónegyensúlyozás: mindez a boszorkányos ügyességű Mr. Universum, azaz Victor Caracas elõadásában.
13:00 Oriental Fire – Kalandozások a hastánc varázslatos világában – a Yasmina Hatáncstúdió előadása
A budapesti Yasmina Hastánc Stúdió fellépőcsoportja 2 éve táncol együtt nagy sikerrel. Táncukkal elrepítik Önöket a Kelet mesés birodalmába, Egyiptomtól Andalúzián át Indiáig. Fedezze fel velük a hastánc varázslatos világát!
14:00 Mr. Universum – középkori artista bemutató
15:00 Kabóca Projekt – világzenei koncert
Egyfajta kísérlet, amely a zene segítségével megpróbál összhangot teremteni a “régi világ” örök értékei, energiái, és a modern élet vívmányai és aktualitása között.
A Kabóca Project jellegzetes, sodró lendületû, mégis állandóan megújuló zenei hangzását fõként az õsi 7/8-os, vagy sánta ritmusok, a pentatonikus dallamvilág és a modern jazz-rock feszes ritmikája, színes variabilitása garantálja. Ennek állítható kontrasztjául a moldvai vagy gyimesi keservesek kötött õsi áramlásának párbeszéde, a modern jazz improvizatív szabadságával, ami szépen bizonyítja a két, látszólag egymástól távol esõ, de meditatív spiritualitásában mégis oly hasonló zenei stílus fúziójának létjogosultságát.

17:00 A Waldorf Iskola zsonglőrcsapatának bemutatója
A Szombathelyi Waldorf Iskola 10–12 évesekbõl álló zsonglõrcsapata tavaly már hatalmas sikert aratott karneváli bemutatkozásával. Az iskola – pedagógiájának megfelelõen – nagy hangsúlyt fektet a lelki rugalmasság és gondolati mozgékonyság fejlesztésére, ennek egy eszköze a zsonglõrlabdával, diabolóval, kividóval, buzogánnyal való zsonglõrködés.

17:30 Oriental Fire – Kalandozások a hastánc varázslatos világában – a Yasmina Hastáncstúdió előadása
18:00 Mr. Universum – középkori artista bemutató
19:00 a Tűzforrás zenekar koncertje – autentikus tündérzene
A Laár András vezette együttes tündéries-misztikus hangulatú világzenei koncertje érdekes színfoltja lesz a karneválnak.
20:00 A Waldorf Iskola zsonglőrcsapatának bemutatója
20:30 Európai Madrigálok – a Capella Cantorum Énekegyüttes előadása Helyszín: Könyvudvar
Angol, francia, német, olasz szóló és kórusmadrigálok
(művészeti vezető: Paulik Ákos)
közreműködik: Straub Tamás gitárművész
21:00 Fellegini KlezmerGipsy Band koncertje
A formáció meröben új, bár tagjai egytöl-egyig a magyar zenei élet
prominens tagjai: az operaénekes és klezmer Fellegi Balázs, valamint
együttese, amely a legkiválóbb magyar romazenészeket vonultatja fel,
a hangzás középpontjában a napjainkban reneszánszát élö cimbalom,
amely a világhírü Balogh Kálmán keze alatt szólal meg.

22:30 Oriental Fire – Kalandozások a hastánc varázslatos világában – a Yasmina Hatáncstúdió előadása
23:00 Tűzmadarak – tűzzsonglőr bemutató
A tüzes előadás az ősi távolkelei harcművészet, a nyugati zsonglőr kultúra és az akrobatikus tánc keverékéből született. Az ember kollektív tudatalattija mélyét ott rejtőzik egy ösztönös félelem a tűztől, a legpusztítóbb elemtől. Az előadás pont ezt használva ki, elkápráztatja a nézőket.

THÖKÖLY IMRE UTCA
18:00 Tűzmadarak Vándorkomédiás Társulat - vásári mutatványok
Egy középkori vásár elképzelhetetlen vásári mutatványosok, gólyalábasok, késdobálók, tűznyelők, csepürágók nélkül. A hömpölygő tömeg között hajmeresztő mutatványokat, csábos fátyoltáncot, zászlóforgatást mutatnak be a vonuló akrobaták.
21:00 Artistica Anam Cara -tűzzsonglőr bemutató
22:00 FMzERO dobcsoport bemutatója
A 2004 októberében alakult csapat hagyományos értelemben nem nevezhető zenekarnak. Műsoruk improvizatív dobjátékból és egy kis térmozgásból áll, melyet két meteoros végez. A dobjátékot kiegészíti még egy ausztrál fúvós hangszer, a didgeridoo

BELSIKÁTOR- TEATRA IN VICO
10:00-23.00 PERFORNITORIUM – avagy szekrényben az igazság – Boka Gábor és társainak világszáma
...Az alkotók szándéka az emberi gondolatok, érzések tükrözése humoros formában. A régi ódon, olykor eredendően ízléstelen szekrények átminősültek, külső formájukban már más üzenetet hordoznak. Szinte ingerlik a nézőket a kukucskálásra, hogy kiderítsék, hogy vajon mit rejt a fiókok mélye...
10:00-17:00 Hétszínvarázs – Kézművesség Waldorf módra természetes anyagok felhasználásával
Hétszínvarázs – kiállítás a magyarországi Waldorf- iskolák történetéből és gyermekmunkáiból Helyszín: az Európai Dokumentációs Központ Fogadóterme
Tekerő tekergők – biciklifogatos városnézés idegenvezetéssel
Zsonglőriskola
14:00 Grimm testvérek: Csipkerózsika – bábjáték a Waldorf Társas Kör előadásában Helyszín: az Európai Dokumentációs Központ fogadóterme
16:30 Fejenagy a PERFORNITORIUMBAN – Boka Gábor előadása
Széles tenyerű fejenagy különös, ám közismert kalandaja meglepő formában, egy kredencbe szorítva tárul fel a publikum előtt. Az egykori konyhaszekrény meglepő, fordulatokban (vagy titkos fiókokban, rekeszekben) gazdag produkció alapjául szolgál, ahol as kiváncsi "nagyérdemű" az előadás végeztével ,még kedvére kutathat az elrejtett titkok után is...
18:00 Középkori Lüszisztraté két tételben – a Ferrum Színházi Társulás előadása
I. Komédia a Kereszthez csalt három széptevőről
II. Komédia az asszonyokról, akik újraöntették a férjüket.
Szerkesztő-művészeti vezető: Török Gábor
„ A házasság sok bajt okoz, láthatja jól, ki belekémlel”
A Ferrum „két tételes” komédiázásából előbb-utóbb az is kiderül, hogy a bajkeverők örök idők óta, így aztán a középkorban is az ókori Lüszisztraté által inspirált asszonyok, akik ugyebár mindig – régen is és ma is – kitalálnak valamit a férjeik, vagy éppen a szeretőik bosszantására….

