Árnyékra vetődött a politika és a sajtó

2005.11.04. 23:07

A címben szereplő kijelentést nem Hankó Faragó Miklós, hanem mi tettük magunk között, miután a politikus sajtótájékoztatóján kiderült: A kormányhatározatban megnevetett fejlesztési pólusok – így Győr is - nem 100 milliárd, „csak” 100 millió forintot kapnak. Kérdés persze így is akad bőven.

Hankó Faragó Miklós


Téves információk a sajtóban

„Ritkán szoktam sajtótájékoztatót tartani, csak ha mondanivalóm van” – mondta Hankó Faragó Miklós országgyűlési képviselő péntek délután az Art Caféban. És most kétségkívül volt mondanivalója.

Szombathely országgyűlési képviselője ugyanis arról beszélt, hogy az elmúlt időszakban több megalapozatlan információ jelent meg a sajtóban a regionális fejlesztésekkel kapcsolatos kormánydöntésről. Ezek közül a legfontosabb az a tévhit, mely szerint a kormány a 100-100 milliárd forintnyi támogatást nyújt majd a kijelölt versenyképességi pólusoknak - köztük Győrnek. A helyzet az, hogy az eredeti dokumentum 100-100 millióról szól. A közéletben keringő és jókora visszhangot kiváltó 100 milliárd forint korábban – hallottuk – sehol és semmilyen hivatalos orgánumban nem jelent meg.

A sajtótájékoztatóan az is elhangzott, hogy a Sági József fideszes képviselő által szervezett csütörtöki győrvári tanácskozás – ahol Vas és Zala megye politikusai találkoztak – nagyon jó és konstruktív hangulatban zajlott, pozitív szakmai célokat kitűzve. A végén a résztvevők egy nyilatkozatot adtak ki, amelyben nem szerepel a pénteki sajtó által használt „tiltakozás” kifejezés.

Talán nem tévedünk nagyot, ha azt mondjuk: a jelenlevőket inkább Hankó Faragó Miklós első bejelentése hökkentette meg, mivel ez azt jelenti, hogy az - általunk először az ellenzéki politikusok sajtótájékoztatóján hallott - számnak nemcsak a helyi sajtó (beleértve minket is: mea culpa), hanem a kormányoldal politikusai sem néztek utána két hétig. Pedig nem lett volna bonyolult dolog. Tanulságot tehát bőven van oka levonni mindenkinek.

Akkor hogyan értelmezzük a kormányhatározatot?

A politikus elmondta: nem ért egyet az utóbbi időben napvilágot látott borús nyilatkozatokkal és olvasói levelekkel, mely szerint óriási tragédia történt, és Szombathely végképp lemarad a versenyben. „Elkeseredésre semmi ok, arra viszont nagyon is, hogy alapvetően végiggondoljunk a városban, a két megyében és a régióban bizonyos dolgokat” – hangzott el.

A fejlesztési pólusok nem azonosak a régiókkal, ha megnézzük a kijelölt pólusokat, látjuk, hogy azok nem a kormányzati deklarációval, hanem az elmúlt 50-100 év fejlődésének eredményeképpen váltak Magyarország legfontosabb településivé. Leváltani őket értelmetlen lenne – véli az államtitkár, hozzátéve, hogy a döntés megszületésénél a legfontosabb kritérium az egyetem, azaz egy szellemi központ megléte volt. Szombathelyen hosszú évek óta folyik a vita, hogy mi legyen a Berzsenyi Dániel Főiskola sorsa. Ha valamilyen hálózatnak lenne a része, sokkal inkább számba vehető lenne a különböző fejlesztéseknél.

Meg kell tanulnunk azt is – mondta Hankó Faragó Miklós -, hogy az Európai Unióban a pénzek odaítélésekor nem születnek politikai döntések, helyette nagyon kemény versenyben kell helytállni. Attól nem kell tartani, hogy Győr bármilyen egyoldalú előnyben fog részesülni, de Győrrel is versenyeznünk kell sok mindenben.

Még mindig lignit

A sajtótájékoztató második részében a lignitügyről volt szó. Az elhangzottak lényege az, hogy a Veszprém Megyei Bíróság szeptember 16-i ítélete nyomán az építésügyi hatóságok az érintett települések rendezési tervei alapján megtilthatják a bányászatot.

Így a falvaknak - ha nem akarnak bányát, - gyakorlatilag nincs már dolguk, mint elkészíteni a rendezési tervüket. Mellesleg a Nógrádszén Kft. felszámolás alatt van.
.