Őszi séta Rohoncon (Rechnitz)

2005.10.03. 20:58

Valamikor a régi szép időkben, lapunk indulása után nem sokkal már beszámoltunk . A határ menti osztrák kisváros azonban nemcsak nyáron vonzó kirándulócélpont. Szőlők, kertitörpék, játszóteres vízpart. .

Valamikor a régi szép időkben, lapunk indulása után nem sokkal már beszámoltunk . A határ menti osztrák kisváros azonban nemcsak nyáron vonzó kirándulócélpont. Szőlők, kertitörpék, játszóteres vízpart. .

Valamikor a régi szép időkben, lapunk indulása után nem sokkal már beszámoltunk . A határ menti osztrák kisváros azonban nemcsak nyáron vonzó kirándulócélpont. Szőlők, kertitörpék, játszóteres vízpart. .

Ausztria mediterrán szőlőskertje

Rohonc

Ha a heti hajtás után nagyon ki akarunk mozdulni szombat vagy vasárnap valamerre, de híján vagyunk úti célnak, jusson eszünkbe az osztrák határ túloldalán meglapuló Rohonc (Rechnitz). Az köztudott, hogy nyaranta számos szombathelyi és környékbeli átjár fürdeni, az viszont kevésbé, hogy a nyugodalmas tó remek kirándulóhely az év többi szakaszában is.

Mivel Rohonc tényleg csak pár kilométer a határtól, akár gyalog, akár kerékpárral vígan abszolválható a táv. Autóval két választásunk van: a Bucsunál történő átkelés a rövidebb, a Bozsoknál történő a romantikusabb.

Ez utóbbi esetben ugyanis a Kőszegi-hegység lábánál, festői környezetben közelíthetjük meg a célt. Jobboldalon, a napos déli lejtőkön szőlők és présházak emelkednek, az útról roppant idilli az egész, ugyanis igazából nem lehet észrevenni, hogy hol végződnek a magyar, és honnan is kezdődnek az osztrák gazdák szőlői.

Néhány kilométeres kitérőt és hegyi kanyargást megér, hogy közelebbről is szemügyre vegyük ez utóbbiakat. Semmi szélsőségre ne számítsunk, paloták nincsenek, de lepusztult vagy düledező épületek sem. Ott jártunkkor éppen javában ment a szüret, a gondosan karbantartott portákon a gumicsizmás sógorok vígan taposták és darálták a szőlőt, több helyen borkimérés is működik, és volt egy olyan érzésünk, hogy még az sem lehetetlen, hogy – uram, irgalmazz! -, nem adnak róla számlát.

Ausztriában mellesleg magasan a burgenlandi boroknak a legnagyobb a respektje, azon egyszerű ok miatt, hogy osztrák mércével ez már mediterrán rész, az ottani belföldi turistakatalógusok nem győzik a napfényes mivoltot emlegetni.

Hogy működik a burgenlandi marketing, meg hogy ihatók a borok, annak bizonyítéka, hogy a rohonci szőlőhegyek meredek és kacskaringós útjain egymást érik a bécsi rendszámú járművek. (Kapcsolódó észrevétel: A múltkori szombathelyi kistérségi forgatagon megkóstoltam a burgenladiak borát, és tényleg nem volt rossz.)

Néhány óra nyugalom

Rohonc

A szőlőhegyről lendületből bekanyaroghatunk magába a dimbes-dombos városkába, amelynek északi oldalán találjuk a tavat. Egy parti tábla büszkén hirdeti, hogy amikor a hatvanas években megépítették a gátat, ez volt Burgenland első mesterséges fürdőtava. Azóta nem tudjuk, mennyi épült, de hogy a magyarok számára továbbra a rohonci a legnépszerűbb, az valószínű.

A határmentiség mellett feltehetően a vízből és a vízparti hegyekből áradó nyugalom vonzza leginkább a honfitársainkat. Mindez ősszel hatványozottan igaz. A parkolásért és a belépőért nem kell fizetni, és a további ittlétünk sem fog sokba kerülni, amire garancia, hogy a parti büfék lehúzott rolóval várják a jövő szezont.

A hely kellemesen és ideálisan békés, de cseppet sem kihalt. A tiltótáblák ellenére horgászok lógatják a cuccot a mozdulatlan vízbe, szerelmespárok ücsörögnek a padokon, miközben a gát alatt nordic walking - új wellness-őrület - óra zajlik. A hely központja a tó túlsó partján levő játszótér, ahol osztrák és magyar szülők „legeltetik” a csemetéket a mászókákon, kötélpályán és a görkorcsolya-placcon.

Bármennyire is kellemes hely a tó, néhány óránál többet nem nagyon lehet itt érdemlegesen eltölteni. Aki komolyabb túrára és a szabadtéri gyakorlatra vágyik, annak felhívjuk a figyelmét, hogy innen indulnak a turistautak a városhoz tartozó Írottkő-csúcsra.

Rohonc

Rohonc

Ha már itt vagyunk, érdemes egy rövid sétát tenni a Trianon előtt Magyarországhoz tartozó városkában is. A közeli hegyen álló várat a középkor zaklatott történelme sajnos lenullázta, a várkastélyt pedig a második világháború visszavonuló németjei gyújtották fel, így látnivalót csak a 18. századi templomai jelentik. Nem lehet nem megtalálni őket. Említésre méltó kultúrtörténeti szál, hogy itt élte utolsó éveit Faludi Ferenc (1704-1779) költő.

Amúgy Rohonc aranyos kisváros, a hegyes-völgyes utcákon takaros házak állnak, s a látványt a burgenlandi szívekhez oly közelálló kertitörpék és kerti műkutyák teszik teljessé.

A település méretéből adódik, hogy a vásárlási lehetőségek erősen korlátozottak, habár a város határában áll egy Billa, aminek társai néhány évvel ezelőtt - őszinte sajnálatunkra – kivonultak Magyarországról.

Rohonc: Képgaléria

Kapcsolódó anyag:

Egy békebeli strand Ausztriában
.