19:00 „Momo a szakállas nő, egykoron Sába királynője” – Boka Gábor előadása
A történet helyszíne Momo a szakállas nő, és Don Pistoleri - az egykor nagy időket megélt, de mára már bukott célbalövőművész - szűk, de "ízléstelenül" berendezett párizsi otthona. A világszám köztünk szunnyad, melyre tanubizonyság e szomorú-vidám rabének is, melyben a tisztelt jelenlévők közösen gyújtják meg Thália oltárán a gyertyát!

20:00 Vörösmarty Cirkusz: Csongor és Tünde – a Márkusszínház cirkuszi játéka
„Szeretjük a Földet, a Napot, az Anyagot, a Zenét, a Gyermek-Embereket. Ezt az érzést próbáljuk megélni a színpadon és a mindennapokban is. Apák örökét játszani anyanyalvünkön igen nagy becs, ha a játék befogadásra lel.” A Márkusszínház Csongor és Tündéjével több díjat is nyert a 2004-es Pécsi Nemzetközi Felnőttbáb Fesztiválon.
22:00 A- Z- A- V- A -R – az Atlantis Színház produkciója
Az Atlantis Színház, mélybe süllyedt tények után kutatva bukkant az örök igazság nyomára:
„Jön a tavasz, nyár és ősz,
Avar mindig vót és... lősz”
Permanensen áldozatos kutatómunkájuk következtében napról-napra új tényeket ásnak a felszínre az ókorra boruló történelmi homályból. Számtalan a kérdés:
Ki ölte meg Cla-Cla-Claudiust?
Hogyan keletkezett az Avar birodalom?
Járt-e Néró, Róma reménysége, az Árpád-medencében?
A karneváli közönség legújabb előadásukból megtudhatja, mi A Z A V A R oka.

KARNEVÁLSZÍNPAD (BATTYHÁNY TÉR)
11:00 Táncok a félhold árnyékából - Novák Viktória és tanítványai hastáncbemutatója
Novák Viktória nemzetközileg ismert és elismert táncosként kb. 1,5 éve tanítja a kelet táncát (azaz hastáncot) itt Vas megyében. Európai és tengerentúli fesztiválok rendszeres résztvevője, egyéni stílusát nagynevű mesterektől elsajátítva alakította ki. Erről ad képet a karneválra készült produkció, amely Szombathelyről és Vas megye több városából kikerült tanítványainak első bemutatkozása.

14:00 Almanach – a Makám Együttes és Bognár Szilvia koncertje
Krulik Zoltán gitáros-zeneszerző együttese a világzene magyar úttörőjeként mutatta meg először, hogy hangzik például az európai népdalok hangkészlete, ha indiai, afrikai ritmussal párosul, vagy hogyan viszonyulnak a balkáni páratlan lüktetéshez az ír dallamok. A cél az indulásnál és most is ugyanaz: meghökkentő és egyben izgalmas zene. A koncert szép aktualitását a szombathelyről indult Bognár Szilvia adja, aki mellesleg idén Emerthon-díjat kapott.
15:00 Táncok a félhold árnyékából - Novák Viktória és tanítványai hastáncbemutatója
16:30 a Tradere Együttes spanyol világzenei koncertje
Kasztíliai (spanyol) zenekar, akik kasztíliai népzenét játszanak átdolgozva modern hangszerekre. Világzene lesz belőle, de megmarad az az igazi romantikus spanyolos gitáros hangulata.
18:00 Táncok a félhold árnyékából - Novák Viktória és tanítványai hastáncbemutatója
18:30 Körforgalom: FMzERO dobcsoport bemutatója
19:30 Utazás a másvilágba – a Faun Együttes mitologikus rockzenei koncertje
Ritkán hallani középkori zenét, ami olyan varázslatos és misztikus mint a
Fauné.
Ónémet varázsigék adnak találkát a hárfának, dudának és a tekerőlantnak,
többszólamú ének olvad egybe az elektronikus hangzással és a zenét egésszé forrasztó archaikus ritmusok hallatán az ember középkori szellemidézésen érzi magát.
2002 óta több mint 200 koncertet adott az együttes, szerte Európában, és
sikerült magának előkelő helyet kivívnia a gótikus rock és a német népzene
művelői között.
A Faunnak sikerül kinyitni azt a kaput, ami egy rég elfeledett másik világba
nyílik, egy félelmetesen gyönyörű világba...

21:00 Táncok a félhold árnyékából - Novák Viktória és tanítványai hastáncbemutatója
22:00 Hot Jazz Band koncert
Annak a csodálatos zenei világnak a képviselője, melyet egyszóval jazz-korszaknak nevezünk. A '20-as, '30-as, '40-es évek, a korai jazz, a swing és a dixieland revival kel életre tolmácsolásukban. Repertoárjukon megtalálhatók az ugyanebből a korszakból származó magyar szerzemények is. Szórakoztató, dallamos zene jellemzi ezt az időszakot s egyben a Hot Jazz Band játékát. A virtuozitást kedvelő együttes nagyfokú stílushűségre törekszik, mely a sármos énekmodorban szintén érzékelhető.

KALANDVÁR –CAMPUS LUDENDI
10:00-19:00 Egész nap: Villa Rustica – ókori kézműves udvar, Bergengócia- vándorló játszóház, Magor Íjász Hagyománytőrző Egyesület életmódtábora
A Villa Rustica egy ókori „bevásárlóközpont” hű mása, ahol a kis kézműves műhelyekben a római időkbe nyúló mesterségek fortélyaiba kóstolhatnak bele a kicsik. Lesz lepénysütés, rézékszer készítés, dióhajó készítés és úsztatás, agyagozás és ki tudja még mennyi érdekes ősi mesterség.
Akinek ismerősen cseng Bergengócia neve, az tudja jól, hogy e név hallatán a mesék világába repülhetünk. Az utat nem egyedül kell járnunk, segítőtársaink is akadnak, akik legfontosabb jellemzője az ember és a gyermekek világának egésze iránti figyelem, melyben az alkotó játékosság nem részlet, hanem szemléletmód és életforma. Eszközük a tehetség és a gyermekek szeretete. És, hogy mi kerekedik ki mindebből? Egy jókedvű, érdekes és izgalmas közös játék, melyben hős bárki lehet!

10:00 Síppal, dobbal dorombbal… - Joós Tamás hangadó, hangszermester és énekmondó gyermekfoglalkoztatója
"Ki ne szeretné, ha egyszer muzsikus lehetne? Most itt az alkalom, hogy mindenki megismerje azokat a furcsa hangszereket, amiken olyan "érthetetlen" módon játszanak a muzsikusok. Kazoo, köcsögduda, doromb, furulya, tekerőlant, koboz, gitár, buzuki, szájharmonika, csörgő, dob, síp, cintányér és a többiek... mindegyik kipróbálható!- hangszerbemutatók, közös zenés játékok, daltanulás, ritmusverseny..."
11:30 Mátyás király szárnyai – a Márkusszínház játéka
Régen – más világ volt. Ebből a régi időből maradt ránk híre és neve törökverő Hunyadi Jánosnak, s az ő legkisebb fiának. Róla szól a fáma, a bölcs Mátyás királyról, kinek legkedvesebb vendége az Igazság volt.
12:30 Bergengócia – vándorló játszóház
14:30 Dúdoló – a Paulik Családi Zenekar koncertje
A koncert zenei anyagát Miklya Zsolt „Ezüstszín fonál” című gyermekkötetének versei adják.
15:30 Angyalbárányok – Écsi Gyöngyi bábjátéka
„Istenes népmese” a legkisebb, legszegényebb pásztorlegényről, aki bátorságának és nagylelkűségének köszönhetően olyan utakat is megjárhat, amelyeken nem emberi halandók járnak.
16:30 Bergengócia – vándorló játszóház
18:30 Makám Együttes és Bognár Szilvia gyermekkoncertje
Krulik Zoltán gitáros-zeneszerző együttese a világzene magyar úttörőjeként mutatta meg először, hogy hangzik például az európai népdalok hangkészlete, ha indiai, afrikai ritmussal párosul, vagy hogyan viszonyulnak a balkáni páratlan lüktetéshez az ír dallamok. A cél az indulásnál és most is ugyanaz: meghökkentő és egyben izgalmas zene. A koncert szép aktualitását a szombathelyről indult Bognár Szilvia adja, aki mellesleg idén Emerthon-díjat kapott.

FERENCES KERT – CASTRA MILITARIA
Ókori Hagyományőrzők Második Magyarországi Nemzetközi Találkozója
Két év telt el a Pannonia Prima tartomány székhelyén tartott legutóbbi találkozó óta. Hogy a provincia közönsége előtt már részben ismert csapatok nem henyéléssel töltötték az időt, arról mindenki saját szemével győződhet meg a Ferences kertben. Magyarországon még soha sehol nem gyűlt össze ennyi aktív híve a kísérleti régészetnek. Csak római legionáriusból közel 150-nel találkozhatunk majd Savaria utcáin. A hazánkból érkező számos csapat mellett Ausztriából, Németországból, Olaszországból, Szlovákiából és Hollandiából érkeznek majd vendégeink. Idén először szentelünk nagyobb figyelmet a rómaiakat megelőzően városunk területén élő keltáknak is. Katonák és gladiátorok, druidák és kardforgató kelták, nomádok lovas és gyalogos népek, tűznyelők és akrobaták, és nem utolsósorban régészek és történészek gondoskodnak arról, hogy ez évi időutazásunkon minden eddiginél átfogóbb képet kaphassunk az ókor mindennapjaiból. Az alábbiakban olvasható programokon kívül még számos meglepetés várja majd a táborok látogatóit.

(Az időpontok a program természetéből fakadóan tájékoztató jellegűek)
9:30 A katonai táborokban felharsanó kürtök szavára megnyílnak a kert kapui…
10:00 Napnyitó keretjáték, melynek cselekményét fedje még a jövő (múlt?) homálya…annyi bizonyos, hogy lesz benne eltévedt garabonciás, császár és ókori bölcs, de nem lesz benne harci elefánt…
10:10 Mi mással kezdhetnénk a napot, mint városunk egykori alapítóival, a XV. Apollinaris Legio, azaz a Savaria Legio Egyesület reggeli hadgyakorlatával?
10:25 Rómában a játékok elképzelhetetlenek gladiátorok nélkül. A császár és a helytartó örömteli szívvel ajándékozza Savaria népének a provincia legkiválóbb Ludusának régi hírhedt harcosait, és az új szerzeményeket: a germán hadifoglyok itt ismerkednek a római civilizációval. Láthatjuk, mint szoktatják engedelmességre az északi erdőségek gyilkolásra született fenevadjait a gladiátoriskola oktatói. A Collegium Gladiatorium bemutatója
10:40 A Birodalom fővárosából érkeznek Savariába a Legio XXX. Ulpia Traiana legionáriusai.
10:55 A Pax Romana sosem volt hosszú életű. Ezeken a tájakon a római legióknak elsősorban a germán betörésekkel kellett megküzdeniük, melyek végül a provincia felszámolásához vezettek. A S.A.G.A. Európai Harcművészetek Iskolájának barbárai és a Brigetioból (ma Szőny-Komárom) érkező Legio I. Adiutrix legionáriusainak harci bemutatója ….
11:05 A harcok közötti szünetekben sem pihenhettek a katonák. Az Itália földjéről érkező Legio I. Italica hadgyakorlata.
11:15 Róma végül megnyitotta kapuit, és germán segédcsapatokat küldött az új ellenség, a hunok ellen. A mai Szlovákiából, Nagyudvarnokról érkezett Csallóközi Lovasíjászokat a S.A.G.A germán hordája próbálja feltartóztatni.
11:25 A Csallóközi Lovasíjászok bemutatójából kiderül, miért félték a rómaiak a hun íjakat.
11:35 Vitéz nomádok nemcsak a Felvidéken teremnek. A szombathelyi Magor Íjász Hagyományt Őrző Egyesület és a körmendi Régió Hagyományőrző Egyesület gyalogos harci és íjász-bemutatója
11:50 A nomád hadviselés csúcsa a lovasíjászat E mára sportággá szelídített harcmodor világbajnoka Kassai Lajos
13:00 Ízes római ebédjük után újra a Savaria Legio Egyesület katonái lépnek a küzdőtérre.
13:15 Miután a félvad barbárok megtanulták tisztelni a korbácsot, végre megkezdődhet gladiátorrá válásuk következő szakasza, a fegyveres kiképzés. A Collegium Gladiatorium bemutatója
13:30 Az arénában újra a kor csúcstechnikája: a Legio XXX. Ulpia Traiana hadgyakorlata.
13:45 Aki délelőtt elmulasztotta, most láthatja a S.A.G.A. Európai Harcművészetek Iskolájának barbárai és a Brigetioból (ma Szőny-Komárom) érkező Legio I. Adiutrix legionáriusainak harci bemutatóját
13:55 Az Itália földjéről érkező Legio I. Italica hadgyakorlata.
14:05 Csallóközi Lovasíjászok hunjainak és a S.A.G.A germán csapatának újabb csatája.
14:15 A nomád lovas népek ma is kedvelt sportja a buszkasi. Majdnem olyan, mint a lovaspóló, csak egy kicsit durvábban játszák… a Csallóközi Lovasíjászok műsora
14:25 Hogy a nomád népek békeidőben nemcsak békés(?) sportokat űztek, az egyértelműen kiderül a Magor Íjász Hagyományt Őrző Egyesület és a körmendi Régió Hagyományőrző Egyesület gyalogos harci és íjász-bemutatójából
15:00 Róma nemcsak a közelharc terén fejlesztette tökélyre hadseregét. Az ellenség még bátran lőtávolon kívül gondolta magát, amikor elszabadult a pokol. Az összesereglett legiók legjobb lövészei mérik össze tudásukat. A szó az ókori „tüzérségé”: ballisták, skorpiók és a legendás „vadszamár…” Szerencsés időben tüzes versenyben lehet részünk.
15:20 Ezúttal békés eszközökkel mérik össze ügyességüket harcosok. A Hagyományőrzők Hadi és Ügyességi Vetélkedője
17:00 Az Artistica Anam Cara derék tulajdonosa, Sadi, Perzsia hírhedett fakírja újra felbukkant az idők ködéből és elhozta Savariába az Impérium legjobb mutatványosait. A nagyérdemű északi óriások kénköves tűzfújó kunsztjain, alemann akrobaták nyaktörő mutatványain, és persze magán Sadin álmélkodhat, aki ácsszöggel pucolja termetes orrát, üvegcserepekre és szöges ágyra tér pihenni. A lágyabb húrok kedvelői római zsonglőrleányok kecses mozdulatain legeltethetik szemeiket.
18:00 a Ferences kert bezárja kapuit.

21:00 Középkori tűzijáték, ami egy olyan középkori tüzes mulatságot elevenít fel, melyről legelső honi írásos emlékünk 1476-ból való. Akkor kötött ugyanis pompás külsőségek között házasságot Hunyadi Mátyás és az itáliai Beatrix. A nagyszabású esküvőn nem hiányozhatott a kor csodálatosan különleges látnivalója, a tűzijáték sem.
Belépő: 800 forint

ROMKERT – HORTUS PUBLICUS
10:00-19:00 Savaria civil élete: kézművesek, kereskedők, taberna
15:00 Artistica Anam Cara – ókori csepűrágók
16:30 Phaedrus mesék Terényi István fordításában
A Tíz attakból álló mesefüzérben, kortól és nemtől függetlenül, mindenki felüdülést találhat és egy rövid órányi időre maga is oroszlánná, rókává, hollóvá válhat, és biztos lehet benne, hogy a méltó jutalmaztattatik míg a galád büntettetik. Legalább is a mesékben.
18:00 Rabszolgavásár

EGYHÁZMEGYEI KOLLÉGIUM UDVARA
KARNEVÁLSZÍNHÁZ – TEATRUM SAVARIENSES
17:30 Plautus: A bögre – komédia egy részben (Esőelőadás: aug.27.14:00)
21:00 Dalművek az Ókorról – részletek Verdi Aidájából, Attilájából és még sok szép zene…
Közreműködik: Fodor Beatrix
Mester Mónika
Kóbor Tamás
Rezsnák Róbert
a Szombathelyi Szimfonikus Zenekar – Vezényel: Pál Tamás
Belépő: 1200,- Ft.
Eső esetén a koncert a Bartók Teremben kerül megrendezésre.

FERENCES TEMPLOM
19.30 Régi magyar népi imádságok és énekek – Écsi Gyöngyi koncertje
A koncerten zsoltár-variáció, imádság, népmese, gyógyító ráolvasás, sirató-, virrasztó ének hangzik el. Mind-mind bizonyságtétel, évezredes tudásról, ösztönről, a felsőbb hatalom előtt meghajló bölcs alázatról szól és kihallatszik belőle a megtartó üzenet.

AUGUSZTUS 27. SZOMBAT

VÁROSHÁZA
10:00 Oriental Fire – Kalandozások a hastánc varázslatos világában – a Yasmina Hatáncstúdió előadása
11:00 A Waldorf Iskola zsonglőrcsapatának bemutatója
11:30 Mr. Universum – Középkori artista bemutató
12:00 Artistica Anam Cara – középkori mutatványosok
13:30 Mr Universum – középkori artista-bemutató
14:00 Oriental Fire – Kalandozások a hastánc varázslatos világában – a Yasmina Hastáncstúdió előadása
15:00 Nyilvános akasztás – Sobri Jóska színre lép – a Kajárpéci Vízirevü előadása
A Kajárpéci Vízirevü Végrehajtó Testülete közhírré téteti minden erős idegzetű polgárnak, hogy hosszú idő óta először, nyilvános akasztás lesz a szombathelyi Fő téren.
Bizonyos Sobri Jóska bandájából elfogatott betyárok egyike, aki több mint 165 évet töltött előzetes letartóztatásban, a Császári és Királyi Statáriális Bíróság jogerős ítélete alapján, a nagyérdemű publikum szeme láttára, azonnali hatállyal felakaszttatik.
16:30 Mr. Universum – középkori artista bemutató
17:30 a Mydras együttes görög zenei koncertje
Zenekarunk tagjai görög- és magyar fiatalok, akiknek már az együttes megalakulása előtt lehetőségük volt megismerni, és megszeretni a görög zenét. Célunk, hogy a hazánkban is egyre népszerűbb görög kultúrát lelkes, dinamikus előadásmódunkkal még közelebb hozzuk a fiatalokhoz
18:30 A Waldorf Iskola zsonglőrcsapatának bemutatója
19:00 FMzERO dobcsoport bemutatója
A 2004 októberében alakult csapat hagyományos értelemben nem nevezhető zenekarnak. Műsoruk improvizatív dobjátékból és egy kis térmozgásból áll, melyet két meteoros végez. A dobjátékot kiegészíti még egy ausztrál fúvós hangszer, a didgeridoo.
20:00 Fáklyás, jelmezes felvonulás
21.30 az Omnia Együttes koncertje
22:30 Oriental Fire – Kalandozások a hastánc varázslatos világában – a Yasmina Hastáncstúdió előadása
23:30 Romano Drom Együttes koncertje
Romano Drom, romani nyelven cigányok útja, egy sajátos kultúra közvetítését is jelenti generációról generációra. A szájhagyományokra épülő, anyanyelven énekelt dalok újszerű zenei hangzással egészülnek ki, ahol a kanna ás a kanál hagyományos játékát kiegészíti a gitár egyre erősödő jelenléte, a nagybőgő és a tangóharmonika.
Érzelmek, őszinteség és energia, ezzel jellemezhetjük igazán a Romano Drom játékát, amely büszkén viszi tovább ősei hagyományait, de ugyanilyen nyitott a különböző más kultúrákra is.

00:30 Tűzmadarak – tűzzsonglőr bemutató

THÖKÖLY IMRE UTCA
14:00 Langaléta Garabonciások gólyalábas felvonulása és műsora
16:00 Kajárpéci Otelló- a Kajárpéci Vízirevü vásári tragédiája
A Kajárpéci Vízirevü nem mutatja be William Shakespeare: „Othello a velencei mór” című tragédiáját, pedig az egy csodálatos alkotás.
A klasszikus drámakedvelőkre való tekintettel azonban, mielőtt elkezdenénk azt a darabot, amit el fogunk játszani, a darab helyett, amiről azt hitték, hogy el fogunk játszani; tartunk egy 3 perces „Othello gyorstalpalót”. Az eredeti szereplők: Desdemona és Othello. Na, őket nem fogjuk látni….
18:00 Tűzmadarak Vándorkomédiás Társulat - vásári mutatványok
20:00 Fáklyás, jelmezes felvonulás
21:30 FMzERO dobcsoport bemutatója
22:00 Artistica Anam Cara – középkori mutatványosok tűzzsonglőr bemutatója

KARNEVÁLSZÍNPAD (BATTYHÁNY TÉR)
10:00 a Langaléla Garabonciások gólyalábas felvonulása
Gulyás Laci és csapata visszatérõ vendége és kedves színfoltja a karneválnak. Színpompás gólyalábas jelmezeseik vásári komédiáin kicsik és nagyok is jól mulathatnak.

11:00 Vujicsics együttes koncertje
A zenekar az autentikus népzenei revival legszebb példáját adja. Akusztikus hangszereken szólalnak meg hihetetlen tisztasággal, rendkívüli virtuozitással. A tagok külön-külön is ismert zenészek, zenepedagógusok, a koncertezés mellett kiterjedt szakmai munkát folytatnak. A banda ma már nemcsak "egyszerűen" egy zenekar, hanem a magyarországi délszláv nemzetiségek szimbóluma.
12:00 A Horvát Kisebbségi Önkormányzat Gyurgyice Kórusának koncertje
14:00 Drotmantrasi – Drótnyűvők – Radeci- Szlovénia
A megalakulásának 10. évfordulóját ünneplő együttes Magyarországon először mutatkozik be. Számos fellépésük volt Szlovéniában és Ausztriában, Franciaországban. Idén a tamburazenekarok regionális találkozóján aranyérmet, az országos minősítésen ezüst érmet nyertek. Az együttes vezetője 2002-óta Simona Pirc.
14:30 Táncok a félhold árnyékából - Novák Viktória és tanítványai hastáncbemutatója
15:00 Arasinda együttes török zenei koncertje
Az Arasinda együttes magyar zenészekből alakult 1996-ban. Közép-Európában egyedüliként foglalkozik hagyományos és feldolgozott török népzene előadásával. A török „arasinda” szó jelentése: között, a zenekar a kultúrák közötti híd szerepét kívánja betölteni.
16:00 Táncok a félhold árnyékából - Novák Viktória és tanítványai hastáncbemutatója

17:00 Balkan Strings – latin gitárzene
A tavalyi év szerbiai felfedezettjei, akik egy olaszországi világzenei nagydíjat követően robbantak be a folk- és világzenei színpadokra.
Az apa és két fia alkotta gitár trió, egyedien jeleníti meg a balkáni zenei tradíciót, annak minden elemét aktualizálva, újraértelmezve, afféle fogyasztható, élvezhető kortárs zenét létrehozva
18:30 MucaMitsou – koncert
Mitsou elénekli azokat a kedvenc dalait, amik a Mitsoura atmoszférikus világából kimaradtak
Pörgős, táncos műsor a régi nagy slágerekkel. ( Deta Devla, Pundela, Xanamiko, Ophre phirdem, Szode seja...)
Két karakteres énekhang ( Mitsou, Guszti ) esztam húzás, feszes hangszerelés
Mitsou – ének, kanál, szájbőgő
Varga Gusztáv – ének, gitár, szájbőgő
Monori András – kaval, gadulka, szaxafon
Szlobodán Wertetics – harmónika
Novák Csaba – nagybőgő, szájbőgő
Pusztai Gábor – kanna, darbouka, kahon
21:30 Táncok a félhold árnyékából - Novák Viktória és tanítványai hastáncbemutatója
22:00 Besh o droM koncert
Az 1999-ben alakult zenekar viharos sebességgel robbant be a köztudatba, első lemezük platina, második aranylemez lett a világzene kategóriában. A zenekar legutóbbi „GYÍ!” című lemezén nagyobb hangsúlyt kapnak a vokális szerzemények, amelyekben három énekes előadásában keverednek magyar és cigány népdalok hagyományos makedón, bolgár, román fúvós dallamokkal.

BELSIKÁTOR – TEATRA IN VICO
10:00-23.00 PERFORNITORIUM – avagy szekrényben az igazság – Boka Gábor és társainak világszáma
10:00-17:00 Hétszínvarázs - Kézművesség Waldorf módra természetes anyagok felhasználásával.
Hétszínvarázs – kiállítás a Magyarországi Waldorf Iskolák történetéből és gyermekmunkákból Helyszín: az Európai Dokumentációs Központ Fogadóterme
Tekerő tekergők – biciklifogatos városnézés idegenvezetéssel
Zsonglőriskola

13:00 Grimm: Csipkerózsika – bábjáték a Waldorf Társas Kör előadásában Helyszín: az Európai Dokumentációs Központ Fogadóterme
16:00 János Vitéz hiteles története képekben elbeszélve – Boka Gábor utcaszínháza
19:00 „Momo, a szakállas nő, egykoron Sába királynője” – Boka Gábor előadása
21.30 Középkori Lüszisztraté két tételben, avagy ismeretlen francia szerzők komédiái a nőuralom okozta férfi-keservekről - a Ferrum Színházi Társulás előadása
23:00 A-Z-A-V-A-R – az Atlantis Színház produkciója

KALANDVÁR – CAMPUS LUDENDI
10:00-19:00 Egész nap Villa Rustica – ókori kézműves udvar, Bergengócia– vándorló játszóház, Magor Íjász Hagyományt Őrző Egyesület életmódtábora

10:00: Síppal, dobbal, dorombbal…– Joós Tamás gyermekfoglalkoztatója
és Bergengócia – vándorló játszóház
11:30 Szépen szóló Grüffmadár – a pécsi Bóbita Bábszínház játéka
Grüffmadár: Griffus Grandelius Fesekus Lelőhelye: A sztratoszféra bármely területén előfordul. Röppályája: A Föld magjától a Napon át a Holdig tart. Fészkét a Föld két sarkára rakja. Délre a tojó, Északra a hím. Kedvenc fészkelő helyei: Égig érő fa koronája, világ zengő csodafája. Fészkét gallyakból, tollakból, fűszálból és a sarkcsillagi fényből rakja. Gyönyörű hangú énekes madár. Dalával megtermékenyíti a körülötte lévő világot. A virágok illatosabbak, a füvek zöldebbek, az emberek boldogabbak lesznek.
Szabad madár.
12:30 Bergengócia – vándorló játszóház
14:00 Tündérszép Ilona – a Majorka Színház előadása
A meseirodalom egyik legszebb meséje elevenedik meg az árnyas fák oltalmat adó hűvösében.
15:00 Bergengócia – vándorló játszóház
17:00 Az elveszett láma – a Los Andinos mesejátéka
A legfiatalabb korosztályt egy mesejátékon keresztül hozzuk közelebb az Andok zenei világához. A műsor összeállításánál fontosnak tartottuk, hogy a mese alapjai és a szereplők is a kultúrkör részét képezzék, így az előadás teljes mértékben hagyományos andoki motívumokra épül. Mesénkben - elveszett lámájának keresése során – Pepét a pásztorfiút az Andok-hegység jellegzetes állatai (kolibri, tatu, kondorkeselyű, tengerimalac) segítik bűvös ajándékaikkal, hogy végül legyőzhesse a perui mitológiából ismert gonosz lényeket, az amarukat, s visszaszerezze az ellopott lámát.
17:30 Síppal, dobbal, dorombbal…– Joós Tamás gyermekfoglalkoztatója
18:00 A Fakutya Együttes koncertje
A zenekar 2000. novemberében alakult.
Fő tevékenységét a gyermektáncházak adják, kiegészítve felnőtt táncházas programokkal és autentikus népzenei koncertekkel. A zenekar saját dallamértelmezés alapján moldvai csángó zenét játszik. Gyermekkoncertjükön kicsik és nagyok együtt énekelhetnek, táncolhatnak, amíg kedvük tartja.

FERENCES KERT – CASTRA MILITARIA
10:10 Savaria Legio Egyesület - hadgyakorlat
10:25 A Collegium Gladiatorium Egyesület bemutatója
10:40 Legio XXX. Ulpia Traiana -hadgyakorlat
10:55 S.A.G.A. és Legio I. Adiutrix - germán-római harci bemutató
11:05 Legio I. Italica - hadgyakorlat
11:15 S.A.G.A. - Csallóközi Lovasíjászok - germán-hun harci bemutató
11:25 Csallóközi Lovasíjászok - hadgyakorlat
11:35 Magor és Régió Hagyományőrző Egyesületek - nomád életmód- és harci bemutató
11:50 Kassai Lajos - lovasíjász bemutató
13:00 Savaria Legio Egyesület - hadgyakorlat
13:15 A Collegium Gladiatorium Egyesület bemutatója
13:30 Legio I. Italica - hadgyakorlat
13:45 S.A.G.A. és Legio I. Adiutrix - germán-római harci bemutató
13:55 Legio XXX. Ulpia Traiana -hadgyakorlat
14:05 S.A.G.A. - Csallóközi Lovasíjászok - germán-hun harci bemutató
14:15 Csallóközi Lovasíjászok - buszkasi
14:25 Magor és Régió Hagyományőrző Egyesületek - nomád életmód- és harci bemutató
14:40 Kassai Lajos - lovasíjász bemutató
15:00 Savaria Legio Egyesület - hadgyakorlat
15:15 A kemény kiképzés véget ért, a germán gladiátorok az arénában adhatnak számot tudásukról. Zabolátlan vadságuk vajon győzelemre segíti-e őket, vagy vérüket ontják a közönség szórakoztatására?
A Collegium Gladiatorium Egyesület bemutatója
15:35 Legio I. Italica - hadgyakorlat
15:50 S.A.G.A. és Legio I. Adiutrix - germán-római harci bemutató
16:00 Legio XXX. Ulpia Traiana -hadgyakorlat
16:10 S.A.G.A. - Csallóközi Lovasíjászok - germán-hun harci bemutató
16:20 Csallóközi Lovasíjászok - hadgyakorlat
16:30 Magor és Régió Hagyományőrző Egyesületek - nomád életmód- és harci bemutató
16:45 Kassai Lajos - lovasíjász bemutató
17:00 hagyományőrzők vetélkedője II.
19:00 Kapuzárás
20:00 felvonulás

ROMKERT – HORTUS PUBLICUS
10:00-19:00 Savaria civil élete: kézművesek, kereskedők, taberna
14:00 Phaedrus mesék
15:00 Omnia Együttes akusztikus koncertje
16:00 Artistica Anam Cara – ókori csepűrágók
17:00 Rabszolgavásár
18:00 Omnia Együttes akusztikus koncertje

EGYHÁZMEGYEI KOLLÉGIUM UDVARA
KARNEVÁLSZÍNHÁZ – TEATRUM SAVARIENSES
17:30 Plautus: A bögre – komédia egy részben (Esőelőadás: aug.28.14:00)

FERENCES TEMPLOM
19:00 "...az Úr áldassék! Lantban, hegedűben..." a Király Consort koncertje
A Király Consort tagjai testvérek, 1999 óta muzsikálnak együtt. Király Dóra furulyákon, Király Ildikó lanton és gitáron, Király Eszter viola da gambán játszik és énekel. Műsoraikat középkori, reneszánsz és barokk, egyházi és világi művekből válogatják. Az együttes művészeti vezetője Békefi Antal Attila.
A koncert műsorát G. Machaut, G. Dufay, Jacob van Eyck, Telemann, J. Ciconia, Ferrara, Kugelmann, Othmayr művei alkotják.
A Király Consort tagjai testvérek, 1999 óta muzsikálnak együtt. Király Dóra furulyákon, Király Ildikó lanton és gitáron, Király Eszter viola da gambán játszik és énekel. Műsoraikat középkori, reneszánsz és barokk, egyházi és világi művekből válogatják. Az együttes művészeti vezetője Békefi Antal Attila.
A koncert műsorát G. Machaut, G. Dufay, Jacob van Eyck, Telemann, J. Ciconia, Ferrara, Kugelmann, Othmayr művei alkotják.

AUGUSZTUS 28. VASÁRNAP

VÁROSHÁZA
10:00 Oriental Fire – Kalandozások a hastánc varázslatos világában – a Yasmina Hastáncstúdió előadása
10:30 Artistica Anam Cara- középkori mutatványosok
11:30 Omnia Együttes koncertje
12:30 Nyilvános akasztás- Sobri Jóska színre lép
14:00 Oriental Fire – Kalandozások a hastánc varázslatos világában – a Yasmina Hastáncstúdió előadása
15:00 Jelmezes Felvonulás
16:00 Artistica Anam Cara- középkori mutatványosok
17:00 A Waldorf Iskola zsonglőrcsapatának bemutatója
18:00 FMzERO dobcsoport bemutatója
19:00 A Waldorf Iskola zsonglőrcsapatának bemutatója
20:00 Omnia Együttes neo-kelta zenei koncertje
21:00 Karneválzáró keretjáték
22:00 Budapest Regtime Band
A ragtime divatos műfaj volt a múlt század elején Amerikában. A népszerű kottákat porolta le és hangszerelte át az együttes, célul tűzve ki a magas színvonalú szórakoztatást.

THÖKÖLY IMRE UTCA
15:00 Jelmezes felvonulás
16:00 Kajárpéci Otelló- vásári tragédia
18:00 Langaléta garabonciások gólyalábas felvonulása és műsora
20:00 FMzERO dobcsoport bemutatója
21:30 Európai madrigálok - a Capella Cantorum énekegyütes előadása

KARNEVÁLSZÍNPAD (BATTYHÁNY TÉR)
11:00 Langaléta garabonciások gólyalábas felvonulása
12:30 Táncok a félhold árnyékából - Novák Viktória és tanítványai hastáncbemutatója
13:30 David Klezmer Quintet koncertje
klezmer szó a héber eredetű "klej" és "zemer" szóból származik és magát a hangszert ill. a hangszeren játszó muzsikust is jelenti. Az együttes zenéje a tradicionális zsidó zene (mai értelemben vett lengyel zsidó népzene) gyökereinek felhasználásával a XX. század zenei stílusaival ötvöződik, hogy a klezmer zenét saját értelmezésében megismertesse.
A repertoár zsidó dalokból, dallamokból és ehhez szervesen kapcsolódó improvizatív szólókból illetve saját szerzeményekből áll. A David Klezmer Quintet koncertegyüttes, nagy szerepet kap a közönség bevonása a koncertekbe, melyek tréfás show-elemeket is tartalmaznak. Fennállásuk ideje alatt zenét készítettek Faragó Béla zeneszerzővel Csehov: Cseresznyéskert című darabhoz (Bárka színház Budapest); Az együttes a Soros Alapítvány és a Magyar Zeneművészek Egyesülete támogatásában részesült.
16:30 Táncok a félhold árnyékából - Novák Viktória és tanítványai hastáncbemutatója
17:30 Ferenczy Gyuri és a raczka Jam
19:00 Táncok a félhold árnyékából - Novák Viktória és tanítványai hastáncbemutatója
20:00 Lakatos Róbert Band – roma világzene a Vajdaságból
Lakatos Róbert a szabadkai roma zenészvilág egyedi prímása, akinek ugyanúgy fontos a szabadkai, délvidéki roma muzsika éltetése, mint e zene jazz elemekkel történő vegyítése. A nagy példakép Stephan Grapelli, akinek hatása egyértelműen meglelhető művészünk zenéjében.

BELSIKÁTOR – TEATRA IN VICO
10:00-21.00 PERFORNITORIUM – avagy szekrényben az igazság – Boka Gábor és társainak világszáma
10:00-17:00 Hétszínvarázs– Kézművesség Waldorf módra természetes anyagok felhasználásával.
Hétszínvarázs – kiállítás a magyarországi Waldorf iskolák történetéből és gyermekmunkákból Helyszín: az Európai Dokumentációs Központ Fogadóterme
Tekerő tekergők – biciklifogatos városnézés idegenvezetéssel
Zsonglőriskola
11:00 János vitéz hiteles története képekben elbeszélve – Boka Gábor utcaszínháza
14:00 Grimm: Csipkerózsika – bábjáték a Waldorf Társas Kör előadásában Helyszín: az Európai Dokumentációs Központ Fogadóterme
17:00 Fejenagy a PERFORNITORIUMBAN – Boka Gábor előadása
19:00 Szamártestamentum – pikáns mesék a francia középkorból és dalok Carl Orff Carmina Buránájából – a Pécsi Nemzeti Színház játéka
Kópék és kikapós menyecskék, vidor papok és csalárd prókátorok, kapzsi kalmárok, póruljárt szeretők és táncos jókedvű ifjak elevenednek meg a történetekben, melyeket egykor a vándor igricek adtak elő és kóbor komédiások játszottak el.
20:30 Középkori Lüszisztraté két tételben– a Ferrum Színházi Társulás előadása
22:00 A- Z- A -V –A- R – az Atlantis Színház produkciója

KALANDVÁR – CAMPUS LUDENDI
10:00-19:00 Egész nap Villa Rustica – ókori kézművesudvar, Bergengócia- vándorló játszóház, Magor Íjász Hagyományt Őrző Egyesület életmódtábora, Csúzlizda
10:00 Síppal, dobbal dorombbal… - Joós Tamás hangadó, hangszermester és énekmondó gyermekfoglalkoztatója
11:30 Berbenci és Vándorszín – Muzsikáló esztendő – Gulyás Laci és barátai előadása
12:30 Bergengócia – vándorló játszóház
14:00 Mesemondó csodaverkli - a Mesebolt Bábszínház előadása
Egy furcsa, ismeretlen szerkezet, a csodaverkli, járja vidéket. Ahol megáll, messzire hangzó zeneszó csalogatja a közönséget. A meglepetés váratlan, hiszen a harsány muzsika egyszercsak elhallgat, s helyette varázslatos történetek elevenednek meg a csodaverkli belsejében.
A verklis maga is mesehőssé válik, amikor kezébe veszi a történetek szereplőit, a bábukat.
„Itt a verkli, csodaverkli
Tekerem a kerekét,
Megismerni sose késő
A sok régi, szép mesét.”
Így énekel az öreg verklis, s aki közelebb jön, azt biztosan elvarázsolják a Mesemondó Csodaverkli meséi.
15:00 Bergengócia – vándorló játszóház
16:30 Égbőlpottyant mesék - Levente Péter - Jászai Mari-díjas, Gyermekekért-díjas színész-előadó műsora
”Miben is rejlik a játék titka? Nem másban, mint a szeretetben. Levente Péter - elmondása szerint - annyi szeretetet kapott a szüleitől, a nagyszüleitől, a déd- és az ükanyjától, hogy abból jócskán jut másoknak is. S mint mondta, a szeretetnek, örökségének köszönhetően nemcsak az emberekkel, hanem a tárgyakkal, az állatokkal és a növényekkel is képes beszélgetni.”
17:30 Bergengócia – vándorló játszóház

ROMKERT – HORTUS PUBLICUS
10:00-19:00 Savaria civil élete: kézművesek, kereskedők, taberna
11:00 Phaedrus mesék
13:00 Artistica Anam Cara- ókori csepűrágók
16:00 Omnia Együttes akusztikus koncertje
18:00 Rabszolgavásár

FERENCES KERT – CASTRA MILITARIA
10:00 keretjáték
10:10 Savaria Legio Egyesület - hadgyakorlat
10:25 A Collegium Gladiatorium Egyesület bemutatója
10:40 Legio XXX. Ulpia Traiana -hadgyakorlat
10:55 S.A.G.A. és Legio I. Adiutrix - germán-római harci bemutató
11:05 Legio I. Italica - hadgyakorlat
11:15 S.A.G.A. - Csallóközi Lovasíjászok - germán-hun harci bemutató
11:25 Csallóközi Lovasíjászok - hadgyakorlat
11:35 Magor és Régió Hagyományőrző Egyesületek - nomád életmód- és harci bemutató
11:50 Kassai Lajos - lovasíjász bemutató
13:00 Savaria Legio Egyesület - hadgyakorlat
13:15 A Collegium Gladiatorium Egyesület bemutatója
13:30 Legio I. Italica - hadgyakorlat
13:45 Kassai Lajos - lovasíjász bemutató
14:00 Kapuzárás, felkészülés a felvonulásra
15:00 felvonulás

EGYHÁZMEGYEI KOLLÉGIUM UDVARA
KARNEVÁLSZÍNHÁZ – TEATRUM SAVARIENSES
11:00 Plautus: A bögre – komédia egy részben (Esőelőadás: aug.28.17:30)
14:00 Plautus: A bögre – komédia egy részben – esőelőadás
20:00 Celisti na steche – A Pozsonyi Gordonkaegyüttes koncertje
Az 5 csellóból és egy nagybőgősből álló fiatal, dinamikus zenekar Európa számos országában mutatta be színes repertoárját, amely a klasszikus zenétől a modern zene különböző válfajain keresztül egészen a rock zenéig terjed. Az együttes művészeti vezetője: Margita Prochaskova.
.